Er zijn 2 resultaten gevonden

door Marlett
10 nov 2021, 20:49
Forum: Sport, Spel & Actief
Onderwerp: Alles over agility
Reacties: 25
Weergaves: 981

Re: Alles over agility

Nou, eindelijk even tijd om te reageren. :Q: Ik had met één oog op mijn telefoon nog wel wat meegelezen op het forum, maar van reageren kwam het even niet. Ik heb tijdens het wandelen al wel werk gemaakt van het rechts van me lopen.
Superleuk dat er zo veel reacties zijn!

Ik ga er even een knip-en plakpost van maken.
Gudrun schreef: 06 nov 2021, 11:33 Hoeveel tijd heb je ;-) ?

Om een goede start voor te bereiden (wat ik dus handig vind wat de hondjes in de pre-agility al kennen) kan je alles wat je links doet ook rechts doen. Wandelen, oefeningetjes,... Niks zo onhandig als ene hond die recht uit gehoorzaamheid komt en het daar goed deed en lastig naar de andere kant te krijgen is.

Wat ook makkelijk is, is als je hond zowel voor voer als voor een speeltje wil werken. Dus heel veel samen spelen, met bal of trekspeeltje, ook met afleiding.

En dan nog eentje: leer je hondje nu al van je af gaan, dit kan vb door een target aan te leren en die op afstand te leggen, of door je hond op een matje of in een doos te leren gaan.

Balans en coördinatie spelletjes zijn ook een prima fysieke voorbereiding. En clickerspeleltjes in het algemeen, daar wordt je hondje zekerder van en leert nadenken.

Eigenschappen voor de handler; geduld, goed humeur, duidelijk proberen te zijn, er van uit gaan dat je hond doet wat je vraagt (dus als hij iets fout doet heb je het meestal fout gevraagd) en een boel enthousiasme.
Nou, qua tijd gaat het wat proppen worden, maar daar passen we wel een mouw aan. Qua gehoorzaamheid is Tosca niet de braafste, maar ik hoop dat ze door het spelletje zelf wel gemotiveerd raakt.
Ze gaat al uit zichzelf naar haar plaats, maar ik zal dat komende tijd eens uitbreiden met andere kleedjes e.d. Ze heeft alleen nul interesse in een speeltje. Ik kan echt kirrend met al mijn ledematen in de lucht op het veld gaan liggen met een knuffel of trektouw, maar ze geeft er niks om. Thuis wel, dan spelen we er wel mee, maar op het veld kan ze het er niet bij hebben.
Ze heeft nu ook nog weleens dat -excuzes les mots- haar emmer te vol is en ze tegen me op gaat rijden, dus ik kan me ook voorstellen dat het nog meer aanmoedigen met een speeltje dat kan triggeren.
Ik heb wel de eigenschap dat ik totaal niet ambitieus ben, dus als iets niet lukt, zal dat mijn humeur zeker niet beïnvloeden, dat heb ik nu met EG ook helemaal niet. Ik verbaas me er weleens over hoe ernstig mensen zijn, maar dat terzijde.
Diana schreef: 06 nov 2021, 11:36 (...)

Amy heeft een tijdje best wat moeite gehad met vreemde honden, zeker als ze druk waren, waardoor in een groep trainen eigenlijk niet meer fijn was voor haar (en ook niet voor mij, ik werd er zelf te gestrest van dat ze misschien op andere honden af zou stuiven of zo). Dus ik heb met haar een tijd privélessen gedaan. Na een hele tijd, toen ze het spelletje belangrijker vond dan alles eromheen, ging trainen in kleine groepjes wel weer. Wat dat betreft was Mila veel makkelijker, die was nooit met andere honden bezig en zelfs toen ze tijdens een parcours gestoord werd door een loslopende Duitse herder die vanaf een ander veld op haar af kwam stormen, keurde ze die hond geen blik waardig en ging gewoon door met haar parcours :D

Basisgehoorzaamheid, voor je willen werken en enig atletisch vermogen lijken mij wel de belangrijkste eigenschappen. Behalve af en toe een onderlinge wedstrijd van de club waar wij trainden, hebben wij nooit wedstrijden gedaan, dus we trainden echt puur recreatief en voor de lol. Dus of je hond echt supersnel is, maakt dan niet zo veel uit (voor mij was het dus als beginner een voordeel dat Mila dat niet was, waardoor ze makkelijker te handelen was), maar ik vond het wel een vereiste dat de hond en ik er echt lol in hadden en gewoon lekker samen bezig waren.
Tos is ook geen allemansvriend, hoewel ze zich op het trainingsveld wel gedeisd houdt en graag wil pleasen. Maar die stress dat ze een andere hond even stijf wil gaan schelden, heb ik wel een beetje. Of in forumtaal: effe de mouwtjes opstropen. Ik durf haar nu ook niet los te laten tijdens de training, er zit nog steeds een lange lijn aan. Dat is voor nu dus eigenlijk het grootste obstakel, denk ik.
Vicky schreef: 06 nov 2021, 14:37
Zamunda schreef: 06 nov 2021, 14:28
Vicky schreef: 06 nov 2021, 14:21Neem ook vooral de tip van Gudrun ter harte van de clickerspelletjes.
www.lolabuland.com is een leuke site om eens rond te neuzen en als je lekker in je geld zit :scratch: een class te volgen of een dvd te bestellen.
Doe ik! Ik vind het erg leuk om te doen. Gisteren op onze eerste puppyles stalen we al de show met een naar mijn (en Murphy's) idee makkelijke clickeroefening (en hoorde ik om me heen een hoop ge-nee en niet doen tegen de andere oudere honden :schrik: ).
Ik zal ook eens op die site kijken :ok: .
Het is de site van Silvia Trkman ook wel Trickman genoemd. Zij is een fantastische agilityhandler. Zij leerde haar honden allerlei truukjes aan en heeft daar een waar imprium omheen gebouwd. Zij geeft allerlei online trainingen. De basis begint met puppytraining , dit is vooral clickertraining maar ook veel spelen en een goede recall. En dit gaat door tot extra advanced agility class en alles ertussen in.
Bedankt voor de tip, ik ken het 'een beetje', maar dit soort sites maken het wel wat inzichtelijker. Ik heb altijd wel de indruk dat er alleen/vooral rasgroep 1 honden aan meedoen, die vinden de trucs vaak ook heel leuk. Tosca vindt dat.. mwah. Die wil gewoon gymmen.
En @Vicky Hoe onderscheid ik een goede club van een slechte? Ik had inderdaad het plan om bij de lokale KC aan de slag te gaan.
↓ Ik ga sowieso eens kijken bij de training met Tosca, waar moet ik op letten?
jenn90 schreef: 06 nov 2021, 14:43 Wat ik zelf ook handig vind met een jonge hond is al langs de kant gaan kijken waar ‘hoge’ opwinding is zodat ze daar ook al leren dat je daae niks mee hoeft. En (mocht je wedstrijd ambitie hebben) een keer of paar keer gaan kijken samen met je hond. Voor honden die nog nooit een wedstrijd hebben gezien en ineens daar staan kan het nogal indrukwekkend zijn alle prikkels op zo’n dag, uitzonderingen daargelaten maar ik merk echt wel verschil aan mijn honden en trainingshond diegene die opgegroeid zijn met wedstrijden en diegene die dat niet is.
Mizzsylver schreef: 08 nov 2021, 08:45 Leuk topic !Ik heb met Gaia ooit voor de lol wel agility gedaan maar alleen op de hondenschool, geen wedstrijden ofzo.

In de agility wordt veel aandacht besteedt aan sprongtechniek en dat mis ik in de africhting. Vooral omdat mijn hond problemen heeft met springen. Verkeerd aangeleerd en later door pijn. Ze is aan een hernia geopereerd en zodra we weer mogen opbouwen volg ik het programma van Susan Salo Sprongtechniek. Dat komt ook uit de agility en ik vind de uitleg en opbouw erg goed. Hopelijk gaat het voor ons ook werken :cheer:
Maak je over het springen maar geen zorgen. :mrgreen: :gjump:
Gudrun schreef: 08 nov 2021, 09:45
Inge O schreef: 08 nov 2021, 09:28 Hahaha, Tosca's staart op de foto, dat belooft al veel goeds :mrgreen: :ok: !

Ik heb weinig toe te voegen na al het voorgaande, behalve dan dat : laat je niet te snel ontmoedigen als in het begin niet alles meteen naar wens loopt, of als het zelfs nog een beetje saai is. Veel mensen doen dat jammer genoeg wel : een paar maand terug ben ik weer een keer gestart bij de beginners, deze keer met jongste hond Karma (heb met al mijn honden agility gedaan, op recreantenniveau) en in het begin waren er zeker tussen de 10 à 15 beginners, daar schieten er nu nog 4 van over :-( .
En het is echt niet dat die andere honden het niet goed deden maar ik denk dat sommige mensen het idee hebben dat ze na een paar weken al als complete 'pro's' door het parcours gaan vliegen.

Gewoon genieten van de opbouw samen :ok: .
Ja echt! Neem zeker een jaar voor je hond alles kent!
En dan nog... hangt er van af op welk niveau je alles wil kennen ;-)
De basis is het allerbelangrijkste. Of het 2e belangrijkste, op de eerste plaats komt dat je hond het echt graag moet doen!
De rest komt wel.
Ik snap die valkuil, ja. Met EG heb ik het ook een beetje gehad dat ik weleens dacht 'nou, is dit het nou?' maar dan toch bleken we er achteraf wel wat mee opgeschoten. Ik hoop ook echt dat Tosca het écht heel leuk gaat vinden. Het gaat me echt om het plezier, wat ik al zei, ik word niet geplaagd door enige ambitie, haha.
Lothian schreef: 08 nov 2021, 10:15(...) Het is makkelijk als je hond links en rechts van je wil lopen en daar makkelijk voor en achter je langs in wisselt. Het is ook handig als je jezelf bewust gaat maken van welke arm je gebruikt om te sturen en dat je je andere arm dan niet mee laat fladderen. Klinkt stom maar dat kost best veel mensen moeite in het begin :mrgreen: En het is fijn als je je hond vooruit kan sturen om een boom of paaltje heen zodat ze op jouw aanwijzingen afstand durft te nemen.

Ga nadenken over welke arm je daarbij gebruikt. Basisregel is dat je stuurt met de arm die aan de kant van je hond is. Als het rondje rechtsom gaat pak jij de binnenbocht (je hond is altijd sneller dan jij) en dus je rechterarm met je hond aan de rechterkant. Maar als het parcours dan van richting verandert en linksom gaat moet je hond van kant gaan wisselen en jij van arm gaan wisselen. Dat wordt allemaal in de les aangeleerd maar dit is wel waarom het handig is als jij alvast bewust bent van je armen, en je hond aan beide kanten kan lopen.

Je kan hiervoor prima al thuis met een speeltje dat je nu eens links, dan weer rechts aanbiedt oefenen en met een boom in het park.

Wat ook nog wel een leuke is om alvast thuis te oefenen is tussen je benen zitten. Dan kan je je hond goed voor de eerste hindernis positioneren zonder dat ze schuin zit.

En een goede zit en blijf. Als Tosca het spelletje doorheeft wil je haar graag bij de eerste hindernis neer kunnen zetten en zelf alvast een eindje verderop gaan staan voordat ze start. Maar dat pak je waarschijnlijk met je EG al mee.
:oohja: Ik heb zo'n fladderarm, ja.. Hele waardevolle tip dus! Met het links en rechts lopen ben ik afgelopen week inderdaad begonnen. "Midden" kennen we inderdaad al van Sexier than a squirell, dus check! En die zit en blijf kan ze wel, maar ik ben er zelf soms zo onzeker over.
Zamunda schreef: 08 nov 2021, 18:27 Ik heb nog nooit iets met springtechniek gedaan/over geleerd. Als ik daar iets mee zou willen, zou ik dat dan ook online op kunnen pikken of zou ik dan echt les moeten nemen?

En als ik wel serieuzer les zou willen, hoe weet je dan waar je moet zijn? Is er ergens een lijst met goede instructeurs?

Lothian schreef: 08 nov 2021, 10:15Ga nadenken over welke arm je daarbij gebruikt. Basisregel is dat je stuurt met de arm die aan de kant van je hond is. Als het rondje rechtsom gaat pak jij de binnenbocht (je hond is altijd sneller dan jij) en dus je rechterarm met je hond aan de rechterkant. Maar als het parcours dan van richting verandert en linksom gaat moet je hond van kant gaan wisselen en jij van arm gaan wisselen. Dat wordt allemaal in de les aangeleerd maar dit is wel waarom het handig is als jij alvast bewust bent van je armen, en je hond aan beide kanten kan lopen.
Dan ga je/het rondje linksom :mrgreen: .
Links en rechts... Dat gaat nog wel een dingetje worden. Als je ooit in den lande eens iemand met een grote R en L op de handen ziet lopen op zo'n veld... it's me.

Ik heb er helemaal zin in, nu ik dit allemaal zo lees! Morgenavond is er training en dan ga ik er denk ik eens even heen met Tosca. Hopelijk kan ik er in januari mee beginnen.
door Marlett
06 nov 2021, 10:49
Forum: Sport, Spel & Actief
Onderwerp: Alles over agility
Reacties: 25
Weergaves: 981

Alles over agility

Nou, ja. Alles... alles. In elk geval het gedeelte voor beginners lijkt mij wel interessant. Tosca is een circushondje, muurtjes, paaltjes, poortjes, ze vindt het allemaal leuk. We zijn nu met EG1 bezig en dat gaat verbazingwekkend goed, dus ik heb er wel goede hoop op dat ze op een veld voor agility ook gemotiveerd is om met mij te werken.

Dus ik ben benieuwd naar ervaringsverhalen. Hoe ben je begonnen? Wat zijn wel handige eigenschappen voor een hond? En voor de handler? Wat viel mee en waar heb je je op verkeken?

Ik sta al een tijdje op de wachtlijst en hopelijk kan ik vanaf januari mee gaan doen.

Tosca bij de 'gym':
Afbeelding