Er zijn 12 resultaten gevonden

door Dagmar
06 sep 2022, 12:56
Forum: Kynologische Klets
Onderwerp: Weer gezonde rashonden
Reacties: 102
Weergaves: 3504

Re: Weer gezonde rashonden

ranetje schreef: 06 sep 2022, 12:45 Er wordt in België (Gent) voor een bepaald ras verwoed geprobeerd om het gen te ontdekken waardoor er steeds meer honden met epilepsie verschijnen.
dat vind ik wel een interessante studie.
Of het ze gaat lukken weet ik niet.
Het is toch al lang bekend dat het bij epilepsie niet gaat om één gen?
door Dagmar
06 sep 2022, 12:55
Forum: Kynologische Klets
Onderwerp: Weer gezonde rashonden
Reacties: 102
Weergaves: 3504

Re: Weer gezonde rashonden

Dirkje schreef: 06 sep 2022, 12:32 Ik ken maar weinig fokkers die eerlijk vertellen dat hun hond epilepsie doorgegeven heeft. Het ligt altijd aan de andere ouder als blijkt dat een pup toch ziek is.
En toch blijven beweren dat ze fokken op gezondheid. Wat maken ze zichzelf en anderen wijs?
Binnen mijn ras is de aanschaf van een pup russisch roulette.
Toch is er nog geen outcrossprogramma voor zover ik weet.
Precies, bij de rassen waar het veelvuldig tot uiting komt tast je als fokker volledig in het duister. Dat is heel verdrietig ja, voor de goede fokkers, goedbedoelende baasjes en de honden.
En ergens snap ik het, want fokkers die openheid geven worden verguisd en krijgen niet zelden met ernstige bedreigingen te maken.
Bij de poolhonden ligt de prevalentie gelukkig onder het gemiddelde, maar ik denk dat het op den duur in ieder ras met gesloten boeken en weinig inzichtelijkheid problematisch wordt. Nu niet, dan over 40 jaar wel.
Het zou toch zo makkelijk anders kunnen. Leg contractueel en via de rasvereniging vast dat er pas na vier jaar met een teef gefokt mag worden en dat een dekreu bij de eerste dekking 6 jaar moet zijn, sluit je ook met een dermate complexe/onbekende vererving het grootste deel aan ellende al uit.
Als ik het goed heb is de prevalentie bij de cocker en springer spaniel laag, heb je bij de F1 heus al minstens een goed werkhondje in ieder nest.

Als je nu een databank aan zou leggen met genetisch materiaal van iedere border collie (of iedere rashond), en die epilepsie daadwerkelijk zou registreren, weet je over drie outcrossgeneraties al zo veel meer en heb je niets onnodig weggegooid.
door Dagmar
06 sep 2022, 12:31
Forum: Kynologische Klets
Onderwerp: Weer gezonde rashonden
Reacties: 102
Weergaves: 3504

Re: Weer gezonde rashonden

EchoMira schreef: 06 sep 2022, 12:20 Die is toch ook getest?
Bij de rashonden, die testen meestal niet wat niet moet. Het is altijd de reu en die wordt stilletjes uit de fok gehaald.
King Charles of the Red Rumba XXIV is vanmiddag totaal onverwacht over de regenboogbrug gewandeld :jank: Wij van Gabapentine's Pride zijn intens verdrietig!

En dan woont ie gecastreerd 50 km verder :LOL:
door Dagmar
06 sep 2022, 11:55
Forum: Kynologische Klets
Onderwerp: Weer gezonde rashonden
Reacties: 102
Weergaves: 3504

Re: Weer gezonde rashonden

Dirkje schreef: 06 sep 2022, 10:08 Vertrouw je erop dat elke fokker daar eerlijk over is?
Nee, zeker niet, maar dat is voor geen enkele fokker met goede bedoelingen anders. De fokker van de (eventuele) teef ben ik zelf.
Je kunt niet meer dan goed contact houden met fokkers en eigenaren van zoveel mogelijk familieleden en hopen dat je ingelicht wordt.
Buiten de rashondenfok krijg je in ieder geval geen gillende goegemeente over je heen wanneer je openheid geeft over afwijkingen.
Alhoewel, ik ken er wel een met een dekreu van een niet erkend ras waar primaire epilepsie een probleem is, bij directe familie herhaaldelijk voorkomt en die vrolijk overgestapt is naar een andere rasvereniging, omdat het daar nog wel mag.
Maar dan vind ik het niet meer dan redelijk dat er gewaarschuwd wordt.
door Dagmar
06 sep 2022, 09:48
Forum: Kynologische Klets
Onderwerp: Weer gezonde rashonden
Reacties: 102
Weergaves: 3504

Re: Weer gezonde rashonden

Bronsveen schreef: 06 sep 2022, 09:18 Ook mijn Scott is dit overkomen , op 12 jarige leeftijd tijdens saneren van zijn gebit ,een zware epileptische aanval, terwijl ze rekening hielden met feit hij border collie was
Scott heeft daarvoor nooit problemen gehad ,daarna ook niet ,maar toen die eerste keer narcose was wel even schrikken.
Als ik terug kon in de tijd ,had ik graag 1 nakomeling wel willen hebben ,Scott had tot op hoge leeftijd een geweldige conditie en heeft in zijn hele leven nooit iets gehad
Afgelopen juni hebben we hem laten gaan op 17 jarige leeftijd , zijn achterhand liet hem in de steek ,geen bespiering meer
Maar was hij een meerwaarde voor het ras ? ondanks gen -defect ,ja ik denk het wel .
Terwijl ik echt geen voorstander ben van fokken met lijders/dragers ,was hij in alle andere ras voorwaarden wel een sterke hond, goed in het werk, en een gouden karakter ,en dat is ook wat waard
Maar dragers uitsluiten kan simpelweg niet en is met een breed outcrossproramma ook helemaal niet nodig.

Van Jaap wil ik rond z'n 10e na een sportkeuring sperma in laten vriezen en dat is ook een risico dat ik bereid ben te nemen. Z'n vader heeft epilepsie, waarschijnlijk niet erfelijk en helemaal onder controle, maar dat weet je nooit zeker.
In het nest komt het niet tot uiting. Ze zijn nu zes, niet voor de fok ingezet en allemaal zowel fysiek als mentaal tophonden.
Weg is weg en het zou zomaar kunnen dat ik over een paar generaties op hem terug wil fokken, mits het hele nest tot op hoge leeftijd gezond blijft, de lijn van de teef volledig vrij blijft en waarschijnlijk een dual sire nest.
Kan net zo goed dat het er nooit van komt, maar die deur permanent sluiten wil ik niet.
door Dagmar
06 sep 2022, 09:08
Forum: Kynologische Klets
Onderwerp: Weer gezonde rashonden
Reacties: 102
Weergaves: 3504

Re: Weer gezonde rashonden

De rasliefhebber is de ondergang hoor, ze zien het niet en ze gaan het nooit zien. Zelfde met die HUA en LUA dalmaten.
Liever niet kunnen pissen dan een verkeerde stippel en ondertussen zijn ze allemaal hun eigen opa. Er blijven gewoon hele volksstammen die niet kunnen accepteren dat je met een f3 een hond hebt die alleen de zogenaamde liefhebber misschien weet te onderscheiden.
Als nieuwe generatie fokker achteraan lopen prevelen dat het nu nog zo goed gaat, snap ik ook niet. Waar wacht je op? Moet het eerst stuk voor je wat gaat doen, of ben je dan te oud?
door Dagmar
02 sep 2022, 22:44
Forum: Kynologische Klets
Onderwerp: Weer gezonde rashonden
Reacties: 102
Weergaves: 3504

Re: Weer gezonde rashonden

EchoMira schreef: 02 sep 2022, 22:09 Ik vind eigenlijk wel dat een lage coi gelijk staat aan genetische gezondheid.
Alle recessief gezondheidsproblemen zijn meteen uitgesloten. Dat is een enorme verbetering.

Als je dan ook nog met ouderdieren fokt die gewoon niet bekend zijn met klachten in de familie ben je ongeveer wel klaar hoor. Genetische gezondheid is de norm en niet moeilijk te bereiken. Maar je krijgt er inderdaad net een ander oortje bij. Het is misschien niet de beste neus van het neuzenras.
Het is een keuze.
Per individu bedoelde ik. Ook met een laag COI en bekende voorouders kan een hond zomaar vliegende bloedkanker of epilepsie krijgen op z'n tweede, terwijl die hond met een COI van 40 fluitend 15 wordt.
Over de breedte heb je natuurlijk gelijk.
door Dagmar
02 sep 2022, 21:52
Forum: Kynologische Klets
Onderwerp: Weer gezonde rashonden
Reacties: 102
Weergaves: 3504

Re: Weer gezonde rashonden

blacky schreef: 02 sep 2022, 21:09
Dagmar schreef: 02 sep 2022, 10:45
blacky schreef: 01 sep 2022, 20:20 Er zijn erg veel kruisingen die dat niet redden.
Zo'n beetje iedere F1 redt dat. Een geplande rashond met een willekeurige kruising, is geen objectief vergelijk.
En rashonden zijn meer dan één ras. Binnen bepaalde rassen (dobermann, pekinees, dalmatiër, bull terriër, toller) zijn COI's van 40% niet uitzonderlijk.
weet je dat zeker. Ik hoor en lees andere dingen. vaak toch een coi van 1% en soms zelfs een kruising van 50% en alles er tussen. Koop je een gezonde hond en wil je juist geen rashond omdat die zo ongezond als wat is zit je nog met zo'n inteelt geval.
Ja. Dat is gewoon de basis. "Toch 1%"? Honden hebben nu eenmaal een gedeelde afkomst, zeker binnen dezelfde haplogroep(en), en dat is een normale variatie binnen een nest. Zus is 0 en haar broer 3.
Nul is geen doel en 50% een ongelukje, of een debiele fokker, maar niet gaan doen of dat normaal is en of "een kruising" iets zegt over de kruisingpopulatie. Dat is raar, want je snapt heel goed dat de lelijkste showmastino aanwijzen en die gelijk trekken aan jouw hond, nergens op slaat.
En heb het even voor je opgezocht want daar heb ik geen verstand van, maar ook die gemiddelde, niet te vergelijken kruising scoort prima.

Mixed breed dogs, on average, tend to have a coefficient of inbreeding around 5% (see references below for more details). This is not always the case; breeding related mixed breed dogs together can result in high COI puppies, just as in purebreds. The average COI for purebred dogs is ~20%. Specific breeds can be higher or lower than this value. For some breeds, the average coefficient of inbreeding can approach or even pass 40%. Because these are average numbers, individual COI can vary. For example, some breeding lines may have more genetic diversity than others.

https://dogagingproject.org/inside-foun ... can%20vary.

COI staat helemaal niet gelijk aan gezondheid. Homozygotie verhoogt het risico. Met een bekende, geplande, geteste kruising, outcrosscombinatie, of ras waar voorlopig nog voldoende genetische variatie is, hoef je nooit met een "inteeltgeval te zitten". Dat is een keuze. Je kiest het risico, de rest is verzorging en geluk.
Ik dacht sowieso niet dat iemand de buitenlandse hond of ongeteste marktplaatsfik als oplossing van alle gezondheidsproblemen naar voren had geschoven.
Als mensen niet verder kunnen denken dan niet rashond = gezond, hebben ze wel dikkere pech in het leven.
door Dagmar
02 sep 2022, 12:23
Forum: Kynologische Klets
Onderwerp: Weer gezonde rashonden
Reacties: 102
Weergaves: 3504

Re: Weer gezonde rashonden

Mo-yi schreef: 02 sep 2022, 11:41 offtopic; Ik als leek zie de term COI vaker voorbij komen, ik moest het even opzoeken :lol1:

" De COI zegt ons iets over de kans dat de beide genen van een genenpaar hetzelfde zijn (identiek).

Een dier dat helemaal niet is ingeteeld heeft een inteeltcoëfficiënt van 0%: alle genenparen bestaan uit combinaties tussen verschillende genen. Er is dan veel verschil in de genetische informatie van de vader en de moeder. Een volledig ingeteeld dier heeft een inteeltcoëfficiënt van 100%: de genen van een genenpaar zijn altijd gelijk. Hoe verder je terugkijkt in stambomen, hoe vaker je meer dezelfde honden zal tegenkomen. Dat komt doordat er binnen een ras een gesloten populatie is en een ras vaak gefokt is uit slechts een paar stamouders.

Bij het bepalen van combinaties is het van belang om te kijken naar de COI van de combinatie, niet alleen naar die van de ouderdieren zelf. Ook de toename van de COI van de ene naar de andere generatie is iets om op te letten.

Het beste is om de COI over minimaal 10 generaties te berekenen, en liefst binnen een database te rekenen met ‘onbeperkt’, dat wil zeggen: op basis van ALLE beschikbare gegevens. Een stamboom van een hond over 10 generaties telt in totaal 2036 posities (dus vader, moeder, grootvader,…, betovergrootmoeder, .. etc)."

Dus de COI wil je het liefst zo laag mogelijk zien, als ik het goed begrijp?
Ja. Heterozygoot = twee verschillende vormen van een gen. Homozygoot = twee gelijke vormen van een gen door verwantschap van de ouders.
Van schadelijke fouten heb je dan dus ook dezelfde kopie en een hoger risico op tot uiting komen.

Berekend COI is achterhaald. Heel veel rassen gaan in de basis terug op een handjevol ouderdieren.
door Dagmar
02 sep 2022, 12:12
Forum: Kynologische Klets
Onderwerp: Weer gezonde rashonden
Reacties: 102
Weergaves: 3504

Re: Weer gezonde rashonden

Nanna schreef: 02 sep 2022, 11:32 Veel fokkers zijn er ook helemaal niet van doordrongen dat doorgaan in een gesloten genenpool de dood in de pot gaat zijn. Die zijn juist bang voor vers bloed als een rabiëslijder voor water.
“Dan sein we het karákter kwijt!”
Nee, heilig kijken is de boodschap. Met een minachtende zijwaartse blik naar outcrosses. ZIJ zijn goed want ZIJ TESTEN. En met zo’n test, is de overtuiging, sal alles reg kom.

Was het maar zo’n feest…
Mwah, ze testen heel bewust het minimale, terwijl ze dondersgoed weten wat er speelt. En met die testen die er gedaan worden, wordt vaak gerommeld.
Je test gewoon voordat problemen zich openbaren en iedereen weet naar welke dierenarts je moet voor de gunstigste beoordeling.
Dus nee, van die overtuiging ben ik niet overtuigd.
door Dagmar
02 sep 2022, 10:53
Forum: Kynologische Klets
Onderwerp: Weer gezonde rashonden
Reacties: 102
Weergaves: 3504

Re: Weer gezonde rashonden

Teckeltoos schreef: 01 sep 2022, 13:36 Hoe staan rasverenigingen daarin ?"
Vanuit de rvb is begin dit jaar door middel van stemmen besloten dat aankeuren mag. Het is nu aan de rasverenigingen met een plan te komen, of met een onderbouwing waarom dat niet bij zou dragen aan een gezonder ras. Dus objectief bewijs dat look a likes minder gezond zijn dan het ras waar ze op lijken.
Onzin natuurlijk, want je bent helemaal niet afhankelijk van een bestaande populatie look a likes.
Daarbij probeert de voorzitter van de RvB koste wat kost te bewijzen dat brachycefale rashonden geen gezondheidsklachten hebben en de rasverenigingen laten zich ondertussen niet horen.
door Dagmar
02 sep 2022, 10:45
Forum: Kynologische Klets
Onderwerp: Weer gezonde rashonden
Reacties: 102
Weergaves: 3504

Re: Weer gezonde rashonden

blacky schreef: 01 sep 2022, 20:20 Er zijn erg veel kruisingen die dat niet redden.
Zo'n beetje iedere F1 redt dat. Een geplande rashond met een willekeurige kruising, is geen objectief vergelijk.
En rashonden zijn meer dan één ras. Binnen bepaalde rassen (dobermann, pekinees, dalmatiër, bull terriër, toller) zijn COI's van 40% niet uitzonderlijk.