Er zijn 4 resultaten gevonden

door EchoMira
28 jul 2022, 14:29
Forum: Kynologische Klets
Onderwerp: Correcties
Reacties: 101
Weergaves: 3695

Re: Correcties

blondie schreef: 28 jul 2022, 11:14 En dan kijk ik ook nog eens naar karakter, belastbaarheid en evt. angsten van een hond vanwege een bepaalde achtergrond zoals bij Chara en Glory het geval is.
Het is toch helemaal niet de bedoeling dat een hond een correctie aan kan?
Waarom moet het hele meelijdossier er dan bij gehaald worden?

Het hoeft niet harder dan nodig natuurlijk maar het moet ook zeker niet "wel te overzien" zijn voor de hond.
Dan is het namelijk geen reden om het gedrag voortaan achterwege te laten meer. En dan kun je de correctie beter helemaal weglaten.

Wat wel een probleem kan zijn is een hond die toch al weinig vertrouwen in je heeft. Die moet ja natuurlijk niet op een persoonlijke manier komen aanpakken. Maar ik vind het sowieso beter om het niet te persoonlijk te maken en een correctie kan ook gewoon wegsluiten zijn of aanlijnen en aan een paal binden terwijl je met de ander verder gaat.
Het hoeft niet altijd over angst of kwaad zijn te gaan.
door EchoMira
28 jul 2022, 11:00
Forum: Kynologische Klets
Onderwerp: Correcties
Reacties: 101
Weergaves: 3695

Re: Correcties

Ja, dat is mijn makke. Ik durf nooit te zeggen wat ik eigenlijk bedoel.
door EchoMira
28 jul 2022, 00:39
Forum: Kynologische Klets
Onderwerp: Correcties
Reacties: 101
Weergaves: 3695

Re: Correcties

Maar dat is zoals ik het lees geen correctie maar afleiden. Ook heel goed maar wel iets anders dan corrigeren.

Blijft het feit dat de meest gebruikte correctie hier gewoon een "(naam van de hond) ...nee!" is. Niet schreeuwen of dreigen. Gewoon aanmelden dat hij fout zit en op moet houden.

Ik was net wandelen met Hein, Echo (loops) en Mira en Vrijeschoolhond Luna. En dan mijn neef en nicht die de onhebbelijke neiging hebben de honden altijd meteen op standje 10 te zetten.
Gegil, geblaf, geren en gezwem achter gegooide stokken aan. Hysterie alom.
Ik haat het maar toe maar.

Als Echo dan net even te driftig wordt en vuile blikken gaat werpen en dan weer inbindt omdat ik "Echo...neenee" zeg dan is dat een correctie. Heeft helemaal niets met eng of pijn of stress te maken. Ik vraag alleen maar even aandacht en dat weet ze weer dat we dat zo niet doen.
Honden kunnen een correctie ook gewoon als helpend ervaren. Dat is het vertrouwen dat je hopelijk met je hond hebt. Dat die een benul heeft van het gegeven dat het voor hem handig is om zich door jou te laten sturen. Omdat hij een bondje met je heeft.

Hein was daar in de jaren dat hij bij mij woonde heel sterk in. Die voelde zich gesteund door mijn instructies, ook als die anders dan zijn eigen plan waren. Want hij was wel bereid om in hoger beroep te gaan tegen een rotweiler die zijn stok af had gepakt.
"Hein..neenee"
"Oh echt? Oke, dan niet."
Ik vind het echt een denkfout om te doen alsof een correctie de band met je hond beschadigt. Dat kan natuurlijk wel maar het hoeft zeker niet zo te zijn.

Het thema is de laatste tijd loslopen.
Dan ga je dat loslopen dus eerst beleven zonder risico op foutief gedrag. Lekker naar het plekje en daar scharrelen en oefenen op totaal positief terugkomen voor een knuffel, een spelletje of een koekje. Die fase wordt helemaal beleefd. We komen altijd terug als er geroepen wordt. Terugkomen is fijn! Contact maken is fijn!
En dan na 150 keer positief terugkomen komt die allereerste keer dat een hond toch denkt "ik naai hem er uit. Ik zie een kat". Als je dat eerste twijfelmoment al wegneemt met een doordringende fysieke prikkel op afstand ben je een hondenleven lang klaar. Het juiste gedrag zat er al in en het foute gedrag is onbereikbaar want dan krijg je zo'n elektrische rilling. Dan maar terug naar het mooie dat je al kende. :schrik:

Maar hetzelfde geldt ook voor een hond die binnenkomend bezoek argwanend aankijkt op de rijpe leeftijd van 14 weken.
Op de arm, bezoek naar de bank sturen, zo mogelijk even laten scharrelen en al het bezoek laten ruiken en dan met een toastje paté de bench in.
En dan met 8 maanden als hij toch een keer met de oren naar voren aan een mouw plukt een flinke draai om die voororen en met een boog de slaapkamer in of het balkon op. "Niks ervan!"

We gaan altijd van de mooie dingen uit. Het leven is leuk en positief. Tot het niet meer positief is en dan moet je een hond ook gewoon een functioneringsgesprek aan durven bieden. In real time graag en dan ook dat het meteen blijvende indruk maakt.
Is dat zielig? Ja. Maar dat is ook de bedoeling en de andere 99% is positief.
Een correctie dient te corrigeren. De hond ervan te overtuigen dat hij een inschattingsfout heeft gemaakt. En ja, dat is stressvol. Op dat moment. Maar als je het goed doet zijn het maar een paar momenten op een hondenleven.

Als je dat niet wil moet je een hond nemen die het niet nodig heeft. Die zijn er dertien in een dozijn.
Neem lekker een poedel of een golden. Die stuur je met je linkerpink.

Maar goed, ik heb er eigenlijk niet zo'n zin in om constant te lopen leuren met het verhaal dat je je hond moet laten schrikken.
Mijn honden zijn er altijd bij gebaat.
Met een jaar of 2-3 weten ze wat er gewoon niet geaccepteerd wordt/niet goed uitpakt en dan verheugen ze zich op een leven lang genieten van wat er allemaal wel mag en dat is heel erg veel maar inderdaad niet grenzeloos.
En ja, dat is soms stressvol voor de hond maar een hond waar ik onvoldoende grip op heb is nog veel vaker stressvol voor mij. En ik ben ook iemand.

En daarom kunnen mijn whippetlurchers los tussen de cavia's over een kinderboerderij. Niet omdat ze constant kruipen voor "wat er gaat zwaaien" maar omdat ze weten dat ze een baas hebben die dingen goed en dingen slecht vindt en dat daartussen geen grijs gebied zit.
Je hebt je te laten instrueren. Punt. Uit.
door EchoMira
24 jul 2022, 19:25
Forum: Kynologische Klets
Onderwerp: Correcties
Reacties: 101
Weergaves: 3695

Re: Correcties

Er was al een topic. Dat als aanvulling maar ga vooral lekker hier door.
viewtopic.php?t=2745&hilit=correctie

Wat zit er onder in de zak? Uitsluiting.
Daar zijn mijn honden heel gevoelig voor.

Jaap heeft me er ooit op gewezen hoe belangrijk sociale acceptatie voor een hond is. Sindsdien zet ik dat in.
Daarnaast ga ik niet volgens allerlei reglementen tewerk. De baas maakt de regels, hij hoeft ze zelf niet te volgen. We zitten hier niet bij de vakbond.

Je zorgt maar dat ik het leuk vind om met je bezig te zijn en als ik het niet leuk genoeg vind donder je maar uit mijn ogen (lees; kwartiertje in het washok of aan de lijn aan een parkbankje terwijl ik met de ander verder speel.

Werkt als een tiet. Ze hebben de eerste ergertongklik al gehoord en passen zich meteen aan.
Mijn honden weten als geen ander dat ik het bij hen laat om zich dusdanig te gedragen dat ik ze leuk vind en als ze dan denken ervoor te kunnen kiezen om dat naast zich neer te leggen doen ze niet meer mee. Ze zijn mijn speelgoed, niet andersom. Als je niet bent wat ik leuk vind donder ik je aan de kant.