Pagina 1 van 1

Super Speurders

Geplaatst: 06 nov 2021, 17:16
door Célie
De honden van Wesley (33) uit Ens zijn zó goed, dat ze over de hele wereld worden ingezet: ‘Ze blijven mij verbazen’
Afbeelding
Apen en vogels in Indonesië, neushoorns in Afrika en jaguars in Zuid-Amerika. Over de hele wereld worden dieren in nood gered dankzij de hulp van honden die opgeleid worden in onder meer Kampen. Wesley Visscher (33) uit Ens traint de dieren, die hem nog elke dag blijven verbazen. ,,Geen detectiepoortje kan aan de honden tippen.”

Tussen de hoge wolkenkrabbers in het centrum van Jakarta onderzoekt een eenheid met speurhonden een passagiersbus. Er zijn geruchten over gesmokkelde apen in de bagage. Driftig loopt een hond heen en weer, steeds met de neus vooruit. Dan staat het dier ineens stil. Hij gaat zitten en steekt zijn neus verwachtingsvol in de richting van een klein mandje. De politie opent het mandje en jawel: een aantal jonge apen.

Redden
Bij deze reddingsactie waren de honden van Wesley Visscher betrokken. ,,Dat er gewoon mensen zijn die een aapje houden en in een kooi vervoeren...”, blikt hij terug. ,,Bizar. Hier doe ik het werk voor. Ik vind het fantastisch om met dieren te werken, maar het is helemaal geweldig als je met je werk ook nog eens andere dieren kunt redden.”

Dit soort acties is aan de orde van de dag in de hoofdstad van Indonesië, vertelt Visscher. ,,Er worden dagelijks gesmokkelde dieren gevonden. De jonge aapjes uit de passagiersbus gaan weer terug de natuur in en zitten niet meer bij iemand in een kooi thuis.”

De honden van trainer Visscher zijn niet alleen actief in Indonesië. Binnenkort vertrekt hij met zijn dieren naar Zuid-Amerika om jaguarstropers op te sporen. In Nederland zijn er vrijwel geen andere speurhonden die voor dit soort acties de wereld over vliegen. In Zuid-Amerika hopen ze met de dieren op vliegvelden, in havens en bij natuurgebieden botten, tanden en huid en mogelijk zelfs levende jaguars te vinden, die vaak worden gebruikt als ingrediënt in traditionele medicijnen.

Tegenstribbelen
Op een van de laatste trainingsdagen voordat hij naar Zuid-Amerika vertrekt, laat Visscher zien wat hij precies doet. Op het oefenterrein in Kampen brengt hij de zwarte speurhond King naar zijn opvangplek. Eenvoudig gaat dat niet, want King wil een andere kant op, de kant van een aanhangwagen.

In het voertuig ligt blijkbaar nog iets verstopt. ,,Dat was ik alweer vergeten.” Niet veel later blijkt wat zijn hulpje ruikt: in een zakje zitten witte damstenen van ivoor. ,,Een statussymbool in Azië”, zegt een hoofdschuddende Visscher. ,,Een olifant is hiervoor gedood.”

In een andere aanhangwagen heeft hij schilden van een schildpad verstopt. Labrador Bruce springt eerst een paar seconden wild heen en weer, maar al snel zit ze stil aan de voorkant van het voertuig. ,,Door dat kleine gleufje ruikt ze het”, wijst Visscher. ,,Goed zo, mannetje.’’ Hij geeft Bruce een speeltje, als beloning. Soms haalt hij ook wat brokjes uit zijn broekzak. ,,Daar doen ze alles voor. Als mensen krijgen we betaald in geld, zij krijgen eten of een speeltje.”

Speeltje of eten
Visscher ziet snel of een hond geschikt is voor dit werk. ,,Het dier moet niet bang zijn en alles willen doen om een speeltje te krijgen. Aan het begin van het oefenen plakken we een geurcocktail van iets op een speeltje.” Van dierentuin Artis heeft Visscher bijvoorbeeld dekens uit het jaguarverblijf geleend. Ook kreeg hij bakjes met uitwerpselen. ,,Het speeltje halen we dan later weg. Het is een groot spel voor ze.”

Visscher werkt in Kampen met de labrador Bruce, maar ook met de patterdale terriërs King en Boris. Ze blaffen niet tijdens hun werk. ,,Wij werken bewust niet met grote jachthonden”, zegt Visscher. ,,We zitten vaak op luchthavens en werken met culturen waar mensen wat bang zijn voor honden. Wij hebben daarom alleen lieve honden die ook heel goed kunnen zoeken. En als ze hard blaffen, kan dat zorgen voor spanning. Helemaal als ook levende dieren gevonden worden.”

Verrassingseffect
Dat kan binnenkort in Zuid-Amerika ook zomaar gebeuren. ,,We willen de stropers verrassen”, zegt Visscher. ,,Met honden zoeken is veel effectiever dan met mensen zoeken. Sommigen denken een systeem te kunnen maken dat beter is dan de neus van een hond. Dat is er niet. Geen detectiepoortje kan hieraan tippen. Honden blijven mij verbazen.”

Honden zijn niet corrupt”, beaamt Rikkert Reijnen, projectleider binnen het International Fund for Animal Welfare. Met steun van de natuurbeschermingsorganisatie kan Visscher met zijn honden naar Zuid-Amerika voor ‘Operation Jaguar’. ,,Voor het zoeken van drugs of explosieven en bestrijding van mensenhandel, is in veel landen vaak wel geld. Voor zogenoemde wildlife crime niet, omdat de invloed op de mens misschien niet direct zo groot is en er vaak bepaalde belangen op de achtergrond spelen. Dat is een kwalijke zaak, want we weten wel degelijk dat het veel voorkomt.”

Reijnen wijst naar cijfers dat de afgelopen twintig jaar 25 procent van de jaguarpopulatie in landen als Bolivia, Suriname en Guyana in Zuid-Amerika is verdwenen. ,,Dit komt ook door andere invloeden van de mens, zoals bomenkap en klimaatverandering. We gaan kijken of we in Zuid-Amerika mogelijk zelf hondentrainers kunnen opleiden. Dit is afhankelijk van wat er gevonden wordt en de samenwerking met de autoriteiten.”

Kleverige pasta
Want het team van Visscher moet niet tegengewerkt worden. ,,Er is een internationaal verdrag over welke dieren beschermd moeten worden”, weet Reijnen. ,,Er zijn echter tienduizenden diersoorten. Veel lijken er op elkaar en de regels zijn complex. Een potje met kleverige pasta blijft over van jaguars die ten prooi gevallen zijn aan stroperij voor een vaak in China gebruikt medicijn. Dit is verboden, maar hoe ziet een douanier dit precies? Een hond ruikt het meteen, maar dat moet wel serieus genomen worden.”

Door de coronaperiode kan het volgens Reijnen erg druk worden. ,,Er is weinig vliegverkeer geweest en dat begint nu weer op gang te komen. We vrezen voor mensen die bijvoorbeeld door het wegvallen van het toerisme, zich zijn gaan richten op dieren om zo geld te kunnen verdienen. Dit is het moment voor mensen om dieren te vervoeren en is het voor ons het moment om ze te pakken.”

Terug naar Kampen. Bij het oefenen kijkt een Belgische cursist hoe Visscher te werk gaat en oefent met de honden. ,,Nederland staat bekend om het goed opleiden van honden”, weet hij. Visscher: ,,Ik ben voor mijn opleiding onder meer in Amerika geweest en doe het werk nu vijftien jaar. Ik kom oorspronkelijk uit Hoofddorp en ben drie jaar terug naar Ens gekomen voor de rust en ruimte in de polder.”

Allergisch voor honden
Zijn hele leven droomde Visscher al van dit werk. ,,Ik heb altijd van honden gehouden. Ik wilde vroeger al een hond, maar mijn moeder was er allergisch voor. Toen ik 18 was kreeg ik mijn eerste hond. We hadden iets speciaals voor hem in de tuin gemaakt. Uiteindelijk heeft hij alleen maar in huis gezeten. Het werken met honden is fantastisch.”

Vanuit Ens gaan de dieren van Visscher de hele wereld over. In het verblijf in de Noordoostpolder van zijn bedrijf ‘Scent Imprint Conservation Dogs’ zitten tientallen honden. ,,Ik leid honden op voor allerlei soort werk. Zo zijn er bij mij ook honden die drugs kunnen vinden. Ik ben in veel landen geweest, waaronder vaak in Indonesië. Een collega van mij gaat binnenkort daar weer naartoe een hond daar op te leiden. Een vliegtuig bestuur je niet binnen een dag en een hond ook niet.”

Visscher kan niet wachten om zijn honden aan het werk te zetten. Liever vandaag nog dan morgen. Want stropers hebben niet stilgezeten, weet hij ook. ,,Hopelijk schrikt ons werk stropers af”, zegt Visscher, terwijl hij labrador Bruce een aai over zijn bol geeft. ,,Van mensen die zijn gaan stropen omdat hun werk is weggevallen, kan ik het misschien nog een beetje begrijpen. Van grote criminele organisaties niet. Ik hoop echt dat wij daar iets tegen kunnen doen.”

Waarom ruikt een hond beter dan de mens?
Hondenkenner Martin Gaus uit Lelystad kan zich nog vaak verbazen over hoe goed honden kunnen ruiken. ,,Als je met een helikopter boven de Dam in Amsterdam gaat hangen en er ligt ergens een druppeltje boterzuur, ruikt een hond het vanuit de lucht onmiddellijk. Mensen ruiken alleen het eten in eigen huis. Honden ook het eten bij de buren”, weet de Lelystadse tv-presentator.

Honden kunnen veel beter ruiken dan de mens doordat ze veel meer cellen in de neus hebben. Deze cellen kunnen veel geurtjes oppikken. Een groot deel van de hersenen van een hond houden zich bezig met het verwerken van geuren. ,,De mens kan goed horen en waarnemen”, zegt Gaus. ,,Dat komt doordat wij zo ons voedsel konden krijgen. Een hond kan erg goed ruiken omdat dat voor honden de manier was om te overleven.”

Gaus zegt dat andere dieren ook vaak goed kunnen ruiken. ,,Je ziet dat tegenwoordig ook hamsters en cavia’s wordt geleerd om een bom op te sporen. Een hond kan misschien op een bom gaan staan, maar een hamster of cavia niet. Een hond wordt vaak gebruikt bij speurwerk omdat ze goed met mensen kunnen omgaan en luisteren naar de mens.”


Wildlife crime is miljardenbusiness, schubdier meest gestroopt
In de zogenoemde ‘wildlife crime’ gaan wereldwijd miljarden om volgens natuurorganisaties, maar exacte cijfers van overheden ontbreken. No Wildlife Crime, de stichting van de bekende tv-bioloog Freek Vonk, meldt dat dieren steeds vaker gedood voor hun botten, ivoor, schubben, vinnen of andere lichaamsdelen. Men maakt medicijnen van tijgerbotten of beeldjes van de slagtanden van de olifant. Elke dag worden in de wereld zeker drie neushoorns gestroopt. Hun hoorn is per kilo 65.000 euro waard.

Het schubdier, die veelal wordt gebruikt voor het maken van schoenen en laarzen, is het meest gestroopte dier ter wereld. Speurhonden kunnen helpen om gestroopte dieren te vinden. Uit gegevens over de bestrijding van stropers van het South African Wildlife College blijkt dat het aantal succesvolle acties ongeveer 3 tot 5 procent is bij zoeken zonder speurhonden en met speurhonden 54 procent van de stropers wordt gepakt.


Video in de link
https://www.destentor.nl/noordoostpolde ... ~ab289d0d/

Re: Super Speurders

Geplaatst: 06 nov 2021, 21:01
door Gretha
Wat gaaf.
Had nog nooit van hem gehoord, terwijl hij vlakbij me woont.
Er heeft ook nog nooit iets in de plaatselijke media gestaan hierover volgens mij.

Re: Super Speurders

Geplaatst: 06 nov 2021, 21:19
door Zamunda
Ongelofelijk knap.

Re: Super Speurders

Geplaatst: 07 nov 2021, 12:34
door Célie
Gretha schreef: 06 nov 2021, 21:01 Wat gaaf.
Had nog nooit van hem gehoord, terwijl hij vlakbij me woont.
Er heeft ook nog nooit iets in de plaatselijke media gestaan hierover volgens mij.
Dit stond dit weekend in de Stentor NOP.

Gaaf hè, is idd dicht bij jou.

Re: Super Speurders

Geplaatst: 07 nov 2021, 12:35
door Célie
Zamunda schreef: 06 nov 2021, 21:19 Ongelofelijk knap.
Ik vind dat ook zo knap, hoe ze het aanleren maar ook dat ze echt kleinste geurspoortje blijkbaar nog ruiken.

Re: Super Speurders

Geplaatst: 07 nov 2021, 19:16
door Gretha
Célie schreef: 07 nov 2021, 12:34
Gretha schreef: 06 nov 2021, 21:01 Wat gaaf.
Had nog nooit van hem gehoord, terwijl hij vlakbij me woont.
Er heeft ook nog nooit iets in de plaatselijke media gestaan hierover volgens mij.
Dit stond dit weekend in de Stentor NOP.

Gaaf hè, is idd dicht bij jou.
Ik zag het ja. De Stentor wordt niet zo heel veel gelezen volgens mij.
In de Noordoostpolder of Flevopost ben ik nog niets hierover tegen gekomen.

Re: Super Speurders

Geplaatst: 07 nov 2021, 21:49
door Célie
Gretha schreef: 07 nov 2021, 19:16
Célie schreef: 07 nov 2021, 12:34
Gretha schreef: 06 nov 2021, 21:01 Wat gaaf.
Had nog nooit van hem gehoord, terwijl hij vlakbij me woont.
Er heeft ook nog nooit iets in de plaatselijke media gestaan hierover volgens mij.
Dit stond dit weekend in de Stentor NOP.

Gaaf hè, is idd dicht bij jou.
Ik zag het ja. De Stentor wordt niet zo heel veel gelezen volgens mij.
In de Noordoostpolder of Flevopost ben ik nog niets hierover tegen gekomen.
Nee ik ook niet.

Re: Super Speurders

Geplaatst: 08 nov 2021, 06:02
door Hakkene
Gretha schreef:
Célie schreef: 07 nov 2021, 12:34
Gretha schreef: 06 nov 2021, 21:01 Wat gaaf.
Had nog nooit van hem gehoord, terwijl hij vlakbij me woont.
Er heeft ook nog nooit iets in de plaatselijke media gestaan hierover volgens mij.
Dit stond dit weekend in de Stentor NOP.

Gaaf hè, is idd dicht bij jou.
Ik zag het ja. De Stentor wordt niet zo heel veel gelezen volgens mij.
In de Noordoostpolder of Flevopost ben ik nog niets hierover tegen gekomen.
Hier (regio zwolle) noemen we het altijd de azijnbode. Leuk dat er een keer een positief stuk in staat :)

Re: Super Speurders

Geplaatst: 08 nov 2021, 06:37
door ** Angela **
Gretha schreef: 06 nov 2021, 21:01 Wat gaaf.
Had nog nooit van hem gehoord, terwijl hij vlakbij me woont.
Er heeft ook nog nooit iets in de plaatselijke media gestaan hierover volgens mij.
Toch is Wesley al regelmatig in het nieuws geweest

Je kan ook detectie lessen volgen bij mensen dodo’s hem zijn gecertificeerd
Kijk maar eens op de site van Scent imprint for dogs

Re: Super Speurders

Geplaatst: 08 nov 2021, 11:45
door kloesje
Gretha schreef: 06 nov 2021, 21:01 Wat gaaf.
Had nog nooit van hem gehoord, terwijl hij vlakbij me woont.
Er heeft ook nog nooit iets in de plaatselijke media gestaan hierover volgens mij.
Oh ik ken hem wel van naam (als newbe NOP'per) ik heb een aantal keren bij een trainingsmaatje (Mario Haspels) van hem getraind (woont in Kraggenburg) zij leiden samen de honden op voor Afrika enzo.

Re: Super Speurders

Geplaatst: 08 nov 2021, 11:48
door Célie
kloesje schreef: 08 nov 2021, 11:45
Gretha schreef: 06 nov 2021, 21:01 Wat gaaf.
Had nog nooit van hem gehoord, terwijl hij vlakbij me woont.
Er heeft ook nog nooit iets in de plaatselijke media gestaan hierover volgens mij.
Oh ik ken hem wel van naam (als newbe NOP'per) ik heb een aantal keren bij een trainingsmaatje (Mario Haspels) van hem getraind (woont in Kraggenburg) zij leiden samen de honden op voor Afrika enzo.
Denk dat hij in de trainingswereld dan wel een bekende is.