pioenroos schreef: ↑31 dec 2021, 22:44
Ik had het over deze 5 'oefeningen':
https://www.akc.org/expert-advice/dog-b ... imulation/
Niet over laten schrikken of andere stressdingen hoor
Waar zou dat goed voor zijn? Dan leer je een pup alleen maar dat de wereld onveilig is en je maar beter goed kan opletten? Zelfs moeders die angstig zijn /paniek hebben tijdens een bepaalde fase dracht geven dit al door aan de pups volgens mij.
En Flora ziet me aankomen
Ze vindt het echt gezellig samen en ze heeft graag dat je een pup even oppakt om bij de tepel te leggen alstie piept. Maar je moet niet per ongeluk de pup uit haar blikveld halen met wegen ofzo, daar wordt ze erg onrustig van.
Ik ben wel benieuwd naar het echte onderzoek erachter, ik vrees met grote vrezen dat ik er zó levensgrote gaten kan in boren
, te beginnen met het feit dat álles wat daarin vernoemd wordt ook zelfstandig door de pups wordt beleefd terwijl ze door 'het hol' en op en af de moeder kruipen en scharrelen.
Inge O schreef: ↑31 dec 2021, 19:53
Omdat de één of andere 'onderzoeker' er tijd en geld voor kreeg om een flutonderzoekje op te zetten, en zich dat de volgende jaren als een olievlek op zee verspreidde?
Ik ging ervanuit dat het een gedegen onderzoek was aangezien het zo vaak genoemd wordt. Maar een goede marketing kan natuurlijk ook ja
Nee, er is jammer genoeg geen enkele relatie tussen de kwaliteit van een 'onderzoek' (zet ik speciaal tussen aanhalingstekens omdat ze die naam vaak niet waardig zijn) en de mate waarin ze verspreid raken. Vergelijk het met filmpjes op TikTok : de domste dingen gaan vaak het hardste viraal.
Inge O schreef: ↑31 dec 2021, 20:10
En ja, daar zal wel een rasfactor spelen denk ik, de 'hardiness' van wartenpupjes is - zeker op die leeftijd, vóór de angstfase dus - nogal uitgesproken.
Het viel mij ook op dat de toller pupjes veel meer bezig waren met elkaar en spelen. Nu hebben de doezennesten die ik gezien hebben geen grote buitenruimte dus wellicht is dat het verschil ook?
Maar doezenpupjes zijn bij voorkeur met mensen (bezoek) bezig en dringen voor om opgepakt te worden. Die tollerpuppen heb ik nauwelijks van dichtbij gezien, ze hadden het te druk met tuinieren
Wahahaha, als je wartenpupjes wil knuffelen moet je zo rond de 4 á 5 weken komen, daarna zien ze jou amper nog staan, tenzij ze in een kleine ruimte zitten die ze al helemaal beu zijn, maar zelfs dan nog.
Ik denk dat ze die Tollertjes in het kwadraat zijn
.
Dat was/is ook één van de grootste kritieken die ik heb op puppytesten (één van de, want ik heb er veel
) : ze houden geen rekening met de rasaanleg. Ik herinner me nog een test (die was helemaal gebaseerd op de Campbelltest) van mijn puppen toen ik nog in de RV was : een pupje werd in een vreemde kamer neergezet en werd vervolgens vriendelijk gelokt door een vreemd persoon. Wát dacht dat pupje? Nieuwe ruimte, yesss, op verkenning, vroemmm, de kamer door, alles was belangrijker dan die persoon - en wat kreeg pupje op zijn rapportje : angstig voor mensen, want kwam niet wanneer geroepen
.
Die hele test is bedacht om labpuppen te screenen voor geschiktheid voor blindengeleidehond, daar staat mensgerichtheid bovenaan het prioriteitenlijstje, maar dat toepassen op een ras die die eigenschap helemaal niet heeft (en oook niet moét hebben) in die mate is natuurlijk absurd.