Wij doen in iedergeval keihard ons best.
Nog een pluspunt van die bal: Wanneer je hond een gigantische hap verse paarden stront neemt. En hij alles in a split second los laat het moment dat ik in de bal knijp.
Terug naar “Even van mij afschrijven”
Wij doen in iedergeval keihard ons best.
Nee precies. Tuurlijk zullen er een aantal zijn met daadwerkelijk een rugzakje, maar sommige zullen in aanleg gewoon al onzeker zijn. Ze hebben allemaal de juiste begeleiding nodig.Inge O schreef: ↑11 mar 2022, 09:14Mooi voorbeeld dat bewijst dat waarschijnlijk het grootste percentage van de asielhonden (of andere binnenlandse herplaatsers) helemaal niet die ongelukkige mishandelde kneusjes zijn die ze vooral in het begin vaak lijken en waar dan - oh wonder - een 'reddende engel in nood' ter meerdere eer en glorie van zichzelf een metamorfose tot 'de gelukkigste hond ooit' mee bereikt.Rosanne schreef: ↑10 mar 2022, 20:27 Dus uit reflex van mij een strenge Brego NEE. Niks meer dan dat. En dan kon hij ook wel zo beetje in mekaar duiken. En dat vind ik best sneu, want tuurlijk moet je luisteren maar als ik niet beter wist zou ik denken dat hij wel eens een flinke tik heeft gehad. En ik kan mijn hoofd er zelfs voor in het vuur steken, maar vanuit ons is dat never nooit gebeurd en bij zijn fokster uiteraard ook echt niet.
Ja precies, meer dan dat is bij hem niet nodig om duidelijk te maken wat wel of niet gewenst is.BieneMaya schreef: ↑11 mar 2022, 10:16Het is meer dat je maar licht hoeft te corrigeren. Maya (en ik vermoed dus Brego ook) is daarvan al zo onder de indruk dat er goed geluisterd wordt. Want vrouwtje bozig maken is niet de bedoeling.Rosanne schreef: ↑11 mar 2022, 08:46Oh zo bedoel ik het ook niet hoor. Trekken is echt een no go. Elke wandeling keer op keer zijn wij daarin aan het trainen. Gaat al echt enorm veel beter. Vlieglessen zijn echt al over.EchoMira schreef: ↑11 mar 2022, 00:31
Pas op.
Er is een heel cruciale centrale keuze in hoe je een hond houdt en als je gaat nadenken over wat werkt in plaats van wat niet mag zit je al heel duidelijk aan een kant van die keuze. Jij bent aan het zoeken naar wat bij hem werkt.
Ik weet niet of ik dat passend vindt bij een duitse herderreu die zijn kracht inzet om zijn zin te krijgen.
Mijn honden mogen dat niet.
Je kunt eigenlijk altijd wel je zin krijgen maar je vraagt beleefd. Oogcontact en dan samen ergens heen. Beleefd.
Rukken en trekken doen we niet. Dan ben je mij vergeten en dat accepteer ik niet van een dier.
Zeker niet van een jong dier.
Gooi maar een bos sleutels voor zijn reet en als hij dan omkijkt ontspan je weer en haal je hem lokkend naar je toe.
Met oogcontact werken wij ook. Ik ben de bepalende factor in wat wel of niet mag. Met oogcontact en een “toe maar” vanuit mij krijgt hij pas toestemming.
Trekken is voor mij ook omdraaien en de andere kant op lopen. En de kwartjes vallen nu steeds beter. Ik ben er echt volhardend in, want wil het gewoon niet hebben. Nu even veel investeren is alleen maar een hoop profijt voor later.
Maya mag ook absoluut niet trekken, nooit. En dat doet ze ook niet. Maya is nu 2 jaar en goed gehoorzaam. Wij zijn ook 2 handen op 1 buik want ik respecteer haar (onzekerheid) en zij daarop mijn gezag.
Oh zo bedoel ik het ook niet hoor. Trekken is echt een no go. Elke wandeling keer op keer zijn wij daarin aan het trainen. Gaat al echt enorm veel beter. Vlieglessen zijn echt al over.EchoMira schreef: ↑11 mar 2022, 00:31Pas op.
Er is een heel cruciale centrale keuze in hoe je een hond houdt en als je gaat nadenken over wat werkt in plaats van wat niet mag zit je al heel duidelijk aan een kant van die keuze. Jij bent aan het zoeken naar wat bij hem werkt.
Ik weet niet of ik dat passend vindt bij een duitse herderreu die zijn kracht inzet om zijn zin te krijgen.
Mijn honden mogen dat niet.
Je kunt eigenlijk altijd wel je zin krijgen maar je vraagt beleefd. Oogcontact en dan samen ergens heen. Beleefd.
Rukken en trekken doen we niet. Dan ben je mij vergeten en dat accepteer ik niet van een dier.
Zeker niet van een jong dier.
Gooi maar een bos sleutels voor zijn reet en als hij dan omkijkt ontspan je weer en haal je hem lokkend naar je toe.
Ja ik moest er echt aan wennen, maar doordat je mekaar steeds beter leert kennen ga je ook merken wat wel werkt. Voordeel is wel dat wij heel vroeg waren begonnen met flink belonen als hij op afstand rustig naar een hond keek zonder blaffen.BieneMaya schreef: ↑10 mar 2022, 23:01Dit is precies Maya. Een iets te ,harde, nee doet haar ineenkrimpen. Ze is gewoon heel erg gevoelig wat correcties betreft en die kunnen dus ook rustig gegeven worden want zij reageert er heel sterk op.Rosanne schreef: ↑10 mar 2022, 20:27 Ik denk het. Hij is altijd vrij onzeker geweest. In het begin vond hij andere honden ook super eng. Lees: ervandoor willen, weg willen blaffen. Dat heb ik met veel trainen en geduld eruit gekregen. Hij vindt ze nu af en toe te leuk.
Toen hij ook wat groter en sterker begon te worden heeft hij mij ook wel eens bijna vliegles gegeven. Dus uit reflex van mij een strenge Brego NEE. Niks meer dan dat. En dan kon hij ook wel zo beetje in mekaar duiken. En dat vind ik best sneu, want tuurlijk moet je luisteren maar als ik niet beter wist zou ik denken dat hij wel eens een flinke tik heeft gehad. En ik kan mijn hoofd er zelfs voor in het vuur steken, maar vanuit ons is dat never nooit gebeurd en bij zijn fokster uiteraard ook echt niet.
Net als dat als een andere hond snapt naar hem, gromt of zelfs heeft willen opjagen. Dan is hij alleen maar onzeker en vertoond heel conflict vermijdend gedrag. Hij zoekt alleen maar mij snel op. Gelukkig natuurlijk dat hij niks terug doet, maar alles bij mekaar. Naast dat hij een vrolijke, lieve clown is die van elke dag een feestje maakt, heeft hij echt wel een onzekere inborst.
Voor de rest is ze een maffe clown ❤
Ik denk het. Hij is altijd vrij onzeker geweest. In het begin vond hij andere honden ook super eng. Lees: ervandoor willen, weg willen blaffen. Dat heb ik met veel trainen en geduld eruit gekregen. Hij vindt ze nu af en toe te leuk.Jackira schreef: ↑10 mar 2022, 19:55Ik wil geen zeikerd zijn en absoluut niemand tekort doen, maar ik bedacht me ineens later pas dat ik het eigenlijk best apart vind dat een hond op z'n rug gaat voor z'n baas na zo'n situatie.blondie schreef: ↑10 mar 2022, 13:00Althans, dat is wat ik er van maak
"Klonk enorm heftig. Dus ik dook er meteen op, trok Brego eraf met een boze nee. Brego meteen op zijn rug en hijzelf is er meteen uit. "
Ik ga er niet vanuit dat TS Brego zelf op de rug heeft gelegd, denk dat hij schrok van zijn eigen reactie en de reactie van zijn bazin dat hij zichzelf onderdanig opstelde naar de baas. Kan er naast zitten natuurlijk.
Mijn honden hebben dat eigenlijk nooit gedaan. Maar misschien is dat juist wel weer vreemd.
Zit dat vooral in het karakter van de hond?
Ja en het feit dat de lab ook wel door bleef gaan denk ik. Want Brego was er dus vanaf geplukt. Pup was totaaal niet onder de indruk geweest, want die wilde gewoon alweer tegen Brego aanspringen. Dus achteraf snap ik zijn reactie wel, maar voor mij was het nog onbekend terrein bij hem. De hond van mijn ouders kan ook flink corrigeren als het moet, maar dat gaat dan net anders.Hylos schreef: ↑10 mar 2022, 13:19 Het lijkt mij een gevalletje van 2 niet matchende karakters.
Een hieperdepiep lab en een herder die dat te druk vindt (om het even plat te zeggen) en er even wat van zegt.
Lijkt me alleen lastig te bepalen waar de grens gaat liggen van "doe even normaal" of "hommeles", maar dat is ook gewoon zo erg lastig (vind ik).
Vos snauwt ook als een hond op haar af vliegt of te dol en lomp doet. Vindt ze eng, dus kappen en dan kan het spel evt verder gaan. Maarja, Voske is klein dus dat maakt dan niet zoveel indruk.
Dit klopt inderdaad. Bij Brego is stem al zat. Hij is vrij gevoelig en door mijn duidelijke uit mijn tenen “nee”. ( Uiteraard toen nog omdat ik er echt van schrok) Ging hij zelf op zijn rug liggen en spanning was meteen enorm gezakt en klaar.
Dat zelfde heb ik dus ook met de Berghond kruising van mijn ouders. Aan haar kan je dus aflezen of een andere hond in de haak is of niet. Als zij zich niet druk maakt , ook al ziet er iets spannend uit, dan hoef je je niet druk te maken. En als er wel iets gebeurd weet zij dat keurig zonder kleerscheuren op te lossen.BieneMaya schreef: ↑10 mar 2022, 09:22En het klonk ook heftig Maya gilde het uit van schrik.Mellow schreef: ↑09 mar 2022, 13:41 Ik zou het voorkomen.
Mijn Puck is super betrouwbaar en zal nooit gaten maken, of andersoortige verwondingen.
Durf ik mijn hand voor in het vuur te steken.
Toen @BieneMaya 's Maya nog een baby Maya was, van een maand of 6, was die ook zo ontzettend druk.
Puck heeft haar toen een keer flink uitgekafferd en dat was met héél veel kabaal en Maya werd vstgepind.
Hij was dat gemep en gemaai zo zat.
Het zag er heel heftig uit maar ik heb het laten gaan omdat ik dus Puck vertrouw, hij gaat niet te ver.
Ik laat hem dat bij andere honden dus niet doen, dan roep ik hem bij mij en jaag het desbetreffende opdringerige drukke mormel zelf wel weg.
Wel ff ter nuance.. ze was een half jaar en enorm lomp. Beuken, maaien met de poten enzo.
En Puck was het gewoon zat. En dook er dus op.
Mellow had heeeel even iets van ,jemig puckie, maar ik moedigde hem aan. Dat kon ook juist omdat Puck zo machtig betrouwbaar en eerlijk is in zijn afstraffing.
Misschien is Brego dat ook wel.
Haha ik heb beeld Prachtig dat hij ze een stink eye geeft.Manuma schreef: ↑09 mar 2022, 20:01 Ik snap wel dat je er van schrikt. Alle bruikbare tips zijn al gegeven denk ik.
Mijn Manu heeft ook een tijd de mening gehad alle jonge reuen op te moeten voeden. Die ging bij een beetje brutaal gedrag (ook bij andere honden) volledig opgeblazen groot staan doen en die andere reu mocht nul enthousiasme meer tonen. Ik had al van alles geprobeerd, aanlijnen, weghalen, boos worden, etc.
Het enige wat werkte was doorlopen en rustig zeggen: laat gaan joh, kom.
Ik zet ‘m nog steeds weleens in en hij doet dan altijd even naar die andere hond: ik zou je je lesje leren maar het is dat mijn mens me roept
Hij gooide tot een jaar geleden nog pups tegen de grond omdat hij ze te druk vond, maar hij vindt het inmiddels allemaal wel gescheten.
Dat is ook nog wel een goede, even bij houden bij onoverzichtelijke bochten. Hij is rete slim, dus daar kan ik mooi gebruik van maken. Ik zal voor de zekerheid ook nog een bal met pieper meenemen. Eens kijken wat het meeste aandacht van hem pakt en behoud.Dagmar schreef: ↑09 mar 2022, 15:17
Als je je inderdaad richt op voorkomen (en volgens mij heb je voor jezelf heel goed helder hoe ), zal het heus zo'n vaart niet lopen.
Je hebt nu eenmaal alleen controle over je hond en je eigen reacties en onvoorziene dingen kunnen gebeuren. Zoals die pup. Het is trouwens wel handig en een goede oefening om hem voor iedere bocht even bij je te nemen en te laten volgen. Daarna is ie natuurlijk de allerbraafste pup en mag ie "vrij".
Als het onverhoopt toch mis gaat en ik er vertrouwen in heb dat er zonder fysiek ingrijpen niet direct schade ontstaat, vind ik doorlopen en roepen het veiligst en meest ontspannen.
Wat dat betreft is het met zo'n jonge hond toch aftasten en zo goed mogelijk anticiperen, zonder direct in een kramp te schieten.
Wat je nu van hem hebt gezien noemen we plukharen. Heel vervelend en onwenselijk, maar het ziet er vooral rot uit.
Uiteindelijk heb je met een baasgerichte hond die je goed onder appel kunt zetten zelden gezeik, zelfs als ze niet super sociaal zijn.
Als je aanpak lekker voorspelbaar/routinematig is, is dat al snel de kant die je hond zelf ook op wil.
Brego is zeker er niet op uit om te knokken. Zelfs op momenten dat hij achterna wordt gezeten, gesnept of flink aangeblaft dan zoekt hij steun bij mij, zodat ik het kan oplossen of als dat niet lukt rent hij een stukje om een veilige afstand te maken. Terwijl dan zou het niet eens gek zijn als hij zou reageren.Budkes schreef: ↑09 mar 2022, 15:47
Grotendeels eens met Dagmar, ook met haar vorige post.
Dat gezegd hebbende ben ik niet zo van de leg van de reactie van Brego. Hij zocht het zelf niet op, zoals in de voorbeelden van Marc en Nanna wat ik een compleet ander verhaal vindt, maar werd lastig gevallen door een bord voor de kop labrador pup. Het enige wat hij deed was even duidelijk maken dat hij daar niet van gediend was. Zonder de pup mat een tand aan te raken. Prima gecontroleerde reactie dus.
Ik heb tot nu toe eigenlijk alleen maar hondvriendelijke stevige Herder reuen en ook gehad. Die zijn niet uit op een matpartij maar zijn vaak wel heel duidelijk. Op de manier zoals Brego, kop omhoog en grommen. Ik laat ze nooit naar andere honden gaan, ze hebben met zijn 5en ook genoeg aan elkaar maar in de gevallen dat andere honden lastig zijn is dit ook hun reactie. Dit gebeurd niet vaak, ik ga andere honden bijna altijd uit de weg want mensen schrikken zich toch al rot van mijn roedel.
Ik heb 1 keer meegemaakt dat Cento, mijn Duitser, een ontzettend vervelend irritant hondje dat hem week na week uitvallend lastig viel op zijn rug smeet en er grommend bovenop ging liggen, ik schrok me dood, maar het hondje was nog geen haartje gekrenkt. Hij had hem alleen even op de plek gehouden om zijn boodschap over te brengen.De boodschap was echter wel duidelijk over gekomen.
Louitje mijn mechelse Herder heeft het een keer gedaan met de hond van mijn vriendin, een kruising Jack Russell x Cane Corso , toen we samen liepen. Deze viel onophoudelijk puppy Herbert (toen een maand of 3) lastig en ook echt op een heel vervelende manier. Louitje kwam aanrennen, gooide haar omver, ging er even grommend boven op liggen en rende vervolgens weer verder. We lopen nog steeds samen maar ze heeft nog steeds respect voor Louitje.
Je hebt al genoeg tips gehad, en ik zou ook idd gaan voor goed appel, afleiden met een bal of voer en zijn contacten regisseren en dit soort ontmoetingen voorkomen. Mocht je het toch niet kunnen voorkomen dat er zoiets gebeurd zou ik niet aan de halsband gaan lopen trekken, maar afstand nemen en wegroepen. Dan gooi je in ieder geval ook geen kolen op het vuur. Normale honden vliegen elkaar niet zomaar naar de strot, die willen dat helemaal niet, en als de vlam wel even in de pan slaat bij gelijkwaardige honden vloeit er meestal geen bloed uit.
Ik zou me in ieder geval niet te veel zorgen maken om hoe Brego heeft gereageerd, imo en keurige normale reactie.
Oh maar op straat is er nooit iets gebeurd verder. Hij doet het keurig aan de lijn. Juist omdat ik niet wil dat hij aan de lijn contact gaat maken of spelen met andere honden. Alleen de honden van mijn ouders dan.Marc schreef: ↑09 mar 2022, 13:45 Je kan het niet laten gaan op straat helaas. Dus wat anderen ook al zeggen. Problemen voorkomen en indien gewoon bij de halsband pakken en zonder woorden meenemen en afleiden. Dan wordt het niet snel iets. Want je hond vrije taal laten spreken met willekeurige ontmoetingshonden levert een hoop gedoe op en de volgende baas trapt hem van zijn hond af en dan is het al snel nooit meer ontspannen.
Daar moet je met zulke honden rekening mee houden. Deze baas was top maar de volgende geeft hem dus een schop voor zijn bek. Ik doe dat. Niet als ik zie dat het een jonge hond is en mijn hond het aankan. Dan stap ik terug en laat ze het zelf uitvechten. Maar als ik een oude hond, zwakke hond of pup heb laat ik niet een willekeurige Duitse herder zijn gang gaan op mijn hond. Jouw hond waarschijnlijk wel maar je weet niet hoe het escaleren kan omdat het zomaar een hond is die je niet kent.
Ik liep laatst met de honden en een vriendin met een enorme berg hond. We passeerden een dame met 5 honden. Een schoot los en kwam de hele weg terugrennen om Guus te grazen te nemen. Het is dat de berghond ingreep want ik ben helaas zo'n baas die een grote hond echt flink op zijn nummer zet als hij denkt dat het nodig is om mijn onnozele dwerg waar geen kwaad in zit op zijn plek te zetten. Mijn honden doen niks dus ik laat ze niet gecorrigeerd worden.
Dat risico is groot. Dus wegnemen en weglopen en een beetje verontschuldigen naar de baas van de betreffende hond zou mijn manier zijn. En voorkomen uiteraard
Ja Brego zijn vader is ook precies zo. We hebben het maar af te wachten en goed blijven opletten. Aanpassen waar nodig is. Wij gaan onze weg wel vinden. Linksom of rechtsom.
Nee precies. Voorkomen is beter dan genezen. En zoals eerder gezegd, wij hebben voor hem gekozen en nemen daarbij ook onze verantwoordelijkheid. Het moet voor iedereen leuk blijven. En bepaald gedrag wil ik niet hebben, dus daar gaan wij dan ook mee aan de slag. Daarom mijn verhaal ook hier neer gezet, dan ga ik niet zelf lopen aankloten, maar met de nodige tips en trucs gaan we aan de slag.Alfilillo schreef: ↑09 mar 2022, 13:02 Voorkomen. Alfil wil sommige jonge reuen ook graag corrigeren, maar ik wil het niet hebben. Bij grotere honden vind ik het niet zo´n probleem, omdat ik weet dat het bij wat afsnauwen blijft, maar het is zo´n smiecht dat hij er bij kleinere hondjes harder op gaat. Hij zal niet bijten, het blijft bij in de lucht snauwen en happen, maar ik wil het gewoon niet. Ik zie al aan zijn houding of zich spanning opbouwt, dus dan gaat hij even aan de lijn.
Labradors zijn soms inderdaad wel overenthousiast, maar ik moet zeggen dat ik de meeste Duitse herders vanaf die leeftijd ook niet de gezelligheid zelve vind. Dus om nou te zeggen, ´labradors zijn irritant, dus hij heeft gewoon gelijk´, Mwa. Soms werkt het gewoon niet en dan kun je maar beter voorkomen.
Niet dat dat bij jou hond zo speelt, hoor, maar ter voorbeeld: Een paar jaar terug schaften mensen hier in de buurt een Duitse herderteef aan. Vanaf 6 maanden vertrouwde ik haar niet meer. Het was de manier waarop ze Lily benaderde. Teveel spanning. Ik wilde dat dus niet, wat men (zij spreken meestal af met een groepje andere hondeneigenaren) overdreven vond, want ´ze moest het nog leren´. Nou ja, prima, maar niet met Lily. Tegenwoordig loopt ze altijd aan de riem, ook in het bos. Wel na een serie serieuze bijtincidenten. Ik heb geen hekel aan die hond hoor, maar niet alle honden hebben het in zich om sociaal met Jan en alleman te zijn.
Ja eerst maar eens beter op mekaar ingespeeld raken, zodat wij mekaar nog beter kunnen lezen en dan hem erin kunnen begeleiden.
Aanraken probeer ik altijd te vermijden als het om grenzen aangeven gaat. Dat kan net die vlam in de pan geven, net als er bovenop blijven staan.Dagmar schreef: ↑09 mar 2022, 11:59 [quote=_Tiny_ post_id=104235 time=<a href="tel:1646818449">1646818449</a> user_id=243]
Ik zou hem dan rustig bij de halsband pakken en rustig zeggen: kom vent, dit doen we niet, we gaan. Boos worden terwijl je hond alleen maar zijn grens aangeeft vind ik niet echt constructief.
_Tiny_ schreef: ↑09 mar 2022, 10:34
Niet meer zover laten komen. Als het dan toch perongeluk gebeurt zelf rustig blijven. Ik ben het met @Marc eens dat huishouden met straatontmoetingen daar vervelende ervaringen mee opdoen en erg gefrustreerd kunnen worden. Als je daar jou stress nog bij op gooit wordt het niet beter.
Ik zou hem dan rustig bij de halsband pakken en rustig zeggen: kom vent, dit doen we niet, we gaan. Boos worden terwijl je hond alleen maar zijn grens aangeeft vind ik niet echt constructief.
Hopelijk komt het niet meer voor door de aanpassingen die ik ga maken, maar indien het zich toch voordoet ga ik het rustiger aanpakken. Hij liet zich bij het voorval ook prima verplaatsen zonder dat hij door wilde gaan, daar zit ook nog wel een positieve ruimte voor mij om in te springen. Ik weet nu dat hij zijn grens daar heeft gezet tov opdringerige springers. Dan probeer ik hem ook te laten ervaren dat ik er ben op het voor hem op te lossen en hij zijn cool daardoor ook kan bewaren.Gudrun schreef: ↑09 mar 2022, 10:37 Alles wat ik aan tips heb is al gezegd .
Als het nog eens gebeurt (je weet nooit) rustig er af nemen, hoeft niet zeggen en zelf het brutaaltje weg sturen of blokken.
Dan kalmeert je eigen hond het snelste, voorkomt je eventuele schade en weet je hond dat jij het wel voor hem oplost.
En ja, gezien ras en leeftijd zal hij wat overdreven hebben met zijn punt maken, ook al had hij in principe gelijk .
Veel plezier straks met hem op cursus!
Ik heb op je vorige advies van geen tennisbal geven, maar een specifieke voor honden er 1 gekocht. Daar is hij helemaal gek van. Die ga ik meenemen en alvast oefenen bij een aantal honden waarbij ik wel weet dat het goed gaat.Nanna schreef: ↑09 mar 2022, 10:55 Maak hem gek op een balletje.
Een vriendin van me heeft, jawel, twee Australian Cattle dog reuen bij elkaar waarvan ze zegt ‘dat ze alles koud maken’. Ik geloof dat ook wel
Komt er een andere hond aan dan wordt het balletje uit de jaszak gehaald. Twee koppies gaan omhoog en zijn hevig geïnteresseerd. En ze kunnen los langs die andere hond.
Voor mensen die toch best reactieve honden hebben is dat echt de gouden tip. Waarmee ik niet wil zeggen dat Brego reactief is maar beter nu al beginnen dan afwachten hoe hij uitgroeit want Duitse herders zijn inderdaad regelneven die graag al op voorhand de boel regelen.
Dat moet je niet willen ook al omdát het een Duitse herder is en die bij het publiek toch best vaak een vervelende connotatie hebben. Je wilt niet ‘dat wijf met die kutherder’ worden zakmazegge.
Dat zijn een aantal goede tips waar ik ook wat mee kan. Zijn favo speeltje meenemen voor dat soort momenten als wij moeten passeren. Hij hoeft van mij ook niet iedereen leuk te vinden verder, negeren en doorlopen is ook meer dan prima. Hij heeft een aantal leuke maatjes die ook op zijn niveau leuk spelen en dat is genoeg.Dagmar schreef: ↑09 mar 2022, 09:22 Zus escaleert bij dat soort gedrag vrij snel van subtiele waarschuwingen naar serieuze correcties. Ze is erg gesteld op haar lichamelijke integriteit en maakt dat duidelijk tot het kwartje valt.
Maar het is geheel afhankelijk van de hond, het type en de combinatie of je daar in wilt sturen. Situaties met veel grootteverschil wil ik met de reuen niet, die voorkom ik altijd.
Ik heb nu honden die niet op de zaken vooruit gaan lopen of zwakke punten inschatten. Ze kijken het aan, kleine akkefietjes zien ze als normale interactie, daar blijven ze heel relaxed onder.
Het komt niet in ze op vooraf al te gaan sturen. En dat is met herders vaak wel een valkuil natuurlijk. Ik zie jou en jij bent druk en vervelend/een onzekere uitvaller/je luistert niet, dus ik kom je even onderschoffelen vóór ik met je te maken krijg.
Alles en iedereen gezellig vinden en ermee willen spelen, past niet bij een volwassen herderreu. Ik denk dat je hem daar ook een beetje tegen zichzelf in bescherming moet nemen. Inderdaad ontmoetingen beter selecteren en aan appel werken.
Ik zou gaan voor een balletje/piep/bijtrol etc, de focus op jou en achteraf even spelen als beloning. Niko kon ik zo los langs de rottigste honden dirigeren. Zonder dat dat veel moeite heeft gekost. Op voorspelbaarheid en plicht gaan ze gewoon lekker.
Ja daar zou je eens goed gelijk in kunnen hebben. Ik ga mij daar inderdaad pro actiever in zetten, zodat ik het voor hem al oplos.Inge O schreef: ↑09 mar 2022, 08:56Wat dacht je van het feit dat die baas dat vast al vijfhonderdvijfenvijftig keer had meegemaakt, gewoon omdat geen enkele hond dat gedrag pikt, maar doet híj er wat mee? Nee dus, zit daar dus vooral maar niet mee in.
Het uiteindelijke effect dat het op jouw hond zou kunnen hebben (als zoiets zich tig maal zou voordoen bedoel ik dan, niet dat het nu al een effect heeft) zou ik eerder mee zitten, ik zou zo'n bulldozer dus gewoon actief bij hem wegbonjouren.
ellen en de birmanen schreef: ↑09 mar 2022, 08:23 mijn oudste hond heeft een bloedhekel aan opdringerige honden en dan met name lompe labradors. die moet je even zeggen dat ze met respect behandelt dient te worden. ik zou er zelf niet zo'n punt van maken, hij heeft de pup gezegd dat hij wat rustiger moet doen.
Ik ben blij om te lezen bij meerdere dat dit dus heel normaal gedrag is. Het lastige vind ik wel dat ik niet goed weet wat ik moet doen als het nogmaals gebeurd. Wel er meteen afhalen , even laten gaan? Uiteraard probeer ik het voor te zijn , maar nu kwam hij ook zo de hoek om racen.
Ja is ook zo. Het was ook meer een stukje onbekend terrein voor mij, omdat onze andere honden een andere manier van corrigeren hadden/hebben. Het stelt mij in iedergeval gerust om ervaringen te horen en herkenbaarheid van het gedrag.
Mijn reactie naar hem toe was ook eigenlijk omdat deze manier van corrigeren onbekend was en ik bang was voor schade. Wij zijn natuurlijk ook nog steeds in de fase dat wij mekaar aan het ontdekken zijn en leren lezen. Doordat hij vollop aan het ontwikkelen is moet ik vaak weer even schakelen.Marc schreef: ↑09 mar 2022, 08:06 Ik ga met Nanna mee. Gefeliciteerd je hebt een herder en een reu. Iedereen hier is hier super relaxed over alsof het normaal is. Dat is het ook maar wij mensen trekken het niet dus hier start het probleem meteen. Je hond wordt volwassen en gaat zijn ware aard tonen. Heersen en domineren. Hij is groot en sterk en komt daar nu langzaam achter.
Als je hem volledig zou laten gaan zou dit gedrag gewoon in orde komen en heb je straks een eerlijke maar regelende hond die grenzen gaat aangeven. Maar omdat wij mensen dat niet trekken en ons precies op deze momenten gaan bemoeien gaat dit gedrag niet in goede banen geleid worden. Hij raakt straks geforceerd en waarschijnlijk moet je zijn kameraden gaan uitzoeken en hem goed onder apel zetten. Ik ken eigenlijk geen volwassen Duitse herder die je probleemloos het hele scala aan ontmoetingen zelf kan laten regelen. Alleen honden uit Spanje die een jaar in een overvolle opvang geleefd en opgegroeid zijn kunnen dat. Die leren precies wat ze wel en niet moeten doen omdat niemand zich bemoeit met onderlinge strijd en correcties. Zij leren respect en respect eisen afhankelijk van hun positie.
Huishonden met straatontmoetingen gaan verkeerde ervaringen opdoen en worden gestraft en weggetrokken bij akkefietjes dus die kunnen daar op termijn niet meer gedoseerd mee omgaan. Stress. Baas stress. Afgekapte handelingen etc.
Dus ik zou gaan voor goed leren luisteren en gekozen speelkameraadjes. Denken dat hij deze tak van sport kan leren beheersen met spontane ontmoetingen is teveel gevraagd. Heb je hem alleen of in een roedel? Want dat laatste helpt enorm tegen escalatie omdat ze dat dan thuis leren van de rest.
Ja ik heb dus weer zo’n rare flapdrol die kinderen inclusief step met licht en geluid prachtig vindt. Kindjes hebben handjes en die zijn gemaakt om te kriebelen. En zo’n step is weer reuze interessant om met je puntneus te onderzoeken.
Het was ook met name het onverwachte denk ik. Ik ben bij mijn vorige honden en die van mijn ouders gewend dat het inderdaad een snauw kan zijn of wat bekvechten in de lucht. Dit klonk vooral heftig , waardoor mijn instinct was hup eraf halen, voordat het wel verder dan corrigeren gaat.EchoMira schreef: ↑08 mar 2022, 21:28 Ik vind het ook heel erg normaal.
Mijn honden grommen ook weleens naar een ranglagere kneus, hoor.
Ik heb er ook een hekel aan maar waarom zouden ze dat zelf niet mogen regelen?
Niet dat hem wegplukken en een brul geven fout is. Jij bent de baas, dat is jouw inschatting en die is altijd goed. Dat is de betekenis van de baas zijn.
Dus als jij het niet wil dan mag het niet maar dat hij het zelf wel wil is heel gewoon. Bijna liever wel dan niet. Niemand heeft iets aan een te zachte duitse herder.
Ja duidelijk was het zeker. Het verbaasde mij eigenlijk dat het baasje heel relaxed bleef. En gaf Brego ook niet echt de schuld. Zei alleen dat hij zijn punt wilde maken en toen ik het even niet wist door de schrik, zei hij zelf dat het misschien kwam door de drukte van zijn hond.malinois schreef: ↑08 mar 2022, 21:18Het gaat ze om t respect bij mijn honden. Druk maar respectvol dus beetje afstand, niet overdreven onderdanig (in de zin van op de rug onder je door trappelen) en niet vol in your face is er niets aan de hand. Alleen dát is vaak t probleem bij jonge labs. Die vliegen vol in hun persoonlijke zone. Die brutaliteit kunnen ze niet waarderen. En ze gaan niet knokken maar t is wel gelijk duidelijk hoe ze erover denken. Meestal vinden de baasjes dat eng en ik heb geen behoefte dat mijn honden een ander moeten opvoeden. Typische is dat ik dat echt alleen bij labs tegenkom.Rosanne schreef:Fijn om te lezen. Ja hij vindt labradors over het algemeen genomen dus geweldig. Maar dat zijn hele relaxte types die hij van kleins af aan kent. Denk dat hij inderdaad niks heeft met het lomp en onbehouden in zijn gezicht springen. Ik ga daarop ook scherper zijn en hem bij mij houden als ik een LeO hondje tegen kom. [emoji4]malinois schreef: ↑08 mar 2022, 20:18 Hier gaat t met zo goed als alles goed.... muv labradors. Dat klikt totaal niet. Dat "in your face" gejump, gespring gedoe... dus daar hou ik ze inmiddels standaard maar bij weg. Ik vind t niet zo spannend wat je schrijft, wat Inge O zegt ben ik t 100% mee eens.