Even jullie allebei weer quoten..Johnny Jones schreef: ↑09 okt 2021, 20:43Dit klink echt als een goede methode, daar ga ik mee aan de gang! Op 200 meter is een megagroot veld waar we dit kunnen gaan oefenen. Ben benieuwd! Ik denk dat ik dan met een halsband ga oefenen, dat zal hij zeker niet verwarren met zijn hardlooptuig of gewone tuig.Inge O schreef: ↑07 okt 2021, 09:27 Aandacht houden met snoepjes ( = lokken) werkt ook totaal anders dan belonen nadat iets goed is gegaan - dat al even als eerste. Doorsnee werkt het alleen goed om een beginnetje te maken met gedrag en wordt het best zo snel mogelijk vervangen door 'belonen ná goed uitgevoerd gedrag'.
Sowieso - maar dat is persoonlijk - ben ik er absoluut geen voorstander van om van het 'niet trekken' een oefening te maken : een oefening is gedrag dat de hond kortstondig uitvoert, met een beginpunt en eindpunt, en dat is nu juist niét wat je bij 'aan de losse lijn lopen' wil hebben, dat moet gewoon ingesleten dagdagelijks gedrag worden, en echte toegespitste aandacht voor jou is daarbij zelfs niet eens wenselijk.
Ik raad mensen met zo'n hardnekkig probleem altijd aan om langere aanleersessies te houden met optoming A terwijl je in het dagelijkse leven B gebruikt (waarmee de hond wel nog mag trekken).
Het allergemakkelijkste om een hond aangelijnd mee te nemen zonder dat hij zelfs maar kán trekken is in cirkels lopen (oefenen op een groot terrein dus) en verbaal belonen voor het goede gedrag dat je dan met zekerheid zal zien. Naarmate het beter gaat kan je er al eens een recht stukje inlassen en/of de cirkels groter maken. Bij hervallen in trekken meteen verbaal corrigeren (en dan bedoel ik niet lopen foeteren maar een korte indicatie dat dat niét is wat je wil zien) en de cirkel kleiner maken.
Het is natuurlijk een werk van lange adem om het goede gedrag te laten inslijten en vraagt veel consequentie en het langzaam toewerken naar de toepassing in de praktijk, niet een paar keer oefenen en dan denken dat je meteen *hup* de straat op kan.
Dit is overigens niet hoe ik het mijn puppen aanleer, maar wel een optie voor een hond met ingesleten fout trekgedrag.
Dankjewel voor de tip!Klikkeren heb ik nog nooit gedaan. Wel gebruik ik veel het 'Yes' als hij iets goed doet. Dat kent hij wel.EchoMira schreef: ↑07 okt 2021, 11:05 Nou. Dan kan het kennelijk allemaal niet. Van mij mag het hoor.
Mijn honden kunnen ook gewoon achter mij aanlopen of samen met mij lopen. In achtjes of heen en weer. Ik weet niet waarom dat allemaal minder eenzijdig is bij maar ik ben er wel blij mee.
Ik ben nogal radicaal in mijn keuzes. Ik heb een hekel aan trekken dus er wordt niet getrokken. Ook niet naar de berm een meter verderop als je daar heel nodig moet plassen. Niet. Trek. Ken.
Spelen en aandacht en snoepjes is allemaal prachtig maar als je er een krachtmeting van gaat maken dan win ik.
Kun je wel met hem klikkeren?
Dat hij nog het een en ander kwijt moet als hij los mag terwijl dat verder nooit mag snap ik wel.
Dagelijks flink loslopen vind ik een basaal ingrediënt. Ik snap dat het niet kan maar het moet toch.
Is er geen plek te bedenken waar hij die jeuk veilig kan krabben?
Hij loopt bij ons op het terrein los. We hebben aardig wat ruimte bij huis, goed omheind voor de honden. Bij de paarden mogen ze alleen alleen als wij erbij zijn, maar er is ook nog een grasveld van ongeveer duizend vierkante meter waar hij zijn ei kwijt kan. En dan lopen we ook nog drie keer in de week 5-7 km hard.
Gelukkig is er voor allemaal dagelijks loslopen, behalve voor oude Tutu.. Dat is net een hamster, die weet echt door spleetjes van een paar centimeter te kruipen. Die heeft nu een lichtgewicht biothane lijn van vijftien meter en dagelijks lopen en rennen we vrolijk door het bos, samen genietend van zijn oude dag!
Vandaag was het bij daglicht rustig genoeg op het veld en zijn we voor de eerste keer gaan oefenen. Manipi deed het volgens mij best goed, zeker voor een eerste keer. Nu ik de post van Inge weer teruglees moet ik denk ik wel meer met mijn stem doen. En wat doe ik als hij wil snuffelen? De stresskip snuffelt vaak weinig tijdens de wandeling (of hysterisch als hij één of ander spoor oppikt), dus dat zou ik wel willen stimuleren.
Zo liepen we naar het veld
https://www.youtube.com/watch?v=LvVKdVtNzY8
En hier tijdens het oefenen. Hij loopt hier flink met linksachter te huppelen, maar dat doet hij eigenlijk alleen bij stress. Hij is volledig nagekeken door dierenarts en fysio, inclusief foto's. Diagnose.. hij mankeert niks.
Maar hier het filmpje.
https://www.youtube.com/watch?v=ujoDu-5Pv-4
Feedback is welkom!