Er zijn 3 resultaten gevonden

door Gonnie
28 okt 2024, 16:30
Forum: Gedrag & Opvoeding
Onderwerp: Schrikken en herstellen
Reacties: 25
Weergaves: 1096

Re: Schrikken en herstellen

Diana schreef: 28 okt 2024, 13:45
Gonnie schreef: 28 okt 2024, 11:51 Nou, Tanja is dus bang als er bij de buren geboord wordt, wil in me kruipen, maar dat wil ik dus niet. Maar ik kan natuurlijk niet bij de buren met haar naar binnen lopen om haar te laten zien wat het is. Dus dat wordt al lastig. Heb er al aan gedacht om een gatenkaas van een muur bij ons te maken. Maar ja, dat is ook niet echt leuk. Haha.
Dat kan ook niet altijd, dat geldt ook voor vuurwerkknallen, geweerschoten van al die jagers hier of onweer. Maar ik weet nu dus dat ik moet gaan counter conditioneren op het betreffende geluid bij het eerste, minuscule teken van angst, schrik of stress, want anders heb ik dus ook een Mila die in zo'n paniekstuip schiet. Als ze kan zien wat het is, dan helpt dat wel wat, maar het is niet noodzakelijk.
Ik heb bij haar de angst voor vuurwerk, schoten en onweer helemaal om kunnen buigen met counter conditioneren, maar een ingang vinden was erg lastig, omdat zij in haar paniek ook geen voer aannam; sterker nog, ze merkte het niet eens op. Dus ik ben begonnen met een tube kaas en steeds een toefje smeerkaas op haar bekje drukken bij elke knal. Na een halve dag likte ze het al zelf uit de tube en toen was de eerste stap gemaakt. Het heeft bij haar vuurwerkangst wel lang geduurd hoor, echt jaren. Bij kleine dingen waar ze van schrikt werkt het heel snel, maar als de angst al heel diep zit, is die niet zomaar even weg.
O, dat kan ik ook proberen, want meestal wordt er eerst getimmerd en daarna komt het boren, ga ook eens zo tube kaas kopen, al vind ik kaas erg smerig en hoop ik dan dat het niet op mijn handen komt. Haha.
Voor vuurwerk was ze toen ze jonger was ook erg bang, wilde ook niks aannemen, toen ben ik constant gaan zeggen: zo wat leuk he die knallen. Nu is ze niet echt bang meer maar wordt ze boos en wilt ze naar die knullen toe die het aan het afsteken zijn. Dat is ook niet leuk want het resultaat is hetzelfde ze trekt dan als een gek alleen dan nu omdat ze boos is en naar ze toe wil. En er wordt hier in het weekend nog weleens gejaagd, de eerste keren was ze echt in paniek, moest haar mee trekken naar het bos zodra ze maar een schot hoorde in de verte, maar door toen constant voer te geven is die angst weg. In het begin wilde ze geen voer, maar als de knallen niet zo hard waren pakte ze het wel aan, en later kwam ze zelf al een brokje halen. En nu hoef ik helemaal geen brokjes meer te geven.

Ga dus ook eens zo tube kaas proberen.
door Gonnie
28 okt 2024, 11:51
Forum: Gedrag & Opvoeding
Onderwerp: Schrikken en herstellen
Reacties: 25
Weergaves: 1096

Re: Schrikken en herstellen

Diana schreef: 28 okt 2024, 07:13
Ybbihs schreef: 27 okt 2024, 23:24
Diana schreef: 27 okt 2024, 18:37 Mijn ervaring is dat het enorm verschilt per hond.
Ik ben zelf helemaal niet schrikkerig of snel onder de indruk van dingen en doorgaans de rust zelve. En bij Fayah, Amy en Arlo - en voorheen ook Amoz - merk ik dat dat een positief effect heeft als ze ergens even flink van schrikken of iets eng vinden. Dat zijn ook allemaal honden die normaal (vlot) herstellen van schrik, nergens in blijven hangen en ook naar elkaar kijken om de reactie van de andere honden te peilen. Ze zien dat de andere honden ontspannen blijven en dat geeft ze steun of ze volgen dat voorbeeld.

Mila is een compleet ander verhaal. Als zij ergens echt bang voor is, is het meteen veel heftiger en reageert ze dusdanig hysterisch dat niets meer binnenkomt. Baasje dat gewoon rustig is: maakt geen enkel verschil. Andere honden die niet reageren of niet bang zijn: merkt ze niet eens. Totaal onbereikbaar is ze dan, alsof ze blind en doof is en ze kan dan ook niet meer kalmeren. Ook generaliseert ze enorm met álles wat ze maar kan verbinden aan hetgeen haar angst heeft aangejaagd. Uiteindelijk ben ik daar wel doorheen gekomen doordat ik haar angsten en reacties beter ging begrijpen en natuurlijk al doende er achter kwam wat wél werkte voor haar: direct bij een schrikreactie gaan counter conditioneren, zodat de paniek niet zo hoog meer opliep. Juist wél nadrukkelijk aandacht besteden aan wat haar bang maakt, en dat voor haar behapbaar maken. Dat gaf haar ook veel meer vertrouwen in mij, alsof ze blij was dat ik haar eindelijk begreep.
Daarnaast hebben we gewerkt aan haar algemene zelfvertrouwen, vertrouwen in haar lichaam en aan haar zelfbeheersing. Al die angsten zijn nu eigenlijk helemaal weg of dusdanig minimaal aanwezig dat ik haar gewoon kan kalmeren door te zeggen dat ze maar even rustig in de mand moet gaan liggen. Haar herstelvermogen is nu ook veel beter, maar dat heeft wel echt jaren geduurd, en het kost haar allemaal nog steeds meer moeite dan bij mijn andere honden, die op dat gebied gewoon niet zo labiel en neurotisch zijn :F:

Taartje was het tegenovergestelde: die was nooit ergens bang voor, schrok ook nooit ergens van en was totaal niet van haar stuk te brengen. Maar net als Mila was zij daarin ook nauwelijks te beïnvloeden en heel autonoom. Zij keek echt niet naar de andere honden, wat ik bijvoorbeeld Fayah en Arlo best vaak zie doen, zij was totaal geen volger - al was zij alleen op de wereld geweest, dan was ze nog steeds nergens bang voor geweest :lol1:
Jouw verhaal van Mila is echt Lou 1op1, inclusief het traject. :mrgreen:

En dan een Snucky die als er al iets spannend is, binnen 2 seconden zn schouders ophaalt en weer doorgaat. Die buiten bij het horen van geknal naar me toe komt rennen, want dat kent hij van Lou maar hij springt dan wat om me heen en rent weer verder. Binnen springt.hij op, gromt een keer, kijkt rond, ziet ons niet reageren en gaat weer liggen. :I:
Ja, het is heel makkelijk gezegd: je moet gewoon rust en duidelijkheid brengen, en mijn andere honden reageren inderdaad uitstekend op zo'n kalme, no nonsense aanpak. Arlo is bijvoorbeeld echt geen held, maar die gedijt wel heel goed op rust, duidelijkheid en daadkracht en zag ik met de dag groeien, stoerder worden en meer vertrouwen krijgen, ook in mij. Die heeft dan ook een prima herstelvermogen: ook als hij heel erg schrok was hij dat een halve minuut later alweer helemaal vergeten. Gewoon door er te zijn, kan ik hem kalm door elke situatie loodsen die hij spannend vindt. Maar zo werkt het bij Mila helaas totaal niet.

Ik ben helemaal niet van het 'aaaah, zielig' en help mijn honden liever groeien om hun angsten te overwinnen en meer vertrouwen te krijgen, vooral ook in zichzelf. Bij Mila kwam de echte vooruitgang pas toen ik zelf juist aandacht ging vestigen op dingen waar ze bang voor was. Daardoor werd ze er niet zo door overvallen, werd het allemaal wat voorspelbaarder voor haar en konden we het echt sámen aangaan, stapje voor stapje. Maar daarvoor moest ik wel eerst beamen dat die angsten reëel waren en zeker niet reageren alsof het allemaal de normaalste zaak van de wereld was. Als je bij Mila ook maar enigszins forceert of haar vraagt om iets te doen wat ze op dat moment gewoon niet kán, is dat alleen maar extra druk voor haar die haar paniek verergert en bevestigt. Wat ze wel altijd heeft gedaan is direct naar mij toe komen als ze schrok en dan probeerde ze zich letterlijk ín mij te wurmen - wat natuurlijk nooit kan en niets oplost als het gaat om vuurwerk dat je nog steeds hoort als je in mijn nek zit. :mrgreen: :ugh: Maar het betekende ook dat ze van mij een oplossing en hulp verwachtte, dus er was wel een ingang naar het samen wat aan die angsten gaan doen.

Om een heel concreet voorbeeld te noemen: er kleppert buiten door de wind een poortje en Mila schrikt van dat geluid. Wat ik dan niet moet doen, is helemaal niets doen (meestal hoor ik dat soort dingen zelf niet eens en mijn andere honden reageren er al helemaal niet op). Dan raakt ze in paniek, gaat op mij klimmen, en aangezien de angst daardoor blijkbaar niet minder wordt, probeert ze op mijn hoofd te klimmen, in de boekenkast, op de tafel, om uiteindelijk alleen maar hysterischer te worden. Haar gewoon even op schoot nemen en vasthouden maakt de paniek niet kleiner, elk commando dat je geeft (ga maar liggen o.i.d.) maakt de paniek juist groter, want is extra druk: ze wil wel graag doen wat je zegt, maar ze kán het niet. Wat ik wel moet doen, is meteen opstaan, eerst zelf gaan kijken naar de herkomst van het geluid, dan Mila laten zien dat het een poortje is dat klappert en haar direct counter conditioneren op dat klepperende geluid en ook op alles wat daaraan voorafging (piepende scharnieren, rammelend slotje) en dan is er in een paar sessies totaal geen angst meer en is ze daar echt 100% overheen.

Al met al is het wel opmerkelijk dat mijn totaal niet gesocialiseerde buitenlanders op dat gebied vele en vele malen makkelijker waren en zijn dan Mila.

Nou, Tanja is dus bang als er bij de buren geboord wordt, wil in me kruipen, maar dat wil ik dus niet. Maar ik kan natuurlijk niet bij de buren met haar naar binnen lopen om haar te laten zien wat het is. Dus dat wordt al lastig. Heb er al aan gedacht om een gatenkaas van een muur bij ons te maken. Maar ja, dat is ook niet echt leuk. Haha.
door Gonnie
28 okt 2024, 11:46
Forum: Gedrag & Opvoeding
Onderwerp: Schrikken en herstellen
Reacties: 25
Weergaves: 1096

Re: Schrikken en herstellen

Nou, Tanja is ineens sinds een poos bang voor boren, we krijgen veel nieuwe buren en dan moet natuurlijk constant die huizen opgeknapt worden, al denk ik dat bij een van die buren de muren ondertussen een gatenkaas is, tjonge die boren vaak.
Tanja gaat dan zitten trillen en wilt dan constant op schoot, maar daar heb ik dus geen zin in. Op schoot hoort ze het net zo hard als dat ze naast me zit.
Probeer haar dan onder mijn dekbedden te leggen, maar dat wilt ze niet.
En ik wil haar niet op schoot, dus op den duur wordt ik erg kwaad op haar want ze krabbelt me zowat open om maar op schoot te kunnen. Tanja is altijd in bepaalde dingen een beetje obsessief, wat in haar kop zit gaat in haar kont niet zweren. Heb haar al geprobeerd af te leiden door iets super lekkers te geven, maar dat helpt voor geen meter want ze wilt dan niks, ze wilt dan eigenlijk alleen maar op schoot of naar buiten, maar ik wil niet de hele dag buiten lopen.