Andersom kan ook he. Ik ben wellicht een tikkeltje te kritisch en daarom heb ik nu even geen fokteef meer voorhanden.*Esther schreef: ↑20 mei 2023, 16:54 Wat is nu het beste. Soms hebben mensen fokkersambitie maar willen of kunnen geen meerdere teven hebben. Dan zijn ze toch minder kritisch en fokken met deze teef terwijl het een teef is met fouten. Dat heb ik ook wel gezien. Maar er moet dan blijkbaar gefokt worden, de roze bril blijkt vastgeroest
Er zijn 4 resultaten gevonden
- 20 mei 2023, 21:20
- Forum: Kynologische Klets
- Onderwerp: Fokken of Fukken
- Reacties: 53
- Weergaves: 2820
Re: Fokken of Fukken
- 17 mei 2023, 21:34
- Forum: Kynologische Klets
- Onderwerp: Fokken of Fukken
- Reacties: 53
- Weergaves: 2820
Re: Fokken of Fukken
Nee, dat zeker niet. Hein ging naar je ouders die hij al jaren kende en Gina kwam bij ons omdat wij al een dochter van haar hadden en de aanbeveling kwam van goede vrienden. Gina werd ook bij ons gebracht en dat was best wel een eind rijden, vanaf Almere.EchoMira schreef: ↑17 mei 2023, 21:22 Ik zou het zelf niet doen want ik wil Mira helemaal niet missen maar ik vind je hond herplaatsen an sich helemaal niet verkeerd.
Hein is ook verhuisd en dat is echt alleen maar ter meerdere glorie en plezier van hemzelf.
Dat je je oudere hond herplaatst betekent toch niet dat je hem aan elke gek meegeeft?
- 17 mei 2023, 21:04
- Forum: Kynologische Klets
- Onderwerp: Fokken of Fukken
- Reacties: 53
- Weergaves: 2820
- 17 mei 2023, 20:40
- Forum: Kynologische Klets
- Onderwerp: Fokken of Fukken
- Reacties: 53
- Weergaves: 2820
Re: Fokken of Fukken
Zo ben ik destijds aan Gina gekomen. Deze fokker heeft/had ook niet een enorme band met de individuele honden en fokte ook niet om zijn brood mee te verdienen. Hij fokte puur om een ras in stand te houden en dat ook niet aan de lopende band.pioenroos schreef: ↑17 mei 2023, 18:13 Ik zou het ook niet kunnen hoor, een teefje wegdoen wegens fokongeschikt of uitgefokt.
Maar, wat ik bij grotere rasfokkers ook wel zie is dat het meer gaat om liefde voor 'het ras' in zijn algemeen dan voor de individuele hond. Ze fokken dus niet voor geld maar prestige ofzo.
Bij de schapendoezen zat er ook zo'n fokker die uitgefokte of fokongeschikte teven herplaatste. Hij werd een broodfokker genoemd door medefokkers. Maar, voor het ras was hij juist aan aanwinst vind ik. Hij deed netjes testen en fokte per teefje niet veel nesten. En was dus makkelijk om een tegenvallend teefje te herplaatsen ipv toch mee te fokken. Voor de genenspreiding, karakter en gezondheid binnen een ras een stuk beter denk ik.
En voor een uitgefokt teefje fijner om niet 1 van de vele te blijven. Genoeg liefhebbers ook voor een goed gesocialiseerde volwassen rashond.
Ik ben ook fokker, maar het is out of the question dat ik ooit een hond weg zal doen. Het maximale aantal nesten per teef zal ik ook niet behalen, want fokken doe ik in de eerste plaats voor mijzelf en niet voor een ander. Met Kells heb ik twee nesten gefokt. De reden dat zij twee nesten kreeg is omdat ik haar dochter Aislinn om meerdere redenen minder geschikt vond om mee te fokken. Aislinn is een geweldig werkhondje, erg lief maar ze heeft ook wat scherpe kantjes. Aangezien het gros van een nest vertrekt als huishond vond ik een nest van haar geen goed idee. Andere reden om niet met haar te fokken was omdat er uit de lijnen van vaders kant genoeg 'materiaal' was. Kells haar tweede nest bestond uit 7 reuen. Ik heb Finbar aangehouden en hij is inmiddels 6. Met hem wil ik nazaten, maar ik zal waarschijnlijk zelf op zoek moeten naar een nieuwe teef want de kans is niet heel groot dat iemand hem wil als dekreu.