Er zijn 6 resultaten gevonden

door Persistence
07 dec 2022, 22:20
Forum: Gedrag & Opvoeding
Onderwerp: Jachtinstinct & binnenkatten
Reacties: 29
Weergaves: 1319

Re: Jachtinstinct & binnenkatten

Haha Marc! Ik herken veel van wat je zegt. Ik heb het geduld van een gymschoen. Lui niet perse, maar dan probeer ik het op een andere manier maar verwacht dan snel te veel. En daar loop je bij het trainen van honden wel tegenaan, daar komt echt veel geduld, herhaling en discipline bij kijken. En helderheid en zo te lezen is dat bij jou heel duidelijk, ja is ja en nee is nee.
Ik was in de waan, omdat Vic zonder enige moeite zo goed luisterde en nooit een stap verkeerd zette, dat ik best een goede trainer was. Nou dat werd pijnlijk duidelijk bij Bella dat dat niet het geval was :LOL: Ik ben ook te makkelijk en 3x streng en de vierde keer denk ik, ach, of pff, laat maar.

Ik wil hiervoor een plan bedenken en me hier ook x-tijd aan houden en niet na 2 keer wat niet lukt het opgeven en weer iets heel anders proberen.
door Persistence
07 dec 2022, 12:50
Forum: Gedrag & Opvoeding
Onderwerp: Jachtinstinct & binnenkatten
Reacties: 29
Weergaves: 1319

Re: Jachtinstinct & binnenkatten

Diana schreef: 07 dec 2022, 11:36
Marc schreef: 07 dec 2022, 11:13 Haha. Bij ons hangen ze eerst in de staart van de kip die ze achterna gaan en dan kan ik ze door hun formaat er eenvoudig vanaf krijgen en berispen. Daarna doen ze het niet meer. Nu verdedigen ze de kippen. Zo grappig. Van prooi naar bezit en eigen.
Ja, en dan kun je je dus ook een andere manier permitteren :ok: Maar mocht Bella echt voor de kill gaan - en een klein kitten is dan ook een eenhapscracker - dan zou ik dat te risicovol vinden.
En dat weet ik dus niet en ik ga het ook niet uitproberen. Wellicht gaat ze niet voor de kill maar grijpt ze zo onhandig dat die alsnog sneuvelt. Dat wil ik niet op mijn geweten hebben.
Loraine schreef: 07 dec 2022, 11:55 Dívka kan bij voor haar vreemde kleine dieren ontzettend hysterisch in de jachtmodus schieten; fixeren erop, gillen en krijsen wanneer ze bewegen, ze echt willen pakken.
Mijn oplossing hierbij is:
Zorgen dat ze er niet aan kan komen
Het dier claimen: 'afblijven, van mij!' :zweep:
Corrigeren zodra ze maar neigt naar een haartje krenken
Wegsturen bij de minste opwinding/fixatie
Wegsluiten in een aparte ruimte (en later bench) wanneer het diertje gehanteerd wordt

Maar ook toestaan dat ze er vanuit rust naartoe gaat en snuffelt en in een later stadium erbij laten wanneer het verblijf open gaat/je het dier hanteert.
Inmiddels kan ik de cavia's bij wijze van spreken los door het huis laten lopen zonder dat ze ze wil grijpen oid, maar kleine dieren buiten (konijnen of egels oid) blijft tricky.

Overigens heeft ze hier gelogeerd voor ik wist van haar hysterische jachtinstinct en heeft ze gelijk heilig respect voor katten gekregen.
Ik had een zeer pittige kat die bij binnenkomst kennis kwam maken en haar met een blik duidelijk maakte geen ongein te tolereren. :')
Dat werd spelen en toen Dívka iets te enthousiast werd was een tikje (zonder nagels) op haar neus voldoende om in te dimmen.

Dit is wel de situatie van bij elkaar wonen/logeren/veel samen zijn etc.
Divka klinkt als Bella in haar hysterie ;)
Eigenlijk zou ze gewoon eens een goede tik van een kat moeten krijgen en dat ze er dan hopelijk wat respect voor krijgt.
door Persistence
07 dec 2022, 12:45
Forum: Gedrag & Opvoeding
Onderwerp: Jachtinstinct & binnenkatten
Reacties: 29
Weergaves: 1319

Re: Jachtinstinct & binnenkatten

blondie schreef: 07 dec 2022, 11:12 Negeren is belonen, want ze hoeven geen vriendjes te worden. Andere optie zou omdat de kittens nog zo klein zijn deze in een bench te doen met speeltjes en kussentjes, en de honden aan de lijn maar niet bij de bench laten, dan kunnen ze wel de geuren vast oppakken van de nieuwe huisbewoners maar kunnen de kittens niets gebeuren.
Je kunt dan al de honden in de gaten houden op reactie, bij nieuwsgierigheid op afstand houden en laten kijken en indien mogelijk na paar seconden redelijk rustig zijn, dit belonen en verder uitbouwen.

Zou dat wel 1 voor 1 zodat de honden elkaar niet op kunnen fokken in hun gedrag.
Wel tricky want je moet wel zorgen dat de kittens niet het gevoel geven geen kant op te kunnen en dus zeker niet de opgefokte honden te dicht bij ze laten komen.
Heb even wat gesnoeid in je quote Blondie.
Ze hoeven zeker geen vriendjes te worden, veiligheid is het hoofddoel, dat ze samen in een ruimte zouden kunnen verblijven, aangelijnd en onder toezicht, is het doel.

Ze fokken elkaar inderdaad snel op in dit gedrag inderdaad. Nu ik dit lees van de kittens in een bench denk ik eerder dat ik een bench voor Bella mee kan nemen. Ze hoeven de kittens niet op te sluiten, die 'wonen' daar en ik kom op bezoek.
door Persistence
07 dec 2022, 12:40
Forum: Gedrag & Opvoeding
Onderwerp: Jachtinstinct & binnenkatten
Reacties: 29
Weergaves: 1319

Re: Jachtinstinct & binnenkatten

Diana schreef: 07 dec 2022, 09:24 Net als Zinodo zou ik haar zeker aan de riem houden en houd er ook rekening mee dat de kittens haar - als ze wat meer gewend/wat tammer zijn - misschien ook gaan opzoeken of uitdagen :engel:
Hier gaat het uitstekend tussen de katten en jachthonden die ik buiten niet met een vreemde kat zou vertrouwen, maar daar is wel tijd en training in gaan zitten, dat ging niet vanzelf. Zeker toen de katten hier ook naar buiten mochten. De hoofdregel is hier dat de honden nóóit de katten op mogen jagen en achter de katten aan mogen rennen, dat zou heel snel levensgevaarlijk kunnen worden. Daar heb ik in het begin echt wel de riem voor nodig gehad om ze dat duidelijk te maken, meestal gebruik ik dan de heupgordel. Daar kun je natuurlijk wel veel makkelijker een paar dagen intensief mee aan de slag als de katten in je eigen huis zijn, bij af en toe een bezoekje is dat wel een stuk lastiger, ook voor de katten. Je gaat natuurlijk ook niet op bezoek om vervolgens alleen maar oog te hebben voor Bella.

Ik werk dan met veel belonen met stem, voer of wat dan ook voor elk rustig gedrag in het bijzijn van de katten en correcties met stem bij overmatige opwinding of focus op de katten. Met veel belonen bedoel ik ook echt veel: in het begin echt álles belonen wat goed is, het kan dus zijn dat ik dan elke paar seconden een beloning geef (dat bouw ik uiteraard wel af, maar de eerste dag/dagen gaan er hele maaltijden aan beloningen doorheen). Daarnaast oefen ik aangelijnd het opvolgen van het commando 'hier' terwijl de katten in de buurt zijn en zeker als ze door de kamer lopen of rennen, zodat ik op die manier ook kan ingrijpen als de hond niet meer aan de riem hoeft. In het begin mogen ze helemaal niet naar de katten toe, want als de kat daarvan schrikt en gaat rennen, is er nog niet genoeg rust en controle om ervoor te zorgen dat de hond er dan niet achteraan zou gaan. Als ze echt aan elkaar gewend zijn en zowel hond als kat zich ontspannen gedragen, mogen de honden wel naar de katten toe, mits dat op een rustige manier gebeurt, eropaf stuiven mag dus niet.

Ik heb één keer een logé gehad die ik ondanks trainen niet 100% vertrouwde met de katten, met name als de katten gingen rennen bleef ik bij haar overmatige focus en spanning zien. Zolang ik een oogje in het zeil kon houden en haar met mijn stem kon corrigeren als het nodig was, ging het goed omdat ze heel gehoorzaam was, maar ik kon echt niet even naar het toilet of zo. Maar bij alle andere honden heeft het uiteindelijk uitstekend gewerkt, en daar zaten ook honden bij die in het begin totaal door het lint gingen vanwege de katten. Bij sommige duurde het een paar dagen, bij andere een paar weken.
:E: Dit vind ik handige tips en goed om te weten dat er dan gerust veel beloning tegenover mag staan in het begin voor alle kleine stapjes. Het is lastig dat ik niet dagelijks kan oefenen inderdaad.
Tijdje geleden was ik bij een vrienden en haar katten zaten in de achtertuin en wij binnen, maar ze kon ze zien en werd helemaal gek daarvan. Toen kon ik haar, na een uur ofzo, uiteindelijk wel belonen voor alleen kijken en focus terug op mij brengen.
Met paarden is dat zo ook gelukt en uiteindelijk met vuurwerk ook, al is dat laatste een andere emotie natuurlijk(angst).
Egels kan ze inmiddels ook rustig aan snuffelen.
Jij zit veel aan de preventieve kant met trainen en zorgt dat ze niet de fout in kunnen gaan, zo'n goede trainer ben ik nog lang niet :mann:
Marc schreef: 07 dec 2022, 09:57 Wij hebben het totaal anders aangepakt dan Diana. Die aanpak is denk ik ook prima en sowieso diervriendelijker en beter als ze echt samenleven in huis.
Het gaat in ons geval niet over katten maar kippen. Guus en Bas willen de kippen liefst doodbijten. Dat hebben ze een aantal keren ook geprobeerd en op die momenten heb ik ze enorm op hun lazer gegeven. Dus echt aangepakt. Gebruld, gegrepen en tegen de grond gedrukt. Dat doen we niet! Nog even nafoeteren en naar binnen sturen. En er zijn nog enkele halve pogingen geweest in de weken erna maar inmiddels kunnen ze super super goed met de kippen. Nooit meer toezicht en de kippen lopen zo op 10 cm langs de honden die dan niet eens opstaan of met de ogen knipperen.

Ik heb ze dus geleerd dat het niet mag punt. En eenmaal zover dat ze dat snapten wende ze super makkelijk aan elkaar. Het zijn geen vrienden maar ik vertrouw de honden nu alleen en zonder toezicht volledig met onze kippen. Ze zien elkaar als meubilair....

Je kan er dus voor kiezen het haar domweg te verbieden. Dat is vaak duidelijk voor een hond. En ze hoeven toch niet alleen in dezelfde kamer te blijven dus als ze met toezicht normaal kan doen ben je er al.
Ik snap je helemaal Marc. Enerzijds werkt belonen erg goed maar anderzijds moeten grenzen ook duidelijk aangegeven worden. Vic is zo'n sul waarbij je maar een brul hoeft te geven en hij bij wijze van spreken al op zijn rug ligt. Bella heeft, net als jouw terriermixen denk ik, een veel harder karakter. Die is niet snel onder de indruk. Op zo'n flip moment bijt ze ook uit redirectie. Als ik de riem heel kort en strak hou dan hangt ze in m'n been als ze een kat ziet, daarom laat ik haar dan maar in de riem bijten om haar frustraties op te botvieren.
door Persistence
07 dec 2022, 12:16
Forum: Gedrag & Opvoeding
Onderwerp: Jachtinstinct & binnenkatten
Reacties: 29
Weergaves: 1319

Re: Jachtinstinct & binnenkatten

Zinodo schreef: 07 dec 2022, 07:38 Toen ik je titel las dacht ik dat zijn twee hele verschillende dingen die niks met elkaar hoeven gemeen te hebben, maar toen las ik je tekst :F:
Ja, weet je, veiligheid voor alles. Ik zou haar aan de lijn houden tot ze echt laat zien dat ze anders kan. Dat onbereikbare is geen gewenste gedrag en klaar. Dus tot ze beslist bereikbaar te zijn en aandacht voor wat anders dan de kittengeur of kittens te hebben zeker niet van de lijn laten.

Bedenk wel dat het voor de kittens ook behoorlijk stressvol gaat zijn om een hysterisch gefocusde terrorterrier over de vloer te hebben. 🙈
Erbij loslaten is ook zeker geen optie, tenzij ze van de kittens af willen de woonkamer graag verbouwd zien :Q:

Was er het weekend, 1 kitten konden ze pakken en in de garage zetten maar de andere is nog te schichtig en zat met grote ogen onder de bank te blazen. Wil idd ook niet dat die beesten elke keer een hartzakking krijgen als ik er ben.
Marc schreef: 07 dec 2022, 08:44 Sowieso allebei de kittens houden. Kittens moet je nooit alleen laten opgroeien. Voor wat betreft de honden, heel erg lastig. Want ze moeten wennen aan dieren op een moment zo nu en dan dus die horen nooit echt bij elkaar. De kittens krijg je trouwens makkelijk tam. Onze liefste katten waren blazende kittens in de boekenkast. Bijten, spugen en sissen als je alleen al naar ze keek. Binnen een week ontdooide ze en uiteindelijk werden het de grootste knuffelkatten ooit.
Ik ga ze niet zelf houden hoor ;) Heb niet zoveel verstand van katten maar de moeder was waarschijnlijk een verwilderde kat of boerderijkat. Ze hebben ze nu een week of 2-3. Het ene kat is al heel schichtig bij eten, als je in de buurt komt dan schiet ze weg. Die zoekt zelf ook geen contact. Ze zijn dus eigenlijk niks gewend want gevonden op het erf.
Sekreetje schreef: 07 dec 2022, 09:02 Lastig. Zoals je het beschrijft zou ik er denk ik niet aan beginnen. Een beetje te speels opjagen heb ik geen problemen mee en dat heb je zo in goede banen geleid. Maar een hond die eigenlijk wel voor de kill wil gaan durf ik niet aan.

Deze kittens zijn waarschijnlijk ook geen honden gewend? Als je nou een kat had die gewoon relaxed bleef zitten dan is het verhaal weer iets anders.
Deze kittens zijn niks gewend, ze zijn gevonden op het erf. Het gaat wel verder dan speels opjagen, ze wilt ze echt te pakken krijgen.
door Persistence
06 dec 2022, 23:38
Forum: Gedrag & Opvoeding
Onderwerp: Jachtinstinct & binnenkatten
Reacties: 29
Weergaves: 1319

Jachtinstinct & binnenkatten

Bij m’n schoonouders hebben ze 2 kittens op het erf gevonden, de moederskant keek niet echt naar ze om en nu hebben ze ze in huis genomen. Ze zijn denk ik een week of 8 inmiddels, de 1 héél schichtig en de ander wat sneller op d’r gemak.
Waarschijnlijk gaan ze eentje houden of wellicht beide.

De honden gaan vaak mee als ik daarheen ga. Beide kunnen niet met katten omgaan maar Vic kan ik wel in het gareel houden.
Bella daarentegen… ze is opgegroeid met een kat maar als ze nu een kat ziet dan is ze heftig, krijsen, uitvallen, in de riem bijten en deze ‘doodschudden’. Een en al frustratie en op dat moment niet te bereiken.
Als ze binnen een kattengeur ruikt dan staat ze ‘aan’ en blijft onrustig en zoeken.

Zou ze kunnen wennen aan de kittens? Het zijn geen kittens die je in handen kunt houden om rustig aan te laten snuffelen.
Of kan ik dat idee maar beter laten varen en ze gewoon altijd gescheiden van elkaar houden of minstens Bella kort aan de riem houden daar.
Ik durf niet te zeggen of ze een dier meteen zou doodbijten als ze het te pakken krijgt. Muizen slaat ze met haar poot op totdat ze niet meer piepen…

En hoe kun je dat wennen dan het beste aanpakken? Ze is zo gefocust en gespannen dat frikandellen/kaas/balletje/pieper niet interessant zijn.