Inderdaad. Humaan wordt het trouwens ook gebruikt. Tenminste. Tijdens de opleiding fysio wordt het benoemd als “foutloos leren” dat klinkt wel leuker dan de letterlijke vertalingDiana schreef:Exact. Het is inderdaad een lelijke, letterlijke vertaling uit het Engels.
Het komt uit de school van het positief trainen, maar geen idee wie de term als eerste heeft gebezigd. Vaak gaat het om management, bijvoorbeeld in de zin van: een pup in een ren die geen kans krijgt om te slopen, leert daardoor dus automatisch dat ongewenste gedrag niet aan. Of: in situaties waarin het moeilijk is om je hond terug te roepen, op een veld vol konijnen, lijn je de hond aan, zodat je hem niet hoeft te roepen terwijl je al weet dat de kans enorm klein is dat dat succes gaat hebben; je oefent eerst de recall in situaties die goed haalbaar zijn voor de hond en het trainingsstadium waarin je je bevindt.
In het trainen zelf gaat het om kleine stapjes, geen dingen vragen die (nog) te moeilijk zijn, goede opbouw zodat het wel goed móet gaan en de hond dus veel succesmomenten heeft. Het is dus het tegenovergestelde van trainen met correcties of trainen door de hond (expres) de fout in te laten gaan en dan aan te geven dat je dat níet wilt.
Er is 1 resultaat gevonden
Terug naar “Opzetten voor succes”
- 17 dec 2021, 06:24
- Forum: Kynologische Klets
- Onderwerp: Opzetten voor succes
- Reacties: 30
- Weergaves: 1104