Mijn honden zijn ook niet getraumatiseerd hoor, ze begrepen vooral heel weinig van mensen toen ze hier kwamen. Bij Amoz uitte zich dat in flink wantrouwen en afweeragressie als hij dat nodig achtte, bij Amy in behoedzaamheid en onzekerheid en bij Arlo in angst. Ze hadden denk ik allemaal nauwelijks negatieve ervaringen, maar vooral géén ervaringen. Zodra ze mij en daarna andere mensen beter gingen begrijpen, verdween dat bijbehorende gedrag ook. Het was bij allemaal geen karaktertrek, maar een gevolg van nauwelijks socialisatie. Amoz was van andere dingen helemaal niet snel onder de indruk of bang, Amy was verre van behoedzaam in andere situaties en Arlo had verder ook weinig angsten, het ging bij allemaal specifiek om mensen en interactie daarmee. Dat ze gevoelig zijn, heeft denk ik niet alleen met hun achtergrond te maken, maar vanwege die zeer beperkte ervaring met mensen was voorspelbaar en duidelijk zijn in het begin wel extra belangrijk, want dat was natuurlijk dé manier om hun vertrouwen te winnen en ook om het te schaden.Marc schreef: ↑08 dec 2022, 08:03 Ik denk wel dat jij een goede trainer bent als ik de eerste alinea lees. Je beschrijft precies wat je moet doen als je echt een training aanhangt en uitvoert. Geduld. Kleine stapjes. Etc.
Ik corrigeer ook niet hard hoor. Mijn honden zijn ook gevoelig. En heel klein. De enige echte ingrepen waren bv als ze ineens samen een kip achterna stoven en dan bij mijn aankomst op de plaats van delict samen een hap namen in de kip. Dan is het eigenlijk nog niet eens zozeer een correctie alswel een kipreddende noodgreep. En dan pak ik inderdaad even door. Maar dat is nu een paar jaar geleden en dus echt uitzonderlijk. Nu is het vooral verbaal en soms iets meer druk als ik het gevoel krijg dat ze me piepelen. Dus een stevige stap hun kant op met een verbale ondersteuning. Of even kort en snel boos over ze heen hangen. Jongens! Maar dat is allemaal echt heel zeldzaam omdat ze door de bank genomen enorm stabiel luisteren naar de paar dingen die moeten.
Ik snap wel dat je bij een hond met angstagressie of een in en in bange hond veel subtieler moet zijn. Mijn honden zijn nergens bang voor. Ook niet voor een boos baasje. Ze zijn door de jaren heen enorm stabiel geworden en ik zeg wel eens gekscherend dat een labrador van de fokker in feite even tam en makkelijk is sociaal gezien. Dat is in geval van mijn honden ook echt zo. Ze lopen zo op een lieve Sint Bernhard af om hallo te zeggen. Snuffelen aan een paard. Begroeten iedereen totaal open die binnen komt. Dus ze zijn helemaal niet meer gevoelig of kwetsbaar op dat gebied. Gewoon alsof ze vanaf 8 weken huishond zijn geweest en niks meegemaakt hebben. Heel soms herken ik iets van trauma maar door de dag heen en in de omgang merk ik er niks meer van.
Heel lief, maar ik zie trainen zelf niet als mijn sterkste kant Foutjes die ik maak, worden denk ik goedgemaakt doordat ik wel doorzet, consequent blijf, altijd train op succes (dus liever te kleine stapjes en heel veel succeservaringen dan een te grote stap en een hond die het niet meer snapt) en er alle tijd voor neem die de hond nodig heeft. En omdat ik vergevingsgezinde honden heb
Ik denk ook dat vaak onderschat wordt wat je met trainen kunt bereiken, juist bij angst. Die trukendoos is inmiddels best vol bij mij en zelfs bij een nogal labiele en heel geluidsgevoelige collie kun je hysterische vuurwerkangst eruit trainen. Ja, dat is een kwestie van jaren geweest, het succes zit 'm dan echt meer in stug doorgaan dan in mijn kwaliteiten. Maar ik heb nu een hond die amper nog opkijkt van vuurwerk, dus ik weet dat het kán.
@Persistence Sorry voor het afdwalen van jouw topic