Er zijn 7 resultaten gevonden

door Veertje
16 feb 2022, 17:52
Forum: Fokhok
Onderwerp: Nieuwe Embark dekreu groep
Reacties: 107
Weergaves: 9042

Re: Nieuwe Embark dekreu groep

Gos schreef: 16 feb 2022, 17:17
Natalie schreef: 16 feb 2022, 16:45 Wat is er mis met het doen van een Embark test dan? Die begrijp ik even niet. Of gaat het dan om het fokken met een hond die drager is van een aandoening (wat je anders ook had gedaan, maar niet had geweten)?
Oh, vanalles werd er geroepen.
Dat de tests niet relevant waren. Dat er geen test was voor epilepsie of maagkanker en dat het dus niks toevoegde. Dat het ras heel gezond is. Dat het geldklopperij is. Dat showen al duur genoeg is en dat alleen HD beoordeling verplicht is. Dat ze hun lijnen wel kennen en dit onzin is. Dat problemen alleen bij de werkmechels voorkomen (dat komt omdat de eerste rasspecifieke tests voortkwamen uit onderzoek van de universiteit van Bern n.a.v. pups van werkmechels, gesteund door de mecheleigenaren die massaal materiaal verzamelden en dit zo mogelijk maakten, in eerste instantie zonder enige medewerking en zelfs met tegenwerking van een rasvereniging…). Dat je die data niet openbaar moest zetten. En nog wat van die dingen.

Maar goed, toen zijn we los van de verenigingen wat gaan doen, bleek er toch wel wat belangstelling te zijn en werd er bij de verenigingen ook wat aandacht aan besteed (heel voorzichtig) dus langzaam aan is dat wel iets veranderd.

Alhoewel hoge COI nog erg gebagatelliseerd wordt.

Er begint ook bij de Belgen wel het een en ander te veranderen langzaam. Marjoleine gaat binnenkort haar tweede of derde webinar geven over Embark via de rasvereniging, nu de internationale variant zelfs. En ik kreeg via pb ook wel positieve reacties van fokkers over mijn fokplannen en die zijn niet eens binnen het ras. Dus langzaamaan begint er iets te veranderen. En misschien komt het zo ook wel bij de schipperkes terecht.
Al snap ik iemand best die dat nu niet wil/aandurft. Ik heb ook lang getwijfeld, bang dat ik misschien niet eens meer een Belg met stamboom zou kunnen krijgen ooit.
door Veertje
16 feb 2022, 13:29
Forum: Fokhok
Onderwerp: Nieuwe Embark dekreu groep
Reacties: 107
Weergaves: 9042

Re: Nieuwe Embark dekreu groep

Tamara schreef: 16 feb 2022, 10:25 Ooh, er staat nu zo'n klein Belgisch Schipperke in de FB groep :I: Jammer dat deze mevrouw of meneer dit hondje dan niet in wil zetten voor andere rassen of niet-rashonden. Zou dit dan zijn omdat er anders op haar neergekeken zou worden in het Schipperke wereldje? Ik zou daar echt schijt aan hebben. Iemand zei in de reacties: o ja, je wilt natuurlijk designer rassen voorkomen. Wat is er nu mis met een designer ras (okay, ik ben er geen fan van hoe het gaat in de Doodle wereld). En het zou nog wel even duren voordat het Schipperke een designer breed wordt denk ik .

Een LabraSchipke. Ik zie het al voor me.
Ik denk onder andere vanwege de rasvereniging. Hij heeft ook twee Mechels erop staan die wel buiten het ras gebruikt mogen worden. Het verschil tussen show en werkrassen denk ik.
door Veertje
05 feb 2022, 10:57
Forum: Fokhok
Onderwerp: Nieuwe Embark dekreu groep
Reacties: 107
Weergaves: 9042

Re: Nieuwe Embark dekreu groep

jenn90 schreef: 05 feb 2022, 09:37 De uitleg over merle (had ik gevraagd aan iemand met veel verstand over oa merle)

Hoi! De merle mutatie is een extra stuk DNA, een insertie. Dit extra stuk bestaat uit een "kop" en een "staart". De kop is een vast stuk DNA en de staart bestaat uit een herhaling van nucleotides.
Echter, dat stuk van die staart is nogal instabiel. Dus op het moment dat het DNA wordt gedupliceerd, tijdens celdeling, gebeurt het best vaak dat de staart een stuk korter wordt.
De lengte van de staart kunnen we meten en heeft belangrijke gevolgen voor hoe de mutatie de vacht beïnvloedt. Het is nu in 6 verschillende lengtes ingedeeld; Mc, Mc+, Ma, Ma+, M en Mh. Cryptic merle (+), atypical merle (+), classic merle, en harlequin Merle.
Hoe langer de staart, hoe krachtiger de mutatie en hoe meer invloed het heeft op het pigment en vachtpatroon.
Vanaf Ma en lager zie je vaak niets meer aan de vacht, de hond ziet er gewoon uit als een niet-merle. Maar hij heeft dus wel de Merle mutatie, alleen met een korte staart.
Embark kan de lengte van de staart niet meten, zij detecteren alleen de aanwezigheid van de "kop" en zeggen dan wel merle of geen Merle.
In Kelpies zijn er de laatste twee jaar tot veel verbazing best veel merles gevonden, maar elke keer als deze dan bij een lab getest worden die wel de lengte kan rapporteren, blijkt de staart heel kort te zijn. Mc of Mc+. Het heeft dus geen invloed meer op de vacht en dus ook geen belang voor de fokkerij.
Het is waarschijnlijk een overblijfsel van een merle Border Collie voorouder, die in de celdeling meerdere keren sterk verkort is, en nu alleen in die verkorte vorm nog aanwezig is in de genepool van de Kelpies.

Technisch gezien "draagt" Dakar geen Merle, want "dragen" zeggen we alleen van recessieve genen, en Merle is een incompleet dominant gen.
Ik noem het meestal een non-expressing shorter Merle allele.
Technisch gezien *is* hij Merle, hij heeft de mutatie, het DNA zit er. Alleen is het zo kort dat het geen invloed heeft, en dus fenotypisch gewoon een black and tan is.
Interessant! Bedankt voor het plaatsen :ok:
door Veertje
04 feb 2022, 21:17
Forum: Fokhok
Onderwerp: Nieuwe Embark dekreu groep
Reacties: 107
Weergaves: 9042

Re: Nieuwe Embark dekreu groep

Lothian schreef: 04 feb 2022, 21:15 Helaas, Dalí is gecastreerd 🤪
:proest:
door Veertje
04 feb 2022, 21:14
Forum: Fokhok
Onderwerp: Nieuwe Embark dekreu groep
Reacties: 107
Weergaves: 9042

Re: Nieuwe Embark dekreu groep

pioenroos schreef: 04 feb 2022, 21:02 (..)

Ik hoop wel dat er meer kleine/middelmaatjes en gematigder dekreuen komen. De vraag in dat soort honden is groot. Aanbod van bewust en gezond gefokte laag volgens mij.

Hebben jullie al idee om ook buiten facebook te werven?
Hoop ik ook! Dat is toch een leuke categorie met veel potentie denk ik. @Lothian heeft alvast een leuke, die moet er nog op :engel:

Buiten fb om nog geen plannen. Wijs mensen er vooral op als je geïnteresseerden spreekt!
door Veertje
04 feb 2022, 20:32
Forum: Fokhok
Onderwerp: Nieuwe Embark dekreu groep
Reacties: 107
Weergaves: 9042

Re: Nieuwe Embark dekreu groep

jenn90 schreef: 04 feb 2022, 20:26 Ja alleen wel jammer dat als je hond verborgen merle is je niet kan zien hoe lang dat staartje dan is voor de merle dat zal je dan weer ergens anders moeten laten testen. Maar goed je zou dan sowieso gewoon voor de zekerheid niet kunnen doen :-)

Oh dat wist ik niet. Weer wat geleerd :D
door Veertje
04 feb 2022, 20:18
Forum: Fokhok
Onderwerp: Nieuwe Embark dekreu groep
Reacties: 107
Weergaves: 9042

Re: Nieuwe Embark dekreu groep

Sirene schreef: 04 feb 2022, 19:47 Superleuk!
Alleen wordt er niet een beetje teveel waarde gehecht aan dat Embarkprofiel?
Ik heb het wel voor Ren maar het is nou niet bepaald een zaligmakend iets. Hele veel aandoeningen geven alleen maar aan dat er een hele kleine extra kans is op... en van andere aandoeningen is het helemaal niet bekend of ze ook voor andere rassen betrouwbaar zijn.
Geen enkele aandoening op dat profiel is niet persé een gezonde hond. Embarkprofiel is een leuke extra wat mij betreft.
Ik denk dat het toch wel waarde heeft in een fokprogramma, of het nu met of zonder stamboom is. Een COI bepalen van de pups of zien of een hond drager is van een bepaalde aandoening is toch goed om te weten voor je er mee gaat fokken. Als je drager X drager doet krijg je een lijder en dan is er zeker veel meer dan een kleine kans dat de hond een aandoening ontwikkeld. Als men bijvoorbeeld lookalikes zou gaan willen aankeuren is het ook goed om te testen zodat er niet per ongeluk met familieleden gefokt wordt. En wil je binnen een ras de COI gaan verlagen, dan kan je op deze manier berekenen of je dat met je geplande combi ook daadwerkelijk voor elkaar kan krijgen.
En je weet de kleurtjes. Dat vind ikzelf ook best leuk om vooraf te weten :mann: Voor honden die verborgen merle kunnen zijn is dit ook handig, dat je geen merles gaat kruisen.

Ben het met je eens dat het niet helemaal alles zegt. Vrij van 200 erfelijke aandoeningen klinkt leuk, maar in de praktijk is dat inderdaad logisch omdat sommige geteste genen gewoon niet voorkomen binnen andere rassen. Dus die zijn gegarandeerd vrij.

Al denk ik dat je met bijvoorbeeld de kruisingen die jij gedaan hebt ook heel veilig zit zonder zo'n test. Daarvoor liggen de rassen zover uit elkaar dat je er van uit kan gaan dat je op een lage inteeltcoefficient uitkomt. Hoe lager, hoe minder kans op gelijke genen en dus een genetisch sterkere hond.