Als ze flippen aan een tuig, gaan ze naast naar voren knallen als een gek draaien om hun as. Dat is niet te controleren en niet te houden.Isabel schreef: ↑02 mar 2023, 14:49Ook uit jouw verhaal maak ik op dat een tuig kan bijdragen in fixeren aka controleren in het uitvallen van de hond.galga's schreef: ↑02 mar 2023, 14:30 Voor mijn windhonden absoluut een halsband als er de mogelijkheid bestaat dat ze ineens gaan flippen omdat ze een kat/konijn/vul maar in zien. Ik heb veel meer controle over ze met een halsband dan met alleen een tuig. Als we in het bos gaan lopen en ze zijn voorbij de eerste stuiter 10 minuten, gaat de riem van de halsband naar het tuig.
Lily loopt altijd met tuig naast haar halsband vanwege haar angsten en dan is het soms wel fijn dat ik haar volledig kan fixeren door haar tuig vast te houden.
Aislynn kan geen tuig vanwege het klitten van haar haren en Loba kan alleen een halsband vanwege haar rug problemen.
De riem voor op de borst vastmaken is echt niet fijn voor de hond.
Aan de halsband met flex kan ik Mattie prima handelen zonder dat ie in de lijn klapt bij het zien van hazen, herten, fietsers etc.
Het enige waar ik nog steeds benauwd over ben is iets of iemand die recht op ons afkomt.
Nu zorg ik dat ik dat voorkom door tijdig aandacht te vragen en van het pad af te lopen.
Misschien dat in een situatie waarbij ik niet zo vlug 2 meter opzij kan een tuig meer controle kan geven omdat ik dan kan voorkomen dat hij op -en vooruitspringt bij zijn aanval.
Ik fixeer Lily alleen aan haar tuig als ze in haar angst schiet en wil vluchten terwijl het op dat moment beter is dat ze blijft staan.
Ze zijn echt minder sterk aan een halsband met korte lijn (of desnoods vastgehouden aan hun halsband) dan aan een tuig.