blacky schreef: ↑02 sep 2022, 21:09
Dagmar schreef: ↑02 sep 2022, 10:45
blacky schreef: ↑01 sep 2022, 20:20
Er zijn erg veel kruisingen die dat niet redden.
Zo'n beetje iedere F1 redt dat. Een geplande rashond met een willekeurige kruising, is geen objectief vergelijk.
En rashonden zijn meer dan één ras. Binnen bepaalde rassen (dobermann, pekinees, dalmatiër, bull terriër, toller) zijn COI's van 40% niet uitzonderlijk.
weet je dat zeker. Ik hoor en lees andere dingen. vaak toch een coi van 1% en soms zelfs een kruising van 50% en alles er tussen. Koop je een gezonde hond en wil je juist geen rashond omdat die zo ongezond als wat is zit je nog met zo'n inteelt geval.
Ja. Dat is gewoon de basis. "Toch 1%"? Honden hebben nu eenmaal een gedeelde afkomst, zeker binnen dezelfde haplogroep(en), en dat is een normale variatie binnen een nest. Zus is 0 en haar broer 3.
Nul is geen doel en 50% een ongelukje, of een debiele fokker, maar niet gaan doen of dat normaal is en of "een kruising" iets zegt over de kruisingpopulatie. Dat is raar, want je snapt heel goed dat de lelijkste showmastino aanwijzen en die gelijk trekken aan jouw hond, nergens op slaat.
En heb het even voor je opgezocht want daar heb ik geen verstand van, maar ook die gemiddelde, niet te vergelijken kruising scoort prima.
Mixed breed dogs, on average, tend to have a coefficient of inbreeding around 5% (see references below for more details). This is not always the case; breeding related mixed breed dogs together can result in high COI puppies, just as in purebreds. The average COI for purebred dogs is ~20%. Specific breeds can be higher or lower than this value. For some breeds, the average coefficient of inbreeding can approach or even pass 40%. Because these are average numbers, individual COI can vary. For example, some breeding lines may have more genetic diversity than others.
https://dogagingproject.org/inside-foun ... can%20vary.
COI staat helemaal niet gelijk aan gezondheid. Homozygotie verhoogt het risico. Met een bekende, geplande, geteste kruising, outcrosscombinatie, of ras waar voorlopig nog voldoende genetische variatie is, hoef je nooit met een "inteeltgeval te zitten". Dat is een keuze. Je kiest het risico, de rest is verzorging en geluk.
Ik dacht sowieso niet dat iemand de buitenlandse hond of ongeteste marktplaatsfik als oplossing van alle gezondheidsproblemen naar voren had geschoven.
Als mensen niet verder kunnen denken dan niet rashond = gezond, hebben ze wel dikkere pech in het leven.