Er zijn 2 resultaten gevonden

door Susam
30 jul 2024, 06:55
Forum: Kynologische Klets
Onderwerp: Toename bijtincidenten
Reacties: 20
Weergaves: 1728

Re: Toename bijt incidenten

als ik puur naar eigen ervaringen en verhalen kijk, dan zou er VEEL meer geregistreerd moeten worden. Bijvoorbeeld, hier in het dorp lopen Rottweilers die levensgevaarlijk zijn, er zijn incidenten geweest zowel met mensen als dieren. Er wordt niks gemeld aan gemeente of politie, waardoor men geen enkel beeld heeft van het gevaar dat deze dieren veroorzaken. Mensen hebben bij bijtincidenten ook vaak geen idee dat het gemeld kan worden. Mijn Berner is ooit aangevallen en daarvoor heb ik Politie ingeschakeld die ook daadwerkelijk bij die mensen thuis zijn geweest. Onder het motto van "we willen geen herrie in de buurt, angst of onwetendheid gaat er heel heel veel mis. Wat iemand hierboven zegt van nul idee hebben van wat honden zijn, dat kan ik onderschrijven. Soms weet men niet eens of ze een reu of een teef hebben of wat voor ras, dat vind ik ongelooflijk. Zwakbegaafden die maar op marktplaats pupjes gaan halen voor de kinderen en dan vervolgens het beest aan een boom binden of erger omdat het dier de kinderen heeft gebeten die er ponies op wilden tekenen. Van de "verplichte" cursus bij beginnende hondeneigenaren hoor ik ook niks meer en denk ik ook niet bij dit kabinet te kunnen verwachten.
@blondie ik denk inderdaad dat in een thuissituatie je zelf moet kunnen inschatten hoe je daarmee omgaat, lijkt me wel heel belangrijk bij een seh te vermelden dat het om een hondenbeet gaat ivm injecties en infecties e.d.
@Nanna ik zie een stichtinghond echt niet als hip and happening, integendeel eigenlijk, de rashonden zijn toch veel mooier, cooler en meer happening voor diegenen die daar waarde aan hechten? Ik kom uit de Berner Sennen wereld, we hebben er een aantal gehad maar vanwege de enorme problemen met het ras, heb ik ondanks dat het ras perfect bij mij past, gekozen voor iets anders. Dat was niet noodzakelijkerwijs van ik moet een buitenlandse hond, het ging mij puur om hem. Als hij in NL gefokt was, was hij het ook geworden. Nu vind ik dit soort honden wel echt hysterisch leuk en kan ik enorm lachen met die idiote houdingen en geschifte fratsen, dus iets in die richting heeft nu voorkeur. Ik denk dat net als met alles in Nederland, de grote hoeveelheid honden, gebrek aan kennis en de verhuftering van alles, een groot probleem gaat worden.
door Susam
29 jul 2024, 07:03
Forum: Kynologische Klets
Onderwerp: Toename bijtincidenten
Reacties: 20
Weergaves: 1728

Toename bijtincidenten

Meer bijtincidenten met honden gemeld (en daar is een pijnlijke verklaring voor)
Anne Boer 29-07-24, 06:00

De gemeenten Ermelo, Epe, Apeldoorn en Kampen zien een toename van het aantal meldingen van bijtincidenten waarbij honden zijn betrokken. Dat blijkt uit een inventarisatie door de Stentor. Wat is er aan de hand? De zoektocht naar antwoorden levert een pijnlijke verklaring op. ,,Dit moet op de agenda.’’


In dit deel van het land neemt Kampen als eerste maatregelen. Burgemeester Sander de Rouwe maakt zich zorgen en bracht de cijfers zelf naar buiten. In zijn gemeente is sprake van een forse toename van het aantal geregistreerde bijtincidenten waarbij honden zijn betrokken. Dat waren er in 2022 nog 12, vorig jaar 18 en nu staat de teller al op 15.

Het gaat vooral om loslopende honden. Om het tij te keren, begint de gemeente een ‘positieve’ campagne. Honden die netjes aan de lijn lopen, krijgen brokjes van handhavers.

Oorontsteking
Er zijn diverse verklaringen voor bijtincidenten in omloop. Hondentrainer en gedragstherapeut Yvette van Veldhuijsen uit Apeldoorn - van stichting Hond Veilig Nederland - vraagt aandacht voor chronische (gewrichts)pijn en andere gezondheidsklachten bij honden, zoals allergieën, oorontsteking en buikklachten. De stichting is gespecialiseerd in honden met ‘moeilijk gedrag’.

,,Ruim 92 procent van de honden die bij ons komen, vertoont pijngerelateerd ongewenst gedrag, de groepslessen niet meegerekend. We hebben vorig jaar 1014 honden verwezen naar een dierenarts wegens voor ons duidelijke vermoedens van pijngerelateerde agressie.’’

Hoe kan dat nou?
Ze vertelt over een drama in een gezin waar een hond een kind greep. Hoe kan dit nou, was de vraag die ze kreeg. Het toeval wilde dat er video-opnamen waren van het incident. Van Veldhuijsen heeft die bestudeerd en concludeert: deze hond verging van de pijn. ,,De hond had pijn aan vier poten en dat groeide dit dier boven het hoofd waardoor hij iets deed wat niemand verwachtte.’’

Het antwoord op de vraag hoeveel bijtincidenten er zijn in de regio blijkt lastig te vinden. We beginnen bij de politie, waar je een melding of aangifte kunt doen van een bijtincident.

Rijp en groen
,,Er zijn wel bijtincidenten geregistreerd maar dat is rijp en groen’’, zegt politiewoordvoerder Ruud Visser. ,,Die zeggen niets. Voor een goede duiding moeten we elke melding nalezen om te kijken of er opvolging aan is gegeven. In essentie gaat het om incidenten die ook qua aard en inhoud aanleiding geven om een zogenoemd bijtrapport op te maken ten behoeve van de burgemeester. Die heeft de bevoegdheden daarop in te grijpen.’’


Kortom, we moeten bij de gemeenten zijn. Niet alle gemeenten in het werkgebied van de Stentor zijn in staat de cijfers op te diepen, vanwege vakanties of ziekte of omdat het geen ‘standaard lijstje’ is dat wordt bijgehouden. Sommige gemeenten verwijzen terug naar de politie.

Van de 22 gemeenten die wel cijfers geven, is het beeld grillig. Ermelo, Epe, Apeldoorn en dus Kampen zien een duidelijke stijging.

Ermelo had 3 bijtincidenten in 2022, vorig jaar 7 en zit halverwege het jaar al op 5. Epe telde in 2022 1 bijtincident, vorig jaar 2 en zit halverwege dit jaar op 4. Apeldoorn spant de kroon met 17 bijtincidenten in 2022, 35 in 2023 en tot dusver dit jaar 21 bijtincidenten.

Zwolle had er 13 in 2022, vorig jaar 10 en telde er tot juli 8. Deventer had een piek in 2022 met 15 bijtincidenten. Vorig jaar waren het er 8. De teller staat dit jaar op 3. Putten ging daarentegen van 10 bijtincidenten in 2022 naar 2 vorig jaar en zit dit jaar op 3.

Er zijn ook gemeenten waar het helemaal niet voorkomt, althans niet op papier. Rijssen-Holten noteerde er vorig jaar 0 en heeft er dit jaar ook nog geen een, evenals Voorst. Dronten wisselt 0 en 1 af de afgelopen jaren. Staphorst telde er vorig jaar 3 en staat dit jaar op 1.

Vaak geen melding
De meeste andere gemeenten zitten tussen de 1 en 3 bijtincidenten per jaar. Ze geven daarbij wel aan dat het werkelijke aantal bijtincidenten veel hoger ligt omdat veel mensen geen melding doen. ,,Dat willen we wel graag, zodat we het kunnen vastleggen en bij herhaling maatregelen kunnen nemen’’, zegt Karin Notenboom van de gemeente Lochem.

Bij elkaar lopen er 1,9 miljoen honden rond in Nederland. Met name in de coronajaren ging het hard. Tijdens de pandemie zaten veel mensen gedwongen thuis en velen besloten toen, soms halsoverkop, een hond aan te schaffen. Dat pakte niet altijd goed uit.


Chronische pijn
De afgelopen jaren hebben onderzoekers diverse oorzaken van agressie bij honden in kaart gebracht: onbetrouwbare handelaren, traumatische ervaringen (veelal bij honden uit het buitenland), de toename van het aantal honden, gebrek aan kennis bij de baasjes, genetische aanleg, de drukte in ons land en dus chronische pijn.

Yvette van Veldhuijsen
Yvette van Veldhuijsen © Ronald Hissink
Dit laatste onderwerp moet hoger op de agenda, vindt hondentrainer en gedragstherapeut Van Veldhuijsen. ,,Er moet beter zicht komen op medische oorzaken van gedragsproblemen bij honden en ook meer voorlichting, zodat hondeneigenaren en dierenartsen weten waarop ze moeten letten.’’


We kunnen ze helaas niet allemaal redden

Yvette van Veldhuijsen, Hond Veilig Nederland
Wat haar betreft komen er pijncoaches en meer bewegingsonderzoeken om bijtincidenten in te dammen. ,,Dierenartsen doen hun stinkende best maar we hebben een tekort aan dierenartsen en wat kan die in tien minuten bekijken?’’

Van Veldhuijsen is al bijna dertig jaar actief in de hondenwereld en heeft zich gespecialiseerd in potentieel gevaarlijke honden. Zij en haar vijftig collega’s (vrijwilligers) van Hond Veilig Nederland hebben er inmiddels de handen vol aan. Ze testen tweeduizend honden per jaar. ,,We kunnen ze helaas niet allemaal redden.’’

Aanlijn- en muilkorfgeboden die burgemeesters opleggen, hebben volgens haar nut. ,,Maar die gelden niet in huis, waar de meeste bijtincidenten zijn.’’

https://www.destentor.nl/apeldoorn/meer ... A_gBELRmkQ