Gaat super, en zoals je merkt krijg je op deze manier massa's kans om goed te belonen .
Mijn drie tips zijn :
- het positieve beloon je goed, dat zou ik mettertijd ietsje minderen qua tijdsduur en het meer gaan toespitsen op de momenten waarop hij zélf de druk van de lijn afhaalt (bv. als hij snuffelt en tóch meteen meekomt van zodra hij de lijn voelt). De (bijna niet aanwezige) mindere momentjes mag je inderdaad naar hem iets duidelijker aangeven, zoals op 1.18' bv. , daar leert hij ook juist uit wat niet de bedoeling is, maar dan wel binnen de milliseconde schakelen met je stem naar als hij zijn foutje corrigeert .
- het is wel wat geklungel, maar ik zou tijdens het oefenen toch ook het tuig er afhalen, doordat er (gelukkig!) tijdens het lopen zo weinig druk op de lijn komt zou het wel kunnen dat hij weinig erg heeft in halsband of tuig, en dat verschil moet hij gaandeweg wel leren onthouden natuurlijk.
- het snuffelen zal je inderdaad iets moeten voor bedenken, ik zou in ieder geval niét gaan stilstaan op het moment dat hij zelf druk zet op de lijn, da's het totaal verkeerde signaal. Misschien een snuffelwoordje eraan verbinden ('snuffel maarrrrr ') en dat zeggen als hij interesse toont voor iets maar vóór de lijn gespannen staat? En het hem niét laten doen als je niks had gezegd?
Als je merkt dat hij het duidelijk begint te snappen dat het gaat om vermijden van ook maar de kleinste druk kan je dan stilletjesaan af en toe een rechter stukje inlassen en daarbij heel erg bedacht zijn op het switchen met je stem tussen wat goed en fout is .
Er zijn 16 resultaten gevonden
Terug naar “Trekken aan de riem”
- 13 okt 2021, 12:49
- Forum: Gedrag & Opvoeding
- Onderwerp: Trekken aan de riem
- Reacties: 112
- Weergaves: 4326
- 10 okt 2021, 09:02
- Forum: Gedrag & Opvoeding
- Onderwerp: Trekken aan de riem
- Reacties: 112
- Weergaves: 4326
Re: Trekken aan de riem
Zou ik niet doen, nee. Als hij weinig voergericht is voegt het weinig toe, en als hij érg voergericht is verdwijnt een beetje het hele opzet want dan gaat hij op je lopen letten wanneer dat snoepje komt terwijl het juist de bedoeling is dat hij - binnen de lengte van de lijn - gewoon een beetje honds mag rondkoekeloeren (wel vlot meelopen natuurlijk) ipv. aan je lippen te hangen. Je wil hem immers niet de oefening 'volg aan de voet' leren maar hem leren géén druk te zetten op de lijn.
Wél duidelijk verbaal belonen en daarbij juist de overgangen heel juist timen : is je kring wat te groot en gaat hij toch weer trekken dan een duidelijke afkeuring (zowel qua intonatie als qua woord (dat hij al zou moeten herkennen als 'niet doen')) en als jij dan een fractie later de cirkel meteen weer kleiner maakt waardoor de druk op de lijn weer wegvalt, metéén aangeven dat 'het dát is wat je wil !'.
En vergat ik nog : de lijn moet iets langer zijn dan een gewoon kort lijntje want anders riskeer je dat hij/jij toch ook druk voelt als je in de cirkel loopt, omdat hij wat moeite heeft om correct mee te komen.
En als het goed gaat ook niet te lang alleen op dat veld oefenen om te vermijden dat hij de link alleen legt met die plek.
- 09 okt 2021, 20:50
- Forum: Gedrag & Opvoeding
- Onderwerp: Trekken aan de riem
- Reacties: 112
- Weergaves: 4326
Re: Trekken aan de riem
Ideaal dan, zo'n terrein in de buurt.Johnny Jones schreef: ↑09 okt 2021, 20:43 Dit klink echt als een goede methode, daar ga ik mee aan de gang! Op 200 meter is een megagroot veld waar we dit kunnen gaan oefenen. Ben benieuwd! Ik denk dat ik dan met een halsband ga oefenen, dat zal hij zeker niet verwarren met zijn hardlooptuig of gewone tuig.
Dankjewel voor de tip!
Niet vergeten dat je die 200m daar naartoe dan ook nog aan het tuig doet - ben benieuwd .
- 07 okt 2021, 19:57
- Forum: Gedrag & Opvoeding
- Onderwerp: Trekken aan de riem
- Reacties: 112
- Weergaves: 4326
Re: Trekken aan de riem
Maar wat je schreef over wat Rugaas dan doet is wat de verwarring brengt : ik pas dat toe (heeft zij van mij denk ik ) bij een zeer jonge pup die nog moet ontdekken wat de bedoeling is - de steviger correctie komt pas later als hij het én goed weet én vol adrenaline in de lijn hangt. Op zo'n moment kom je er echt niet meer met een tongklikje en een paar stappen achteruit, en dan beland je (je = zoals in 'men') heel vaak in de impasse van 'hij is niet meer bereikbaar'.
Nouou, 'niet meer bereikbaar', daar ga ik wel over, toevallig .
- 07 okt 2021, 19:22
- Forum: Gedrag & Opvoeding
- Onderwerp: Trekken aan de riem
- Reacties: 112
- Weergaves: 4326
Re: Trekken aan de riem
Wel bij de les blijven natuurlijk .Zamunda schreef: ↑07 okt 2021, 19:14 In een later stadium pas jij dus wel (zeer af en toe?) druk toe als boodschap. Jij geeft dus een verbale correctie als pup er later toch druk op zou zetten, van Rugaas las ik dat zij een klikgeluid maakt als aandachtsvraag (waarbij je dan de andere kant oploopt) en dan pup beloont voor weer met je meelopen.
Dat echt corrigeren doe ik pas als pup nóg ouder is en toch echt om een bepaalde reden (hond of zo) echt in de lijn zou hangen (en door de sterke focus op iets anders ook niet bereikbaar is voor bovenstaand zachter contact, zie hieronder.Inge O schreef: ↑07 okt 2021, 18:24 En het tegenovergestelde gebeurt als pup (ik zou zeggen uiteraard) op een gegeven moment toch zelf eens druk gaat zetten op de lijn : dan is het superconsequent meteen 'uhuhh!!!' waarbij ik een paar stappen achteruit zet waardoor pup naar me toekomt en zo zelf de druk weer wegneemt (en weer verbaal beloond wordt).
Inge O schreef: ↑07 okt 2021, 18:24 En zijn we weer wat verder en (al iets oudere) pup zou een eerste poging doen om een keer voor één of ander in de lijn te gaan hangen dan zijn we ver genoeg in het aanleren/weten wat er grvraagd wordt om hem eens duchtig toe te spreken en met een rukje op andere gedachten te brengen : 'dit doen we niétttttt, nooit!!' waarna weer goed gedrag volgt dat kan beloond worden.
- 07 okt 2021, 18:24
- Forum: Gedrag & Opvoeding
- Onderwerp: Trekken aan de riem
- Reacties: 112
- Weergaves: 4326
Re: Trekken aan de riem
Dat is eigenlijk nog simpeler dan simpel : ik laat hen nooit ontdekken dat dat een optie is - het motto daarbij is : er mag nooit enige druk op de lijn staan, druk moeten ze interpreteren als een boodschap van mij naar hen en mogen ze dus nooit zelf veroorzaken, en doe ik nooit (maar dan ook echt nooooooooooooooooooit) zonder reden.
Bij het begin van aangelijnd leren lopen gebruik ik een echt lange lijn zodat trekken al niet aan de orde komt (pup loopt uit zichzelf amper verder dan de lengte van de lijn) en ik begin maar met 'echt' aangelijnd lopen als pup al een stuk ouder is.
Tegen die tijd is hij er al aan gewend dat een lijn iets is wat hij niet voelt, tenzij ik er een signaal mee geef - reactie daarop wordt duidelijk (verbaal) beloond.
En het tegenovergestelde gebeurt als pup (ik zou zeggen uiteraard) op een gegeven moment toch zelf eens druk gaat zetten op de lijn : dan is het superconsequent meteen 'uhuhh!!!' waarbij ik een paar stappen achteruit zet waardoor pup naar me toekomt en zo zelf de druk weer wegneemt (en weer verbaal beloond wordt).
En zijn we weer wat verder en (al iets oudere) pup zou een eerste poging doen om een keer voor één of ander in de lijn te gaan hangen dan zijn we ver genoeg in het aanleren/weten wat er grvraagd wordt om hem eens duchtig toe te spreken en met een rukje op andere gedachten te brengen : 'dit doen we niétttttt, nooit!!' waarna weer goed gedrag volgt dat kan beloond worden.
En ik kan naar alle waarheid zeggen dat geen van mijn honden trekt of ooit getrokken heeft.
- 07 okt 2021, 17:16
- Forum: Gedrag & Opvoeding
- Onderwerp: Trekken aan de riem
- Reacties: 112
- Weergaves: 4326
Re: Trekken aan de riem
mijke schreef: ↑07 okt 2021, 14:13 Ze bedoelt dat je bij de gewone wandelingen bijvoorbeeld een tuig draagt, en dat je dan nog niks aan het trekken doet. Daardoor wordt de associatie dus tuig = trekken. En bij het trainen gebruik je bijvoorbeeld een halsband, waardoor daar de associatie halsband = niet trekken wordt gelegd.
- 07 okt 2021, 17:14
- Forum: Gedrag & Opvoeding
- Onderwerp: Trekken aan de riem
- Reacties: 112
- Weergaves: 4326
Re: Trekken aan de riem
Geen officiële term maar een verzamelnaam voor alles wat we op en rond een hond hangen om die aan te lijnen.
En daarom schreef ik dus ditJe moet toch altijd gewoon de straat op, ook al oefen je nog apart? Lopen moet je toch.
- 07 okt 2021, 09:27
- Forum: Gedrag & Opvoeding
- Onderwerp: Trekken aan de riem
- Reacties: 112
- Weergaves: 4326
Re: Trekken aan de riem
Aandacht houden met snoepjes ( = lokken) werkt ook totaal anders dan belonen nadat iets goed is gegaan - dat al even als eerste. Doorsnee werkt het alleen goed om een beginnetje te maken met gedrag en wordt het best zo snel mogelijk vervangen door 'belonen ná goed uitgevoerd gedrag'.Johnny Jones schreef: ↑06 okt 2021, 21:27Kan heel goed zijn hoor.. maar hoe moet ik het hem duidelijk maken?
We hebben braaf de hele cursus doorlopen en zolang ik met snoepjes zijn volledige aandacht heb gaat het goed. Maar het lukt niet om de snoepjes af te bouwen. Zodra zijn aandacht dan even niet bij mij / de snoepjes is gaat het weer mis.
Sowieso - maar dat is persoonlijk - ben ik er absoluut geen voorstander van om van het 'niet trekken' een oefening te maken : een oefening is gedrag dat de hond kortstondig uitvoert, met een beginpunt en eindpunt, en dat is nu juist niét wat je bij 'aan de losse lijn lopen' wil hebben, dat moet gewoon ingesleten dagdagelijks gedrag worden, en echte toegespitste aandacht voor jou is daarbij zelfs niet eens wenselijk.
Ik raad mensen met zo'n hardnekkig probleem altijd aan om langere aanleersessies te houden met optoming A terwijl je in het dagelijkse leven B gebruikt (waarmee de hond wel nog mag trekken).
Het allergemakkelijkste om een hond aangelijnd mee te nemen zonder dat hij zelfs maar kán trekken is in cirkels lopen (oefenen op een groot terrein dus) en verbaal belonen voor het goede gedrag dat je dan met zekerheid zal zien. Naarmate het beter gaat kan je er al eens een recht stukje inlassen en/of de cirkels groter maken. Bij hervallen in trekken meteen verbaal corrigeren (en dan bedoel ik niet lopen foeteren maar een korte indicatie dat dat niét is wat je wil zien) en de cirkel kleiner maken.
Het is natuurlijk een werk van lange adem om het goede gedrag te laten inslijten en vraagt veel consequentie en het langzaam toewerken naar de toepassing in de praktijk, niet een paar keer oefenen en dan denken dat je meteen *hup* de straat op kan.
Dit is overigens niet hoe ik het mijn puppen aanleer, maar wel een optie voor een hond met ingesleten fout trekgedrag.
- 06 okt 2021, 20:41
- Forum: Gedrag & Opvoeding
- Onderwerp: Trekken aan de riem
- Reacties: 112
- Weergaves: 4326
Re: Trekken aan de riem
Kan het zijn dat hij gewoon niet weet wat de bedoeling wél is?
- 06 okt 2021, 13:55
- Forum: Gedrag & Opvoeding
- Onderwerp: Trekken aan de riem
- Reacties: 112
- Weergaves: 4326
Re: Trekken aan de riem
Misschien past dat zelfs nog wel beter - slechter kan immers niet.
- 06 okt 2021, 10:45
- Forum: Gedrag & Opvoeding
- Onderwerp: Trekken aan de riem
- Reacties: 112
- Weergaves: 4326
Re: Trekken aan de riem
De meeste honden vinden het een ramp om het om de neus hebben, en zeker bij het aanwennen (of poging tot) zouden ze zowat een dubbele flipflap willen maken om het onding eraf te krijgen. Een hondenneus is nu eenmaal geen paardenneus, dus wie dat ding heeft uitgevonden wens ik tot het einde zijner dagen een riem toe die dwars over zijn neus bijna in zijn ogen schuift.
En dan heb je nog mensen die het echt als een halsband zien en niet eens de moeite doen om dat spul eraf te halen als de hond wordt losgelaten.
- 06 okt 2021, 09:31
- Forum: Gedrag & Opvoeding
- Onderwerp: Trekken aan de riem
- Reacties: 112
- Weergaves: 4326
Re: Trekken aan de riem
Ik vrees (nou, 'vrees', ik weet wel zeker) dat er veel mensen een (denken zij) goedzittend normaal tuig om hun hond hebben hangen dat net zo storend of nog erger is als wat jij gebruikte.mijke schreef: ↑05 okt 2021, 21:33 Ik kan alleen iets zeggen over dat ding dat Oor had en ik heb bij haar nooit gemerkt dat ze er ook maar enige hinder van ondervond. Het gaf ook geen slijtplekken of andere blessures. Het is vast niet het meest ergonomisch verantwoorde tuig, maar het is in principe gewoon een H tuig met een ring voorop. Niet meer en niet minder. Toen hij niet meer nodig was gebruikten we hem niet meer maar ik vind het overdreven om er heel overspannen over te gaan zitten doen. Het is geen hondenmishandeling. En je moet het ook in perspectief zien. Wél trekken de hele tijd lijkt me een stuk schadelijker.
En alles is wat mij betreft beter dan een halti (of wat dan ook om de neus).
- 04 okt 2021, 18:02
- Forum: Gedrag & Opvoeding
- Onderwerp: Trekken aan de riem
- Reacties: 112
- Weergaves: 4326
Re: Trekken aan de riem
Klopt, ik wil het 'aan de lijn lopen' vooral niet als een oefening gaan zien, de bedoeling is juist dat ze niét constant met mij bezig zijn maar binnen de grenzen van de lijn (zowel de fysieke grenzen als de door mij bepaalde) zelf genieten van het op stap zijn.Sirene schreef: ↑04 okt 2021, 16:40 Ik beloon nooit met brok voor het aan de lijn lopen. De beloning is gewoon dat we ergens op een gezellige manier samen komen. Als je daar vanaf pup consequent mee bent gaan ze echt niet trekken. Consequent zijn lukt me doordat ik een tuig gebruik als ik geen zin/tijd heb om op te letten. Met tuig aan mogen ze wel mogen trekken en aan de halsband/jachtlijn niet.
En dat van dat switchen tussen halsband en lijn : ik heb het al zo vaak aangeraden aan mensen die het getrek beu zijn en er iets willen aan doen, maar doen ze het? Nee :-( .
- 04 okt 2021, 14:40
- Forum: Gedrag & Opvoeding
- Onderwerp: Trekken aan de riem
- Reacties: 112
- Weergaves: 4326
Re: Trekken aan de riem
Hier lopen ze nooit aan de lange lijn/flex, maar ik heb bij de gewone korte lijn wel de indruk dat ze die heel lichte druk makkelijker vinden, omdat ze dan ook makkelijker voelen wat ik doe met de lijn.
- 04 okt 2021, 13:17
- Forum: Gedrag & Opvoeding
- Onderwerp: Trekken aan de riem
- Reacties: 112
- Weergaves: 4326
Re: Trekken aan de riem
Hier wordt niet getrokken - ik zie me al gaan met 5 keer 35kg aan de lijn, komt niet goed.
Ze mogen wél de lengte van de lijn gebruiken en dat doen ze ook, en héél lichte druk mag ook - vind ik zelfs makkelijker want ik vind dat makkelijker sturen. Maar sowieso lopen ze zelden aangelijnd, alleen als het niet anders kan/mag.
Dat 'blijven staan' heb ik altijd onzin gevonden, niet omdat het niet zou kunnen werken maar omdat het principe in de praktijk of niet goed toegepast wordt, of - nog vaker - niet toe te passen ís, want je zal toch je hond moeten uitlaten enz. enz. dus vroeg of laat (eerder vroeg dan laat) ben je toch weer niet consequent en leert de hond er gewoon niks mee.
Ze mogen wél de lengte van de lijn gebruiken en dat doen ze ook, en héél lichte druk mag ook - vind ik zelfs makkelijker want ik vind dat makkelijker sturen. Maar sowieso lopen ze zelden aangelijnd, alleen als het niet anders kan/mag.
Dat 'blijven staan' heb ik altijd onzin gevonden, niet omdat het niet zou kunnen werken maar omdat het principe in de praktijk of niet goed toegepast wordt, of - nog vaker - niet toe te passen ís, want je zal toch je hond moeten uitlaten enz. enz. dus vroeg of laat (eerder vroeg dan laat) ben je toch weer niet consequent en leert de hond er gewoon niks mee.