De hoofdmoot van de Hollandse herders in de USA zijn honden afstammend van politiehondenfokkerij waar niet zoveel op het precieze ras wordt gelet. Voor het gemak wordt in die kringen een gestroomde pup hollander genoemd en een gele pup een mechel. Als je in díe genenpool gaat zoeken naar genetische verschillen tussen belg en hollander kom je waarschijnlijk niet zo ver met onderscheid. Dus als Embark voornamelijk honden uit die hoek in het bestand heeft.....Veertje schreef: ↑24 nov 2021, 14:00 Maar dan klopt de uitslag van Embark nog wel Zij kijken puur naar de genen en hebben niks te maken met stambomen. Ze moeten het wel doen met de genen/rassen in hun database. Dus als er in de loop der tijd een splitsing in lijnen is ontstaan (bijvoorbeeld Engelse en Amerikaanse lijnen), dan kan het zijn dat bepaalde lijnen als kruising naar voren komen. Ik meende gelezen te hebben dat ook shelties uit engelse lijnen als kruising eruit komen, omdat die zo anders zijn dan de Amerikaanse. Dat maakt Embark niet fout, maar je moet wel weten waar je naar kijkt als je zo'n uitslag krijgt.
De stamboek-populatie, waaruit ook wat honden in Amerika aanwezig zijn, is meer gescheiden van de Belg dan de honden zonder stamboom. Een onderscheid dat weer wat vervaagt door het gebruik van bijlagehonden, en idd is er voorheen ook wel stiekem iets ingekruist (zie ook topic 'hoe herken je een goede fokker')
"Met stamboom" is in Amerika ook wat verwarrend wat de Hollandse herder betreft, omdat je er twee kennelclubs hebt, de UKC en de AKC.
De UKC, United Kennel Club, heeft vanaf het begin (dwz toen de import van deze honden op gang kwam) de Hollandse herders in haar stamboekregistratie opgenomen; dit zijn echter veel honden die uit de mixfok hollander x mechel afkomstig zijn en in Nederland de status van 'kruising' zouden hebben. De UKC is niet aangesloten bij de FCI dus UKC-stambomen zijn niet opneembaar in bijv. het Nederlandse stamboek.
De AKC, American Kennel Club, heeft wel banden met de FCI. Maar: heeft de Hollandse herder (nog) niet op de lijst van in Amerika erkende rassen staan.
Het zal duidelijk zijn dat er dan ook twee rasverenigingen zijn, aangesloten bij verschillende kennelclubs en met min of meer gescheiden populaties.