Nou, dat is niet mijn ervaring Amy ligt wel degelijk zeer gefocust te wachten dan, want ze WIL die beloning, dus ik moet wel snel een keer komen En ik ga altijd naar de hond toe om te belonen na de blijf. Een knuffel of een aai is voor haar geen beloning en spel was dat lange tijd ook nog niet. Het is op deze manier ook wel gelukt hoor, maar dus door in het begin zeer veelvuldig te belonen en dat maar heel langzaam op te bouwen. Zodat ze wist dat dat lekkers heus wel kwam en daar ook rustiger onder werd. Nu heeft ze de meest betrouwbare blijf van al mijn honden. Maar ik gebruik de blijf zelf ook nooit om de hond langdurig ergens te laten zitten of liggen, het is altijd maar een relatief korte oefening.Pendrag schreef: ↑23 mei 2022, 16:44Mijn ervaring is dat de hond hooguit liggend anticipeert op jouw terugkomst en niet gespannen ligt te wachten op een nieuw commando. Het geeft een hond die rustig ligt want er gaat niets anders gebeuren dan dat jij weer naar hem toekomt.Inge O schreef: ↑23 mei 2022, 16:38Ja, 'blijf' ga ik altijd naar de hond toe, klopt. En toch zie ik niet waarom dat het anticiperen zou uitsluiten : de hond anticipeert dan op jouw terugkomst, inclusief snoepje.Pendrag schreef: ↑23 mei 2022, 16:28 Ik heb ooit geleerd dat Af en Blijf bij elkaar horen met als Zit en Wacht. En dat ik met een blijf altijd naar de hond toe ga en hem niet bij me roep. Blijf werd dus al heel snel blijven liggen net zolang tot de baas bij je was. Er viel nergens op te anticiperen en daarmee was de af en blijf heel snel erg betrouwbaar.
Er zijn 3 resultaten gevonden
Terug naar “Training, intervalbeloning bij iets nieuws aanleren?”
- 23 mei 2022, 18:16
- Forum: Gedrag & Opvoeding
- Onderwerp: Training, intervalbeloning bij iets nieuws aanleren?
- Reacties: 37
- Weergaves: 1083
Re: Training, intervalbeloning bij iets nieuws aanleren?
- 22 mei 2022, 20:50
- Forum: Gedrag & Opvoeding
- Onderwerp: Training, intervalbeloning bij iets nieuws aanleren?
- Reacties: 37
- Weergaves: 1083
Re: Training, intervalbeloning bij iets nieuws aanleren?
De druk is denk ik voor een heel voergerichte hond het moeten blijven zitten terwijl hij eigenlijk wel naar dat voer toe wil. Bij Amy was dat bijvoorbeeld een issue bij het aanleren van de blijf, ze wilde het graag goed doen, maar ze wilde ook heel graag naar het voer toe, het was voor haar een tweestrijd. Het is makkelijker om dan twintig kunstjes te doen (maar ook niet de bedoeling natuurlijk) dan om dan stil en beheerst te blijven zitten.Zamunda schreef: ↑22 mei 2022, 19:19Ik denk niet dat dat de achterliggende gedachte was, het is geen GG (of hoe dat ook heet), het is meer praktisch gericht, gewoon niveau huishond en lekker mee leren draaien zeg maar.Diana schreef: ↑22 mei 2022, 19:13Ja, als je dat als ongewenst ziet, omdat je bijvoorbeeld vindt dat de hond stokstijf stil moet blijven zitten, dan snap ik dat je eventueel gaat kijken naar een andere vorm van beloning, maar dat is inderdaad niet het principe van intervalbeloning. Misschien is het uit gemak even zo verwoord door de instructeur? Als de bedoeling is om soms wel en soms niet te belonen, klopt de term heel sec gezien natuurlijk wel, alleen is de gedachte erachter en het gebruik ervan normaal gesproken anders.
Dat klinkt logisch want dat is eigenlijk ook de achterliggende gedachte bij intervalbeloning (bij het afbouwen van voer voor een gekend commando): elke keer het commando gemotiveerd uit blijven voer want misschien straks dat voertje, je weet nooit wanneer het komt.Diana schreef: ↑22 mei 2022, 19:13Bij te hectisch worden door een voerbeloning vind ik intervalbeloning vaak juist niet zo goed werken, ik krijg het idee dat ze dan alleen maar happiger worden op dat voer en onrustiger: krijg ik het wel of krijg ik het niet? Bij mijn honden haalt dan vaker belonen voor tussenstapjes juist druk van de ketel, waardoor ze meer rust in de oefening krijgen. Maar dat was bij deze hond dus op zich niet aan de orde, hoewel je de kopbewegingen misschien ook zo zou kunnen beschouwen.
Hm, ik had niet het idee dat er druk op de ketel zat, ga ik nog eens over nadenken!
Maar misschien heeft deze hond veel meer beheersing rond voer en dan speelt dat probleem natuurlijk veel minder of niet.
- 22 mei 2022, 19:13
- Forum: Gedrag & Opvoeding
- Onderwerp: Training, intervalbeloning bij iets nieuws aanleren?
- Reacties: 37
- Weergaves: 1083
Re: Training, intervalbeloning bij iets nieuws aanleren?
Ja, als je dat als ongewenst ziet, omdat je bijvoorbeeld vindt dat de hond stokstijf stil moet blijven zitten, dan snap ik dat je eventueel gaat kijken naar een andere vorm van beloning, maar dat is inderdaad niet het principe van intervalbeloning. Misschien is het uit gemak even zo verwoord door de instructeur? Als de bedoeling is om soms wel en soms niet te belonen, klopt de term heel sec gezien natuurlijk wel, alleen is de gedachte erachter en het gebruik ervan normaal gesproken anders.Zamunda schreef: ↑22 mei 2022, 18:59Dat is tot nog toe ook mijn idee erbij. De hond werd helemaal niet hectisch, bleef gewoon netjes zitten in de blijf, alleen dat hoofd ging heen en weer alsof de hond naar een tenniswedstrijd zat de kijken als de baas terugliep . Eigenlijk juist extra knap denk ik dan, dat die hond bleef zitten. Maar misschien kun je het ook zien als ongewenst.Mizzsylver schreef: ↑22 mei 2022, 18:51In het geval van je voorbeeld zie ik geen probleem eigenlijk, het is toch super handig zo’n voergerichte hond iets aan te leren en ik zou bij aanleren gewoon continue blijven belonen. Als de hond de oefening goed kan uitvoeren tenminste. Als hij te hectisch wordt en moeilijker kan nadenken omdat hij alleen maar voer wil kun je ipv interval ook eerst proberen met een speeltje te belonen.
Bij te hectisch worden door een voerbeloning vind ik intervalbeloning vaak juist niet zo goed werken, ik krijg het idee dat ze dan alleen maar happiger worden op dat voer en onrustiger: krijg ik het wel of krijg ik het niet? Bij mijn honden haalt dan vaker belonen voor tussenstapjes juist druk van de ketel, waardoor ze meer rust in de oefening krijgen. Maar dat was bij deze hond dus op zich niet aan de orde, hoewel je de kopbewegingen misschien ook zo zou kunnen beschouwen.