Of hij moet misschien nodig plassen/poepen?Cooper schreef: ↑01 sep 2024, 16:07 Ik denk gedeeltelijk door de castratie. Er is duidelijk minder chaos in zijn koppie.
Het trekken aan het begin van de wandeling weet ik niet zo goed hoe dat komt. Misschien toch opwinding. Aan het eind zou het kunnen zijn omdat hij weet dat hij thuis iets lekkers krijgt. In de ochtend en avond zijn eten en in de middag een snack. Maar hij krijgt dat pas als hij weer kalm is. Dus waarom hij dan toch terug naar huis de laatste meters trekt, geen idee ook eigenlijk .
Er zijn 10 resultaten gevonden
Terug naar “Trekken aan de riem”
- 02 sep 2024, 19:40
- Forum: Gedrag & Opvoeding
- Onderwerp: Trekken aan de riem
- Reacties: 183
- Weergaves: 16480
Re: Trekken aan de riem
- 05 jun 2024, 18:41
- Forum: Gedrag & Opvoeding
- Onderwerp: Trekken aan de riem
- Reacties: 183
- Weergaves: 16480
Re: Trekken aan de riem
Nee dat ga je niet doen bij een Kaukaas. Ook niet bij de gemiddelde Mechelaar.Sirene schreef: ↑05 jun 2024, 18:40 Als ik de reacties van Cooper goed heb gelezen gaan correcties echt niet werken. Ze komen niet door of de hond begrijpt niet waarom.
Stel je nou eens voor dat het een kaukaas is van 80 kg. Ga je dan correcties adviseren?
Leer die hond nu gewoon wat wel de bedoeling is. Dat is echt veel leuker voor iedereen en simpeler.
En nu hou ik erover op.
- 05 jun 2024, 18:34
- Forum: Gedrag & Opvoeding
- Onderwerp: Trekken aan de riem
- Reacties: 183
- Weergaves: 16480
Re: Trekken aan de riem
Ik was nog bezig met het aanvullen van m'n post, dus ik edit in fasen. (er staat inmiddels nog wat bij)blondie schreef: ↑05 jun 2024, 18:33 @CatnDog Je nuanceert terecht, maar in de reactie die ik quote staat dat je adviseert om bij de deur te staan en als de hond dan gaat je die dan even een fikse correctie geeft zodat hij gaat leren dat hij dat niet meer mag doen.
"Je hebt hem aan de lijn. Hij zit rustig op de deurmat. Je doet de deur open en je staat klaar. En als hij dan naar buiten vliegt dan krijgt hij me toch een heisa dat hij het van de rest van z'n leven niet meer vergeet. Zo. probleem opgelost.
Eerstvolgende keer onderweg aan de lijn als hij op een vogel wil afstuiven: idem ditto. Dan gaat het kwartje opeens vallen: doen we toch maar niet meer."
Nogmaals, ik wil niemand aanvallen of afvallen, maar kijk even uit wat je adviseert, en dat geld voor mijzelf idem, want ik denk ook vaak in dingen aan of afleren met bepaalde in kader van bepaalde rassen of ras eigenschappen.
Ik kan er alleen niet zo goed tegen om een te adviseren en daarna dingen te gaan bagatelliseren.
In dit geval denk ik dat Cooper een stadium voorbij is en een correctie inderdaad het beste zou werken. Mits de correctie dus aankomt.
Ik krijg echter ook het idee dat er vanalles is 'geprobeerd' en als je dan steeds iets meer gaat opvoeren qua intensiteit - en geen van allen blijkbaar echt overkwam - dan ben je natuurlijk ook aanbeland bij dat alleen iets hards echt werkt. Of iets anders waarbij je het over een hele andere boeg gooit. Een andere handler bijvoorbeeld.
Edit: Wat Sirene adviseert: een heel ander tuig. Is ook geen gek idee. Maar dan moet je vanaf dag 1 met dat tuig wel consequent zijn en dus laten zien wat je wilt en wat je niet wilt. Want als er opnieuw aangemodderd wordt met een ander hulpmiddel, dan ben je natuurlijk ook geen steek verder.
Ik probeer het niet te bagatelliseren. Ik hoop dat het nu duidelijk is.
- 05 jun 2024, 18:12
- Forum: Gedrag & Opvoeding
- Onderwerp: Trekken aan de riem
- Reacties: 183
- Weergaves: 16480
Re: Trekken aan de riem
Uiteraard ben ik het daar mee eens: je moet eerst leren wat je wilt zien. Dat vind ik eigenlijk vrij vanzelfsprekend.blondie schreef: ↑05 jun 2024, 16:35
Ik had deze even gemist.
Ben geen heilige hoor, ik kan ook kort door de bocht zijn met correcties.
Ik vind het alleen wel belangrijk dat ik (en zoals boven vind ik een fikse correctie eerlijk gezegd en als de hond het vervolgens nog blijft doen dan kun je blijven doorgaan op die manier, maar dat werkt dan dus niet.) een correctie/zeker lichamelijk of lijn, dan wel toepas als de hond wel eerst heeft geleerd hoe je het wél wilt zien.
Glory, Aki en Chara en Bluf hadden een sterke neiging tot najagen, opjagen. Dan had ik ze de fout in kunnen laten gaan en dan een goede ruk aan een lijn kunnen geven in de hoop dat ze dat gedrag zouden gaan stoppen, maar er staat geen alternatief tegenover, of leren dat het niet gewenst is.
Bluf was een hond die dit jaag gedrag vertoonde, en zo eigenwijs als maar zijn kon, groot en best sterk en al 2,5 jaar oud. Door haar heb ik geleerd dat ik dingen op een andere manier moest zien aan te vliegen.
Mijn eerste hond heeft me trouwens doen inzien dat niet alles met correctie aangeleerd/afgeleerd dient te worden. Die hond luisterde als een tierelier, maar op een bepaald moment kon je merken dat daar een bepaalde angst voor correctie aan ten grondslag lag. En toen ik dat merkte door een reactie bij mij, vond ik dat best heftig om te ervaren.
Ik ben blijkbaar naar de honden toe ook best pittig soms, maar ik wil absoluut niet dat ze uit angst in een keurslijf gaan lopen.
Ik blijf erbij dat je in de meeste situaties pas kunt straffen als ze weten wat je dan wel van ze verwacht, en dus die optie eerst krijgen.
Dit staat wel een beetje buiten trekken aan de lijn denk ik.
Tijdens de puberwandeling heb ik er wel twee gezien trouwens waarvan ik dacht.. mijn hemel.. hoe hou je het vol. Een van de dames die met haar hond mee deed baalde enorm, omdat ze dacht dat de honden los zouden mogen om te spelen. De intentie was dus juist om aangelijnd normaal te kunnen wandelen met je hond. Zij wilde zo snel mogelijk de hond van de lijn, want dat was hij gewend om dan op iedere willekeurige hond af te stieren en meestal te gaan spelen. Ik dacht toen echt.. ik hoop jou op strand of in duin niet te treffen.. Maar die hond kon dus ook écht niet relaxed lopen aan een lijn, en in mijn beleving puur omdat hij beloond zou worden door losgelaten te worden en dan zijn goddelijke gang te mogen gaan in een losloopstuk.
Heb daar ook wel het nodige van opgestoken toen, ik had Glory mee, en die kon er ook wat van hoor met trekken omdat de lijn korter was dan ze gewend was en veel reuring om ons heen.
Insteek vond ik dan wel apart om te merken, de ene mevrouw ging er vanuit dat ze de honden los kon gooien om in groep te laten lopen en te spelen want aangelijnd wandelen was geen doen.. en bij anderen was het in begin drama, en best pittige honden en als ze werden overgenomen door een instructeur van de school zag je ineens dat het wel degelijk kon, dat rustig lopen zonder spanning op de lijn en zonder overdreven veel voerbeloning of gepraat en commando's geven.
En niet de meest gedweeë kleine honden waren dat. Soms is het toch ook echt wel je eigen mindset in wat je accepteert en niet accepteert denk ik dan, in combi met hoe je jezelf aanleert om te lopen met je hond(en).
Maar ben niet wars van correctie, maar leer je hond eerst wat je wel verwacht en wees afwijzend of kritisch op het andere.
Ook hierboven opgeschreven: Ik heb begrepen dat Cooper prima begrijpt - en impulscontrole op veel gebieden heeft geleerd - wat de bedoeling is, maar dat hij desondanks op bepaalde momenten zijn eigen plannetje trekt.
Het probleem met het aan de lijn trekken (constant) en altijd doen waar je zin in hebt is dat het natuurlijk een gewoonte is geworden. Dat maakt het natuurlijk een stuk lastiger om om te buigen naar gedrag dat je wel wilt zien.
Ik zie heel veel mensen met het trekken-aan-de-lijn-probleem. Dat zijn vaak ook mensen met uitvallen-aan-de-lijn-problemen die dan zodra ze los lopen ineens geen probleem meer zijn. Dus dan laten ze hun hond maar snel los: probleem opgelost (voor haar dan). Precies zoals jij beschrijft. Nou, nee. De hond heeft nooit geleerd om niet aan de lijn te trekken. je moet toch gewoon normaal over straat kunnen lopen?
Ook helemaal mee eens dat je niet alles met een correctie moet oplossen. Zodra een hond bang wordt/anticipeert om gecorrigeerd te gaan worden is het eigenlijk al fout gegaan.
- 05 jun 2024, 18:04
- Forum: Gedrag & Opvoeding
- Onderwerp: Trekken aan de riem
- Reacties: 183
- Weergaves: 16480
Re: Trekken aan de riem
Ik heb begrepen dat Cooper prima begrijpt - en impulscontrole op veel gebieden heeft geleerd - wat de bedoeling is, maar dat hij desondanks op bepaalde momenten zijn eigen plannetje trekt.Natalie schreef: ↑05 jun 2024, 14:27 Dat zeg ik ook niet
Ik vind het heel zielig dat een hond niet geleerd wordt wat er van hem wordt verwacht en dat hij vervolgens wel hard wordt aangepakt als hij niet aan de verwachting voldoet. En daar bedoel ik helemaal niet mee dat hij mishandeld wordt, maar wel dat kennelijk niet de tijd wordt geïnvesteerd in de opvoeding of training die de hond nodig heeft.
- 05 jun 2024, 17:55
- Forum: Gedrag & Opvoeding
- Onderwerp: Trekken aan de riem
- Reacties: 183
- Weergaves: 16480
Re: Trekken aan de riem
Het is natuurlijk niet de bedoeling dat honden niet begrijpen wat ze goed/fout doen.
De dingen die je wel wilt zien (en omstandigheden creeren waardoor de kans veel groter wordt dat het goed gaat dan dat het fout gaat) hebben natuurlijk positieve gevolgen. En dat zijn er in verhouding veel meer dan de negatieve.
Ik heb mijn hond nooit hoeven corrigeren bij naar buiten schieten, omdat hij dat nooit heeft gedaan. Vanaf puppy dag 1 wachten met het aanlijnen totdat hij rustig was. Dan gaan we pas wandelen. En als je dan opeens als een debiel op een vogel afschiet, krijg je wel een correctie. En dat hoefde bij Zeno maar 1 keer (dat was overigens tijdens een wandeling, niet bij de voordeur). Ik heb niet het idee dat hij die boodschap niet heeft begrepen.
- 04 jun 2024, 16:41
- Forum: Gedrag & Opvoeding
- Onderwerp: Trekken aan de riem
- Reacties: 183
- Weergaves: 16480
Re: Trekken aan de riem
Daarom moet je het getrek ook afleren. Ik vind het echt veel zieliger dat een hond trekkend door het leven moet (continue die spanning op de keel) i.p.v. dat je een hond in een paar keer duidelijk laat zien wat de kaders zijn.
- 04 jun 2024, 16:36
- Forum: Gedrag & Opvoeding
- Onderwerp: Trekken aan de riem
- Reacties: 183
- Weergaves: 16480
Re: Trekken aan de riem
Heb je weleens een slipketting geprobeerd?Cooper schreef: ↑04 jun 2024, 16:35Correcties zijn absoluut hard, helaas. Het interesseert hem geen fluit.
- 04 jun 2024, 16:31
- Forum: Gedrag & Opvoeding
- Onderwerp: Trekken aan de riem
- Reacties: 183
- Weergaves: 16480
Re: Trekken aan de riem
Gedrag wordt veroorzaakt en in stand gehouden door de gevolgen ervan. M.a.w.: dan was de correctie niet plotseling/hard genoeg/werd niet als vervelend ervaren.Cooper schreef: ↑04 jun 2024, 16:27Dit doe ik ook maar het interesseert hem helemaal niks. Hij maakt en driedubbele flikflak kijkt om van zoooo heeee, en door .CatnDog schreef: ↑04 jun 2024, 16:23Maar dat is toch echt het perfecte moment om te oefenen. Je hebt hem aan de lijn. Hij zit rustig op de deurmat. Je doet de deur open en je staat klaar. En als hij dan naar buiten vliegt dan krijgt hij me toch een heisa dat hij het van de rest van z'n leven niet meer vergeet. Zo. probleem opgelost.
Eerstvolgende keer onderweg aan de lijn als hij op een vogel wil afstuiven: idem ditto. Dan gaat het kwartje opeens vallen: doen we toch maar niet meer.
- 04 jun 2024, 16:23
- Forum: Gedrag & Opvoeding
- Onderwerp: Trekken aan de riem
- Reacties: 183
- Weergaves: 16480
Re: Trekken aan de riem
Maar dat is toch echt het perfecte moment om te oefenen. Je hebt hem aan de lijn. Hij zit rustig op de deurmat. Je doet de deur open en je staat klaar. En als hij dan naar buiten vliegt dan krijgt hij me toch een heisa dat hij het van de rest van z'n leven niet meer vergeet. Zo. probleem opgelost.
Eerstvolgende keer onderweg aan de lijn als hij op een vogel wil afstuiven: idem ditto. Dan gaat het kwartje opeens vallen: doen we toch maar niet meer.