Border Collie schreef: ↑27 feb 2024, 08:33
Laat ik het dan anders zeggen. Het is gewoon wettelijk verplicht dat een hond aan de riem loopt tenzij anders aangegeven.
Precies. En je altijd aan de zevenentachtigduizend niet passende, slecht bedachte regeltjes houden is alles behalve een kleine moeite. Het is een kruis op je rug.
En de enige reden dat die regeltjes er zijn is om een fictief nut na te streven wat nooit lukt want de mensen die zich niet aan die regels houden waren dezelfde mensen die het nodig maakten regels te hebben.
Dus nu loopt de groep die zich aan regels houdt rechtdoor het ravijn der truttigheid in terwijl Joydevanio doodleuk balletjes gooit zijn pitbull en iedereen omloopt.
Maar het bejaarde boomertje moet aan de riem blijven, hoor. Regels zijn regels!
Er is niks slechts bedacht aan deze regel, het is veiligheid in vele opzichten. Een aangelijnde hond kan niet achter schapen/eenden/skaters/katten etc jagen. Een aangelijnde hond steekt niet zomaar over.
Je hebt zeker gelijk dat degene die zich er nu al niet aan houden het straks ook niet doen en daar komt handhaving bij kijken.
Bepaalde rassen aangelijnd met muilkorf is geen oplossing voor het feit dat er honden loslopen waar het niet kan of mag. De vrolijke doodle rent er namelijk nog steeds op af alleen loopt deze geen schade op
Overigens kom ik gek genoeg amper Staffords of pitbulls tegen. Merendeel is doodle inclusief zulke eigenaren
Laat ik het dan anders zeggen. Het is gewoon wettelijk verplicht dat een hond aan de riem loopt tenzij anders aangegeven. Daar kan je van alles van vinden maar de wet bepaalt anders. Al m’n honden zijn ooit wel eens aangevallen door een hond en gek genoeg hadden al die aanvallende honden 1 ding gemeen: ze liepen los. Ik kan m’n hond wel muilkorven maar dat neemt niet weg dat er loslopende honden op hem afkomen.
Het lijkt alleen wel dat de overlast van loslopende honden alsmaar groter wordt. Toen ik 23 jaar geleden m’n eerste hond kreeg had ik dit probleem niet. Wellicht komt het ook doordat er steeds minder losloop gebieden zijn en mensen dan maar vinden dat ze toch ergens los moeten lopen. Het jammere is wel dat de overlast steeds erger wordt ipv afneemt
Sterre schreef: ↑15 feb 2024, 15:11
Eerlijk gezegd vind ik dat Perry, ondanks dat hij niet van reuen houdt, zich keurig gedroeg.
Ik dacht dat als een loslopende hond gebeten wordt door een hond die aan de riem zit de bijtende hond geen schuld krijgt.
Jaren terug werd er hier een teckeltje die naar een bouvier rende die aan de lijn zat gebeten. Er werd aangifte gedaan door baas van teckel maar er werd niets mee gedaan omdat de bouvier aan de lijn zat. Hoe het echt juridisch zit weet ik niet.
Dat Perry het nog redelijk goed deed was vooral verdienste van de andere hond. Die was wat onhandig maar bedoelde het niet kwaad. Komt er een reu op hem af die zich net zo opstelt als hijzelf doet is het gegarandeerd bal. En ik wil hem niet de gelegenheid geven om het zover te laten komen, daar wordt niemand beter van. Alleen zou het fijn zijn als mensen zich eens aan de regels houden en honden niet loslaten waar het niet mag, met name in woonwijken
Ik zie meerdere voorbeelden van mensen die zeggen dat hun hond wel los kan lopen en bij jullie geloof ik het zeker ook echt. Alleen de buurman denkt het ook en zijn hond luister dus niet. Het is een kleine moeite om gewoon je hond aangelijnd te houden tot een gebied waar het wel mag
Maart schreef: ↑15 feb 2024, 14:57
Bij mij valt het mee, onlangs een berner sennen die niet wou luisteren. Ik vind het enorm vervelend gezien ik met de bijtende hond zit (die aangelijnd is uiteraard) en plezant is het niet als je eigen hond een andere hond (wil) bijt(en).
Maar Runar was ook mee en die vindt dat dan weer reuzegezellig natuurlijk, dus die volledige vrijheid aan de flexi en Piiri kort bij me. Maar goed, Runar zal ook niet het eeuwige leven hebben dus die buffer zal op een gegeven moment weg komen te vallen.
Ik roep wel dat het niet goed gaat komen en uiteraard ga ik ontwijken indien mogelijk. En er loopt hier eentje los die niet op of om kijkt naar niets of niemand, dus het zal mij worst wezen als daar dan wel of geen lijn aanhangt.
Op momenten dat het drukker is qua honden, doe ik ook wel een muikorf aan bij Piiri. Maar verder voel ik me ook niet verantwoordelijk voor wat er met de tegenpartij gebeurt. Ergens stoppen mijn tegemoetkomingen ook wel natuurlijk.
Maar het valt gelukkig mee, het merendeel van de erfhonden zijn ook echt wel erfvast of zijn van die 'stoer van ver maar ver van stoer' honden en lopen je pas scheldend achterna op 20m afstand als je 50m voorbij het erf bent
Doet Piiri daadwerkelijk bijten? Een hond als Runar is in zulke situaties altijd fijn, dat is een mooie bliksemafleider.
Ik ben het met je eens dat het een keer ophoud, in dat stadium ben ik nu met Perry ook belandt. Ten eerste loopt die hond al los waar het dan niet mag en ten tweede komt de hond op m’n aangelijnde hond af.
Alleen vraag ik me af of het wettelijk gezien ook zo werkt. Volgens mij ben je ten alle tijden verantwoordelijk over je hond als die bijt. Dat maakt hetgeen ik het zo zuur vindt. Als mensen hun hond aangelijnd houden is er namelijk niks aan de hand
M’n Perry houdt niet van (jonge) reuen, die vindt hij stom. Nu kwam ik vorige week een hond tegen. In eerste instantie dacht ik dat het een teef was die altijd ontsnapt om naar Perry toe te gaan, vandaar dat de riem langer is dan anders. Helaas was het een jonge reu die zijn baas kwijt was. Helaas kon ik de weg niet oversteken het gebied uit want dat was hij plat gereden. Een fietser met baby ging bijna onderuit omdat deze hond voor haar voeten schoot. Ik ben blij dat Perry nog redelijk oké deed en hem niet direct op vrat. Baasje kwam later in de verte aangelopen, ondertussen bleef deze reu steeds voor Perry zijn neus dartelen.
En ja tegenwoordig film ik zulke incidenten.
runninggirl schreef: ↑15 feb 2024, 14:18
Ik ben opgehouden me druk te maken over andere mensen en honden.
Je hebt er namelijk geen invloed op. Enige waar je wel invloed op hebt is je eigen gedrag. Dus of ik blijf rustig in zulke situaties, of ik ga ze uit de weg en ga met de auto vroeg naar gebied waar niemand komt om te wandelen met de honden. Meestal valt het gelukkig mee, de bijterds zijn in 11 jaar tijd dat ik honden heb gelukkig nog maar op 1 hand te tellen.
Het gaat er vooral om dat de honden die ik vaak uitlaat niet zo sociaal zijn. Wat kan ik nog meer doen om dit te voorkomen? Ze zijn al aangelijnd, ik ga niet naar losloopgebieden en ik steek altijd over als ik andere honden tegen kom. Het houdt een keertje op m’n flexibiliteit. Ik zorg er voor dat de honden niet uitvallen dus ook geen aanleiding geven tot gedrag.
Sterre schreef: ↑15 feb 2024, 14:18
Sorry ik kan er niks aan doen???? Nou ja zoiets idioots heb ik nog nooit gehoord. Ik herken het een klein beetje. Als je hier in de wijk loopt met een weg er tussen dan zie ik soms een loslopende hond (met baas) naar mij kijken en soms steken ze dan over. Gewoon om te begroeten maar ik denk dan let nou gewoon eens op je hond. Je ziet toch wat hij eventueel van plan is. En je hebt maar 1 auto nodig voor ellende.
Bij navraag aan bazin van m’n uitlaat hond doet deze border collie het constant… bazin roept tegenwoordig al naar haar dat ze haar hond bij zich moet houden.
Het is ook simpelweg gevaarlijk zo een hond los die de weg over steekt. Je brengt ook automobilisten ermee in gevaar. En waarom? Heel egoïstisch
Ligt het aan mij of ben ik de enige die steeds meer overlast ervaar van loslopende honden in woonwijken? Waar ik vroeger af en toe eens een loslopende hond aan trof op straat is het nu dagelijkse kost. Zowel met Perry als met m’n uitlaat honden ervaar ik het steeds meer en meer.
Honden die de weg oversteken om Perry te willen begroeten ‘doen ze anders nooit’, ik zelf die op de grachten in Amsterdam volop op de remmen moet omdat er opeens een hond oversteekt omdat die een andere hond wil begroeten. Honden die uit tuinen ontsnappen en op je af komen rennen.
Net toch ook weer een pareltje. Ik loop op straat langs een losloopgebied. Daar loopt een border collie met een jongere vrouw. Border gaat in de fixatie en rent de weg over en hapt zo in m’n uitlaat hond. Ik geef een brul
Zij: sorry ik kan er niks aan doen
Ik: daarvoor zijn riemen uitgevonden
Zij: ze mogen hier los
Ik: niet als ze andere honden bijten
Van mij mag er een strenger beleid komen als het om loslopende honden gaat. Lopen ze los en je wordt gepakt? Inbeslagname. Kijken of mensen dan nog vinden dat honden op straat los mogen lopen