Er zijn 3 resultaten gevonden

door Diana
29 okt 2021, 07:52
Forum: Gedrag & Opvoeding
Onderwerp: Oefeningen voor (zelf)beheersing voor beginners en gevorderden
Reacties: 51
Weergaves: 2790

Re: Oefeningen voor (zelf)beheersing voor beginners en gevorderden

Veertje schreef: 28 okt 2021, 20:50 Impulscontrole begin ik hier op een matje en met voertjes. Het is in het begin en kwestie van heel goed timen en vergt wat coördinatie van handen en ogen 😅
Beginnen in rust op het matje liggend. Geef een paar voertjes om het rustige liggen te belonen en dan kan je met je andere hand een ander voertje iets van de hond vandaan leggen. Zodra hij het ziet meteen belonen als hij nog ligt. In het begin is het best even lastig, maar zodra het kwartje valt kan je de tijd tussen de afleiding en het belonen steeds verder uitbreiden. Ook de afleidingen kan je steeds moeilijker maken. Uiteindelijk is het doel dat het matje een rustplaats is en dat er omheen vanalles kan gebeuren maar dat hij daar niks mee hoeft.
Je gebruikt ook alleen een releasecommando, geen wacht of nee, want dan volgen ze commando's op en is het geen impulscontrole 😉

Hier in de buurt geven ze er les in. Ben er met Tess geweest en ook met leasepuppy. Ga het zeker met een volgende hond weer doen, want het is zo belangrijk en een beetje begeleiding is fijn omdat ik zeker in het begin met kleine signalen vaak te laat ben met belonen 😅
In strikte zin is dit natuurlijk zo, maar toch vind ik het voor het oefenen van de zelfbeheersing niet veel uitmaken. Als ze moeten blijven terwijl ze dat moeilijk vinden, oefenen ze net zo goed hun impulscontrole (ze moeten zich inhouden om niet op te staan en bijvoorbeeld achter het speeltje aan te gaan en oefenen zo dus zich te beheersen). Blijfoefeningen dragen in mijn ervaring wel degelijk bij aan het vergroten van de zelfbeheersing, leren dat wachten op het releasecommando en rustig zijn lonender is dan direct op je impulsen reageren en soms schept het duidelijkheid die je bijna niet voor elkaar krijgt als je de hond niet eerst uitlegt wat je verwacht door hem te laten wachten of blijven.
Als het gaat om settelen en ontspannen op hun plaats of op een matje is het inderdaad niet handig om een 'blijf' te geven, dan zijn mijn honden juist alert en echt een oefening aan het doen en dat is dan inderdaad niet het doel. Maar voor meer algemene oefeningen waarbij ze hun beheersing moeten gebruiken en die dus oefenen (dan gaat het in veel gevallen om het weerstaan van verleidingen en impulsen) vind ik het geven van een commando dat niet in de weg staan.
door Diana
28 okt 2021, 18:48
Forum: Gedrag & Opvoeding
Onderwerp: Oefeningen voor (zelf)beheersing voor beginners en gevorderden
Reacties: 51
Weergaves: 2790

Re: Oefeningen voor (zelf)beheersing voor beginners en gevorderden

Tamara schreef: 28 okt 2021, 18:32 Dat filmpje Diana, wat leuk! Mila alvast heel sneaky een trede naar beneden. :lol1:
Zelfbeheersing is niet Mila's sterkste kant, vandaar dat ik ook zo veel oefeningen ken :engel:
Ach ja, het braafste meisje van de klas (wat ze 95% van de tijd wel is) mag ook wel eens smokkelen :lol1:
door Diana
28 okt 2021, 15:24
Forum: Gedrag & Opvoeding
Onderwerp: Oefeningen voor (zelf)beheersing voor beginners en gevorderden
Reacties: 51
Weergaves: 2790

Re: Oefeningen voor (zelf)beheersing voor beginners en gevorderden

Voor het wachten bij het spelen met de flirtpole of bij weggooien van speeltjes gebruik ik denk ik ongeveer dezelfde methode als de van Jml. Ik leer ze eerst het release-commando (bij mij: naam van de betreffende hond en 'toe maar!') in heel makkelijke omstandigheden (zowel met spel en voer) en ga dat dan uitbreiden naar steeds wat moeilijker. In het begin beloon ik steeds uitgebreid voor het wachten, met een steeds iets grotere tussenpauze van brokjes geven, maar als dat er goed inzit, is het mogen gaan natuurlijk op den duur de beloning. Het moeilijkst vinden mijn honden hierbij het samen wachten en één voor één mogen spelen, vooral Mila :mrgreen:

Verder oefen ik wat moeilijkere dingen met voer zodra de impulscontrole met voer in de hand en voor je op de grond leggen er goed inzit, zoals: de hond een zit en blijf geven, een voertje weggooien en dan direct met meerdere voertjes belonen als de hond niet achter het voertje aan gaat (gooi het wel zo weg dat de hond niet alsnog succes kan hebben, dus zodat je er zelf sneller bij bent). Een bakje met een paar voertjes neerzetten, je hond erbij wegroepen (aangelijnd voor het geval je niet zeker bent dat het lukt) en belonen voor het weglopen bij het bakje voer en opvolgen van het commando. Als de hond dit moeilijk vindt, doe je het op heel grote afstand van het bakje en verklein je langzamerhand de afstand.

In het dagelijks leven gebruik ik heel veel wachtoefeningen: voordat ze de deur uit mogen, de auto uit, beginnen met eten, los van de lijn, voor het kennismaken met een andere hond als ze dat héél graag willen, etc. Op rustig wachten en oogcontact volgt de beloning (toestemming), maar in het begin beloon ik ook veelvuldig met voer tijdens het wachten, vooral bij heel ongeduldige honden ;-)

Bij gezamenlijke wachtoefeningen krijgen de honden hier allemaal één voor één het release-commando, dan moeten ze wachten op hun naam.
Daar kun je ook dit soort oefeningetjes mee doen uiteindelijk, waarbij ik in de aanleerfase juist de honden beloon die moeten wachten en niet de hond die toestemming krijgt om te gaan:


Spel, oefeningen, trucjes doen, etc. beëindig ik altijd met 'klaar' + brokje. Dat heeft hier bij alle honden eigenlijk goed gewerkt wat betreft de uitknop. Ik geef het brokje dan op het eind om er geen negatieve lading aan te geven, want ze vinden het natuurlijk toch altijd jammer als het afgelopen is.