Eens, ik zou het ook niet op eigen houtje inzetten als je de lichaamstaal van je hond niet zo goed kunt lezen en daardoor niet goed kunt timen en anticiperen.
Ik vind het een heel fijne methode bij angst of spanning, maar als een hond gewoon duidelijk leiderschap ontbeert, is het denk ik niet de juiste methode.
Ja, als de hond gewoon niet weet wat wel en niet de bedoeling is, is counterconditioneren niet de juiste methode. Het was ook niet mijn insteek om dat te adviseren voor deze hond, maar om te verduidelijken wat counterconditioneren is (en wat niet).CatnDog schreef: ↑05 mar 2023, 20:16 @ Diana.
Bedankt voor de uitleg.
Het lijkt me een beetje een omslachtige methode. Ik zou zelf gaan voor duidelijk laten zien wat je niet wilt hebben en duidelijk laten zien wat je wel wilt hebben.
Ik zie niet goed in waarom een hond per se een positieve associatie moet hebben met een andere hond/fietser/jogger. Gewoon normaal passeren is genoeg. Je hoeft ze niet leuk te gaan vinden.
Dat counter-conditioneren zou ik denk ik alleen doen bij extreme angst.
Bij angst en spanning werkt counterconditioneren over het algemeen heel goed: als de naderende mens minder spannend is, is er ook geen reden meer om uit te vallen. Het 'leuk gaan vinden' is een enigszins gesimplificeerde uitleg: als een hond bijvoorbeeld vreemde mensen die naderen heel eng of spannend vindt, gaat hij die niet opeens leuk vinden door counterconditioneren. Maar je haalt de spanning voor een groot deel van die situatie, waardoor de hond er relaxter op reageert en er weer voor openstaat om te leren. Meestal gaat het van eng naar redelijk neutraal.